Με την έκθεση “Αναρίθμητα τοπία ασυλλήπτου φανασίας”: ΝΗΣΟΛΟΓΙΟ 2014 – ένα χρονικό σε εξέλιξη, στο Μοναστήρι της Χρυσοπηγής στη Σίκινο ξεκινούν στις 22 Ιουλίου οι φετινές Γιορτές Σικίνου 2014.

Η έκθεση παρουσιάζει το έργο της Δημιουργικής Ομάδας Media dell’ Arte από την ίδρυσή της το 2002 μέχρι σήμερα, στα μικρά νησιά των Κυκλάδων. Μιας αλυσίδας δηλαδή δράσεων που άλλοτε με μεγάλη ή μερική επιτυχία και άλλοτε με οικτρή αποτυχία, επιχειρούσαν να απαντήσουν σε δύο κυρίως θέματα: στην αποδυνάμωση της φυσιογνωμίας των νησιών από την άμετρη τουριστική ανάπτυξη και στην έλλειψη καταγεγραμμένης ιστορίας για τα μικρά νησιά των Κυκλάδων.

    
Ξεκινώντας με διοργάνωση καλοκαιρινών φεστιβάλ (“Γιορτές στα Νησιά”) που δοκίμασαν  να ξεπεράσουν το τουριστικό στερεότυπο και να φέρουν τον επισκέπτη σε επαφή με την βαθύτερη πραγματικότητα του τόπου και των ανθρώπων του, η ομάδα προχώρησε στην έρευνα και την καταγραφή της ιστορίας αρκετών μικρών νησιών των Κυκλάδων και τη δημιουργία του Αρχείου Προφορικής Ιστορίας Κυκλάδων (Α.Π.Ι.Κ.), ενός τριπλού ιστορικού αρχείου το οποίο αποτελείται από συλλογή προφορικών μαρτυριών, παλαιό φωτογραφικό και οπτικό υλικό από ιδιωτικά αρχεία και έγγραφα από τα Κοινοτικά Αρχεία των νησιών.

Συνεχίζοντας επί 12 χρόνια το έργο της συλλογής,  καταγραφής, ταξινόμησης, ψηφιοποίησης και αρχειοθέτησης ιστορικού υλικού, η Media dell’ Arte διαδίδει τα αποτελέσματα των ερευνών της μέσα από εκθέσεις, εκδόσεις βιβλίων και cd, και συνεργάζεται με ανάλογους οργανισμούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη φετινή έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό μεγάλο μέρος όχι μόνον του ιστορικού υλικού, αλλά και της διαδικασίας και των προκλήσεων του εγχειρήματος (χρηματοδότηση, σχέσεις με την τοπική κοινωνία, βιωσιμότητα του σχεδίου, ανθρώπινο δυναμικό κλπ). Η έκθεση, που σηματοδοτεί το τέλος του πρώτου κύκλου του πολυσχιδούς αυτού project, επιχειρεί να ψηλαφίσει τα αποτελέσματα και τα κίνητρά του, και να λειτουργήσει ως οδηγός έμπνευσης ή και αποφυγής για τη συνέχεια και για ανάλογες δράσεις.

“Μέσα στα δώδεκα αυτά χρόνια οι άνθρωποι της ομάδας αφουγκραστήκαμε τη μυστική ζωή των νησιών αυτών. Τη θαυμάσαμε, την αγαπήσαμε και τη σεβαστήκαμε. Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας να την υποστηρίξουμε και να την προστατέψουμε. Περάσαμε ατελείωτες χειμωνιάτικες ώρες με πολλούς ανθρώπους που σήμερα είναι φίλοι μας. Και τουλάχιστον όλα όσα κάναμε, είτε πέτυχαν είτε όχι, τα κάναμε ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά.”

Μουσειογραφική επιμέλεια: Ελεάννα Βλάχου, ιστορικός-μουσειογράφος
Οργάνωση-παραγωγή: Media dell’ Arte www.mediadellarte.gr

Εγκαίνια: 22 Ιουλίου, διάρκεια έκθεσης έως 20 Αυγούστου

*Ο τίτλος της έκθεσης, “Αναρίθμητα τοπία ασυλλήπτου φανασίας”, προέρχεται από επιστολή με θέμα: “Περιγραφή γενικής κατάστασης της νήσου”, που συνέταξε ο Πρόεδρος της Φολεγάνδρου το 1961 σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι αρμόδιοι για να ξεκινήσει η τουριστική ανάπτυξη του νησιού. (Κοινοτικό Αρχείο Φολεγάνδρου)

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Σαβ. 19/7 – Παρ. 25/7: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΤΕΡΑΚΗ

