«Μια παράσταση με μηνύματα που εξακολουθούν να έχουν απήχηση στην εποχή μας». «Μια Ιωάννα (Gemma Arterton) με θαυμαστή χάρη που πείθει το κοινό με την ηρεμία της.» «Ερμηνείες που καθηλώνουν: ο Ουόρικ του Jo Stone-Fewings είναι ένας ψυχρός και αλαζονικός συμφεροντολόγος, ο Niall Buggy, ένας επικίνδυνα κενόδοξος Αρχιεπίσκοπος. O Fisayo Akinade ενσαρκώνει έναν οξύθυμο και δειλό Δελφίνο και ο Rory Keenan, έναν παγερά κυνικό Ιεροεξεταστή.» «Μέσα από την παραγωγή αυτή, η Josie Rourke μάς αποδεικνύει ότι οι απόψεις του Σω για τις κοινωνικές τάξεις, τη θρησκεία και τα δύο φύλα είναι πάντα επίκαιρες».

Με αυτά τα σχόλια υποδέχτηκαν οι βρετανοί κριτικοί το κλασικό αριστούργημα «Saint Joan» («Αγία Ιωάννα») του Bernard Shaw [Mπέρναρντ Σω] που ανεβαίνει στο Donmar Warehouse του Λονδίνου σε σκηνοθεσία της Josie Rourke [Τζόζι Ρουρκ], γνωστής στο ελληνικό κοινό από τις προβολές των παραστάσεων «Επικίνδυνες σχέσεις» και «Κοριολανός» στο Μέγαρο, στο πλαίσιο του National Theatre Live. Το ΜΜΑ, συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, δίνει τη δυνατότητα στους θεατρόφιλους να απολαύσουν αυτή την αξιόλογη παραγωγή του National Theatre στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη σε ζωντανή μετάδοση, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ. Η προβολή συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους. Το έργο απευθύνεται σε κοινό άνω των 12 ετών.

Η «Αγία Ιωάννα» του Μπέρναρντ Σω αποτελεί μια ακόμη παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Νational Theatre, τις οποίες προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council.

«Saint Joan»

Ιωάννα της Λωρραίνης: κόρη, χωριατοπούλα, πολεμίστρια, ηγέτις, θριαμβεύτρια, φιλόπατρις, ίνδαλμα, επαναστάτρια, μάγισσα, αιρετική, μάρτυρας, αγία, γυναίκα.

Από τις στάχτες του εκατονταετούς πολέμου μεταξύ Γαλλίας-Αγγλίας αναδύεται μια χαρισματική προσωπικότητα, η Ιωάννα της Λωρραίνης, που ανατρέπει τις ισορροπίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές και οδηγεί τον γαλλικό στρατό σε νικηφόρες μάχες, καθοριστικές για τον ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο Μπέρναρντ Σω σκιαγραφεί, μέσα από το κορυφαίο έργο του, το πορτρέτο μιας γυναίκας ικανής –χάρη στον ζήλο, στη διαίσθηση και στο σθένος της– να μεταμορφωθεί σε μια από τις σπουδαιότερες επαναστατικές μορφές όλων των εποχών.

NT LIVE – «Saint Joan» («Αγία Ιωάννα»)
του Μπέρναρντ Σω (1856-1950)
Συνολική διάρκεια: 2 ώρες και 45 λεπτά
Η παράσταση απευθύνεται σε κοινό άνω των 12 ετών

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Fisayo Akinade, Gemma Arterton, Mat Bardock, Niall Buggy, Richard Cant, Hadley Fraser, Simon Holland Roberts, Arthur Hughes, Rory Keenan, Eliott Levey, Syrus Lowe, Guy Rhys, Jo Stone-Fewings

Σκηνοθεσία: JOSIE ROURKE
Σκηνικά–κοστούμια: ROBERT JONES
Σχεδιασμός φωτισμών: HOWARD HARRISON
Ηχητικός σχεδιασμός: CHRISTOPHER SHUTT
Σύνθεση μουσικής: MICHAEL BRUCE
Σχεδιασμός βίντεο: DUNCAN MCLEAN
Υπεύθυνος κινησιολογίας: ARTHUR PITA READ

«H Gemma Arterton, απόλυτα πειστική στον ρόλο της Ιωάννας, λάμπει επάνω
στη σκηνή».

«Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να δείτε αυτή την παράσταση.»
Ιndependent

«H Arterton ακτινοβολεί ως Ιωάννα.»
Τhe Times

«Η καλύτερη θεατρική ερμηνεία της Gemma Arterton που έχουμε δει.»
Time Out

«Μια παράσταση με ερμηνείες που καθηλώνουν.»
WHATSONSTAGE

«Η τελική σκηνή της δίκης είναι συγκλονιστική.»
The Stage