Ένα αφιέρωμα με επτά ταινίες, που τιμά τις γυναίκες επαγγελματίες του κινηματογράφου στους τομείς της σκηνοθεσίας, παραγωγής, σεναρίου, διεύθυνσης φωτογραφίας, πραγματοποιεί το Hellas Filmbox Berlin 2017.

Στην Γερμανία, μία στις πέντε ταινίες είναι από γυναίκες δημιουργούς και τα στατιστικά δεδομένα φαίνονται ακόμη πιο αδύναμα για την Ελλάδα και τις Ελληνίδες συναδέλφους τους. Το φεστιβάλ αποτίει φόρο τιμής σε όλες αυτές τις γυναίκες, δίνοντάς ένα τους βήμα για διάλογο με το γερμανικό κοινό, παρουσιάζοντας τις δυσκολίες και τον αγώνα μέσα στον κινηματογράφο.

«Οι γυναίκες έκαναν κινηματογράφο από το ξεκίνημά του. Παρά το γεγονός ότι αποτελούν μειονότητα σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, έχουν αναμφίβολα διαμορφώσει μέρος της τέχνης του σινεμά, με σταυροφόρους την Τόνια Μαρκετάκη και την Φρίντα Λιάππα, που χάραξαν το δρόμο για τις επόμενες γενιές. Ελπίζοντας πως μια μέρα δεν θα υπάρχει διαχωρισμός του ‘σκηνοθέτη’ από την ‘γυναίκα σκηνοθέτη’, πραγματοποιούμε αυτό το αφιέρωμα στις γυναίκες που αποτελούν μέρος του νέου κύματος του ελληνικού σινεμά. Αξιόλογες φωνές σαν την Αθηνά Τσαγκάρη, την Ελίνα Ψύκου, την Μαργαρίτα Μαντά, την Εύα Στεφανή και νεότερες όπως η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, η Ρηνιώ Δραγασάκη και η Ασημίνα Προέδρου μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των σκηνοθετών που οι ταινίες τους ταξιδεύουν σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Γιρτάζουμε ως Hellas Filmbox Berlin σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου το έργο αυτών των γυναικών». -Ραφίκα Σαουίς, Νεφέλη Μυρωδιά, Ίνα Κούτουλα – επιλογή προγράμματος αφιερώματος.

Οι ταινίες του αφιερώματος:

Παρασκευή, 20.01., 20:15

Λουόμενοι, Έυα Στεφανή
Εις τον Λύκον, Χριστίνα Κουτσοσπύρου

Σάββατο 21.01. 16:00

Η αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, Ελίνα Ψύκου

Κυριακή, 22.01. 15:45

The red hulk, Ασημίνα Προέδρου
Dad Leny and Freddy, Ρηνιώ Δραγασάκη
Yellow Fieber, Κωσταντίνα Κοτζαμάνη

Κυριακή, 22:01. 17:45

Για Πάντα, Μαργαρίτα Μαντά