Το Green Design Festival, είναι μια πρωτότυπη, υπαίθρια, ανοικτή για το κοινό δράση, που θα πραγματοποιηθεί από τις

23 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΥΠΕΚΑ. Πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τη συνεργασία περισσότερων από 150 σχεδιαστών, από όλους τους κλάδους του design, αρχιτεκτόνων, επιμελητών και εθελοντών. Διοργανώνεται από την μη-κερδοσκοπική εταιρία πολιτισμού, Brainlab.

Σκοπός του Green Design Festival, είναι να μιλήσει για ένα σύγχρονο τρόπο ζωής, φιλικότερο προς το περιβάλλον, μέσα από το design και τις εφαρμογές του, και να παράξει περιβαλλοντική συμπεριφορά, μέσα από τη θεματολογία και τις προτάσεις του.

Κέντρο των δράσεων του Green Design Festival 2 είναι η Πλατεία Συντάγματος, υπό την σκέπη του ιδιότυπου EcoMuseum, μιας – φιλικής προς το περιβάλλον ανακυκλώσιμης κατασκευής, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα, αρχιτεκτονικά εκθέματα βρίσκονται σε 7, ακόμη, κεντρικά σημεία της Αθήνας, καλώντας το κοινό σε μια διαφορετική θέαση της πόλης μας.

Κατά τη διάρκεια του Green Design Festival, η πόλη μετατρέπεται σε ένα ζωντανό διαδραστικό χώρο ιδεών και προτάσεων, μέσω των νέων τεχνολογιών, της εικόνας και του design.

Μέσα από τους διαφορετικούς τομείς του design και με έμφαση στα πρότυπα της βιωσιμότητας (τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο), το φεστιβάλ μιλά για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην οικολογική συνείδηση και την οικονομία, και επικεντρώνεται σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον “επανασχεδιασμό” της καθημερινότητάς μας.

To πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανάδειξη της σχέσης διαφόρων κλάδων του design με το αστικό και φυσικό περιβάλλον. Μέσα από τους διαφορετικούς τομείς του design και με έμφαση στα πρότυπα της βιωσιμότητας (τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο), το φεστιβάλ μιλά για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην οικολογική συνείδηση και την οικονομία, και επικεντρώνεται σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον “επανασχεδιασμό” της καθημερινότητάς μας.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χούρσογλου
Σύμβουλος Σχεδιασμού Προγράμματος: Έφη Κομνηνού

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις εξής θεματικές ενότητες:

Αρχιτεκτονική και κλιματική αλλαγή

Industrial Design

Dity Fashion Tales

Green Graphic Design

Open Green Library

Μεσογειακός κήπος

Green Screenings

Bλέπω το πράσινο μαζί σου

Στην πόλη

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ecomuseum

Ανθρακικά ουδέτερο, φιλικό προς το περιβάλλον φεστιβάλ

Πιο συγκεκριμένα για το Ecomuseum

Το Ecomuseum, στην Πλατεία Συντάγματος, αποτελεί το κέντρο του προγράμματος του φεστιβάλ, αλλά και τον πυρήνα όλων των παράλληλων δράσεων.

Σχεδιαστικά, το Ecomuseum αποτελεί ένα εφήμερο πράσινο αρχιτεκτόνημα, που περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, ένα μικρό κατάφυτο αμφιθέατρο και μια σκηνή τροφοδοτούμενη από ηλιακά πάνελ (solar panel stage).

Στο Ecomuseum στεγάζονται όλες οι εκθέσεις που παρουσιάζουν το design σε συνδυασμό με το περιβάλλον, την “πράσινη” κουλτούρα και τον “πράσινο” τρόπο σκέψης.

Είναι, όμως, και το ίδιο ένα πρωτότυπο έκθεμα, μια καινούρια πρόταση για τους δημόσιους χώρους στην πόλη, καθώς σαν “πράσινο δέρμα”, επιχειρεί να φέρει στο κέντρο της πόλης την οικειότητα της φύσης, τη δροσιά του πρασίνου, την ασφάλεια του ανοιχτού ορίζοντα και την ανάπαυση του πάρκου.

Αισθητικά και μορφολογικά, το Ecomuseum στέλνει το μήνυμα πως η θετική δύναμη της φύσης ξεπροβάλλει μέσα από το αστικό τοπίο, και ξανακερδίζει το έδαφος που πλακοστρώσαμε.

Η σχεδίαση του μουσείου μεταφέρει, ως κεντρικό μήνυμα, τη δυνατότητα επιστροφής του πρασίνου στην πόλη, και συνύπαρξής του με τις ανάγκες της κοινότητας. Πως το σκληρό και αυστηρό δημόσιο αστικό τοπίο μπορεί να μεταμορφωθεί στον κήπο της γειτονιάς μας.

Σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Χούρσογλου
Κατασκευή: Α&Μ Architects

Η σκυτάλη στο κοινό

Το Green Design Festival σας προσκαλεί να πάρετε μέρος στην πρωτοβουλία μας. \”Τραβήξτε\” ή δημιουργήστε εικόνες και video από μέρη, ανθρώπους, και αντικείμενα που σας κάνουν να βλέπετε πράσινο. Στείλτε μας το υλικό με το όνομά σας στο [email protected].

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ στο http://www.greendesignfestival.gr/