Ο Πάμπλο Πικάσο πέρα από το γεγονός πως ξαναέγραψε τους κανόνες της ζωγραφικής, ανέτρεψε και την καλλιτεχνική χρήση του χαρτιού, δημιουργώντας με αυτό καλλιτεχνήματα που κανένας μέχρι πρότινος δεν είχε φανταστεί. Φέρνοντας κοντά πάνω από 300 έργα του ζωγράφου, όλα φτιαγμένα πάνω ή από χαρτί, η έκθεση «Picasso and Paper – Πικάσο και Χαρτί» μας γνωρίζει όλη την δημιουργική του πορεία και παρουσιάζει ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης τέχνης.

Pablo Picasso, Seated Woman (Dora), 1938. Ink, gouache and coloured chalk on paper. 76.5 x 56 cm. Fondation Beyeler, Riehen/Basel, Beyeler Collection. Photo: Peter Schibli. © Succession Picasso/DACS 2019.

Για τον Πικάσο το χαρτί ήταν κάτι περισσότερο από μία απλή αίθουσα πρόβας και κάτι πολύ περισσότερο από ένα όχημα για τις εκκολαπτόμενες ιδέες του. Πάντα επιδέξιος και δαιμόνιος, χρησιμοποιούσε ότι έβρισκε μπροστά του και τον ενέπνεε, από χάρτινα τραπεζομάντιλα εστιατορίων μέχρι και αποκόμματα παλιών εφημερίδων με ξεχωριστά υδατογραφήματα. Δημιούργησε εντυπωσιακά γλυπτά με σκισμένα και καμένα κομμάτια χαρτιού και συναρμολογημένα κολάζ. Παράλληλα δούλεψε με παστέλ, τέμπερες και νερομπογιές για δεκαετίες, με σκοπό να εξερευνήσει μια σειρά τεχνικών χαρακτικής – όλα με τη βοήθεια χαρτιού.

Η πρωτοποριακή έκθεση «Picasso and Paper – Πικάσο και Χαρτί» παρουσιάζει την έξυπνη χρήση αυτού του παγκόσμιου και κοινού υλικού από τον Πικάσο. Περιλαμβάνοντας έργα από όλη την 80ετή πολυπαθή καριέρα του, προσφέρει νέες γνώσεις για το ανήσυχο πνεύμα του, αλλά και για τις μεθόδους εργασίας του. Μερικά από τα πιο διάσημα εκθέματα της είναι το «Women at Their Toilette (1937-8)», ένα κολάζ 4,8 μέτρων, που θα παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.

Pablo Picasso, Head of a Woman, Mougins, 4 December 1962. Pencil on cut and folded wove paper from an album sheet. 42 x 26.5 cm. Musée national Picasso-Paris. Pablo Picasso gift in lieu, 1979. MP1850. Photo © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / Béatrice Hatala. © Succession Picasso/DACS 2019.

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει τα διάσημα κυβιστικά Papier-collés.  Τα Papier-collés δημιουργήθηκα γύρω στο 1912-193, όταν ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ζωρζ Μπρακ εξέλιξαν την τεχνική του κολάζ, συνδυάζοντας θραύσματα χαρτιού, ξύλου, λινέλαιο και εφημερίδων με λαδομπογιές σε καμβά για να σχηματίσουν λεπτές και ενδιαφέρουσες αφηρημένες συνθέσεις. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνικής συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη μετάβαση από τον Αναλυτικό στον Συνθετικό Κυβισμό. Επίσης, θα εκτίθενται μελέτες πάνω στο μπλοκ σχεδίων του αριστουργήματος του «Les Demoiselles d’Avignon» και πλάνα από ένα ντοκιμαντέρ που προσφέρει μια σπάνια ματιά στο έργο του Πικάσο.

‘Έτσι, δίπλα σε έναν επιλεγμένο αριθμό σπουδαίων έργων ζωγραφικής και γλυπτών, ανακαλύπτουμε πώς το χαρτί επέτρεψε στον Πικάσο να διευρύνει τα όρια της σκέψης και της τεχνικής του, επινοώντας ένα ολόκληρο νέο σύμπαν στην τέχνη.

Ξεκινήστε το virtual tour εδώ:


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Pablo Picasso, Femmes à leur toilette – Women at Their Toilette, Paris, winter 1937–38. Collage of cut-out wallpapers with gouache on paper pasted on canvas. 299 x 448 cm. Musée national Picasso-Paris. Pablo Picasso Gift in Lieu, 1979. MP176 Photo © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / Adrien Didierjean © Succession Picasso/DACS 2019.