Ένα έργο που συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων του νεότερου ελληνικού κράτους, τόσο για την σημασία του ως προς τη ζωή των πολιτών όσο και για τη δυσκολία και το μεγαλοπρεπές της κατασκευής. Το Φράγμα του Μαραθώνα είναι το μοναδικό φράγμα στον κόσμο, που είναι εξολοκλήρου επενδυμένο με πεντελικό μάρμαρο. Έχει ύψος 54 μέτρα, μήκος 285 μέτρα και εσωτερικά αποτελείται από σκυρόδεμα, το οποίο είναι φτιαγμένο με θραυσμένο μάρμαρο, τσιμέντο και ηφαιστειακή τέφρα. Μπορεί να έχουν περάσει 90 ολόκληρα χρόνια από τα Εγκαίνια των σπουδαίων έργων κατασκευής του Φράγματος και της τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα (1929-2019) όμως, το μοναδικό αυτό έργο συνεχίζει να εντυπωσιάζει.

Το νερό, τόσο πολύτιμο για τη ζωή μας, πώς τελικά φτάνει στη βρύση του σπιτιού μας; Πώς ελήφθη η απόφαση για ένα τόσο σπουδαίο έργο στην Ελλάδα την εποχή του Μεσοπολέμου; Ποιοι πρωτοστάτησαν και με ποιο τρόπο κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα; Πώς εργάστηκαν οι απλοί άνθρωποι σε ένα τέτοιο, γιγαντιαίων διαστάσεων έργο για την εποχή του; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα θέματα στα οποία η Έκθεση της ΕΥΔΑΠ «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», που δημιουργήθηκε με τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου της Εταιρείας, δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις. Άλλωστε, ποιος θα έλεγε «όχι» σε ένα ταξίδι στο χρόνο;

Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου – Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η Έκθεση της ΕΥΔΑΠ για τα 90 χρόνια από την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, σημαντικά τεκμήρια όπως επιστολές και επίσημα έγγραφα, εργαλεία από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, αλλά και μια κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος του Μαραθώνα που είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου -και σήμερα έχουν επενδυθεί ηχητικά.

Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα, 1929 – Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Ειδικά για τα παιδιά έχει δημιουργηθεί από την ΕΥΔΑΠ ένας ειδικός χώρος, μια διαδραστική κατασκευή, όπου χρησιμοποιώντας 20 εργαλεία και έναν ήρωα, ανακαλύπτουν άπειρες «ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες» για να φτάσει το νερό στο ποτήρι. Με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο συμμετοχής, τα παιδιά κατανοούν την σπουδαιότητα του νερού στη ζωή μας, αλλά και του ρόλου της ΕΥΔΑΠ στη διαδρομή του νερού μέχρι τη βρύση του σπιτιού μας.

 

Οι ενότητες της έκθεσης

Το κύριο τμήμα της Έκθεσης χωρίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, πριν από τις οποίες υπάρχει μια εισαγωγική ενέργεια, ενώ μετά από αυτές ακολουθεί ο επίλογος. Αρχικά ο επισκέπτης ενημερώνεται για τα ιστορικά στοιχεία της υδροδότησης της Αθήνας, μέχρι τη στιγμή της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα. Η έκθεση ουσιαστικά ξεκινά με την παρουσίαση της πρώτης φάσης του έργου, τη σύμβαση με την εταιρία ULEN, τα συνοδευτικά έργα, τη Χαλκίδα, το Φάληρο και το Καστρί. Στο κομμάτι αυτό επίσης παρουσιάζονται το εργοτάξιο του Μαραθώνα, με τον οικισμό του, ο υδατόπυργος αλλά και ο ναός του Φράγματος.

Ακολούθως, το ίδιο το έργο αναπτύσσεται στη δεύτερη κεντρική ενότητα της έκθεσης: Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν και οι άνθρωποι που εργάστηκαν γι’ αυτό – με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση σε κάποιες φιγούρες που «ζωντανεύουν» για να διηγηθούν την ιστορία τους. Το κύριο μέρος της Έκθεσης κλείνει με ιστορικές φωτογραφίες και κινηματογραφικά ντοκουμέντα, που διασώθηκαν μέσω του ιστορικού αρχείου της ΕΥΔΑΠ. Η έκθεση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία της ίδιας της ΕΥΔΑΠ (από την προηγούμενη ΕΕΥ) και τη συνέχεια της εξέλιξης της υδροδότησης της Αθήνας μετά την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα.

Κατασκευή υδαταποθήκης στο Γαλάτσι, 1929 – Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Info

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 29 Μαρτίου 2020 και η επιμέλειά της έγινε από την Ερατώ Κουτσουδάκη.

Ώρες και ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30
Παρασκευή 9:00-20:00
Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή 10:00-18:00

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε την ΕΥΔΑΠ στα social media: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube  κι επισκεφτείτε το www.eydap.gr.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία – Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