Απευθύνονται σε μουσικούς, σε ερασιτέχνες μουσικούς, σε όσους δεν έχουν καμία γνώση μουσικής, σε όσους έχουν ψυχολογικά τραύματα από τα ωδεία, σε όσους νομίζουν ότι είναι μουσικά ΑΜΕΑ. Το πνεύμα του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με βασικές αρχές της θεωρίας της μουσικής και η εφαρμογή τους στην πράξη. Θα ασχοληθούμε με τη σημειογραφία (ανάγνωση – γραφή μουσικού κειμένου), θα κατανοήσουμε τις βασικές λειτουργίες την μουσικής θεωρίας και θα παίξουμε / τραγουδήσουμε πολυφωνική μουσική (όργανα – φωνητικό σύνολο). Στο τέλος θα παρουσιάσουμε σε κοινό ό,τι έχουμε καταφέρει, σε μια μικρή συναυλία. Διάρκεια: 30 ώρες, 7 ημέρες / Πληροφορίες: 6942932797, e-mail: drosia_h@hotmail.com

Σαβ. 19/7 – Παρ. 25/7: ΘΕΡΙΝΑ ΥΠΕΡΕΝΤΑΤΙΚΑ


Σεμινάριο ελληνικών χορών πολλών ταχυτήτων (για αρχάριους και προχωρημένους) από τον Ανδρέα Σεγδίτσα, με απολυτήριες εξετάσεις τη βραδιά του πάρτι της Παρασκευής 25/7. Για τους μετεξεταστέους υπάρχει και το γλέντι μετά το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, το Σάββατο 26/7.

Σαβ. 19/7 – Παρ. 25/7: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ


Ένα 7ήμερο εργαστήριο σύγχρονου χορού από 6 μαθήτριες της σχολής χορού ΑΚΤΙΝΑ, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Μπέτυς Δραμισιώτη. Επί μία εβδομάδα οι 6 χορεύτριες θα δουλέψουν πάνω σε μία χορογραφία που θα αλληλοεπιδρά με το τοπίο και τους ανθρώπους της Χώρας. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί σε μία παράσταση την Παρασκευή 25 Ιουλίου στην πλατεία της Χώρας.

“Για να λέμε την αλήθεια, αυτό που ακόμα μας αρέσει είναι το παιχνίδι και το τρέξιμο στις πλατείες! Κάπως έτσι έχουμε βρεθεί όλες σε μια αίθουσα χορού στο κέντρο της Αθήνας. Αφήνοντας λοιπόν τη φαντασία μας ελεύθερη, ερχόμαστε να μοιραστούμε το «χορευτικό παιχνίδι» μας στην πλατεία ενός κυκλαδίτικου νησιού, προσκαλώντας σ’αυτό όποιον θέλει να συμμετέχει…“
Συμμετέχουν: Ελένη Βλάχου, Δανάη Βορβίλα, Χριστίνα Ζαχαρία, Ραλλού Καρέλα, Ιωάννα Τόλιου, Στέλλα Τριπολιτάκη – Ομάδα Σχολής Χορού «ΑΚΤΙΝΑ»

Δευ. 21/7 – Παρ. 25/7: ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Τον Ιούλιο τα παιδιά της Σικίνου, ηλικίας 6-14 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ΄ένα εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού και εξερεύνησης. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε 5 απογευματινές συναντήσεις με θέμα: “Ιστορίες του Κάστρου ή, ανακαλύπτοντας τις κρυμμένες γωνιές του οικισμού”. Περιλαμβάνει παιχνίδια δημιουργικότητας και αυτοσχεδιασμού, κυνήγι χαμένου θησαυρού και ξενάγηση που θα οργανώσουν τα παιδιά στον οικισμό του Κάστρου για όσους θελήσουν να συμμετάσχουν.

Συμμετοχή ελεύθερη / Συντονισμός: Ιουλία Πύρρου, ηθοποιός-θεατροπαιδαγωγός

Τρ. 22/7: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Τετ. 23/7: ΒΡΑΔΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ


Ο νυχτερινός ουρανός της Σικίνου είναι πιο σκοτεινός από ο,τιδήποτε έχουμε συνηθίσει στις πόλεις. Και σε μια νύχτα χωρίς φεγγάρι, θα κοιτάξουμε ψηλά και θα δούμε πλανήτες, νεφελώματα, γαλαξίες και αστρικά σμήνη με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου 8 ιντσών αλλά και με τα μάτια μας. Μια μικρή διάλεξη πριν την παρατήρηση θα μας προσανατολίσει και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε όσα βλέπουμε.Πεμ. 24/7: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ 


Το ντουέτο “Χάppy” σε μια βραδιά με διασκευές σε ρεμπέτικα και παραδοσιακά στον οικισμό Χωριό της Σικίνου. Μαρία Πλουμή (λαούτο – φωνή) και Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα – φωνή).


Παρ. 25/7: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ & ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ


Η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει το έργο που έχει ολοκληρώσει κατά τα σεμινάρια: η ομάδα σύγχρονου χορού θα δώσει μια μικρή παράσταση πίσω από την εκκλησία της Παντάνασσας, η ομάδα μουσικής θα παρουσιάσει μια μικρή συναυλία και η μεγάλη ομάδα των παραδοσιακών χορών θα συνεχίσουν με πάρτι στην πλατεία.

Σαβ 26/7: ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Αν και δεν είναι τυπικά μέρος του φεστιβάλ, είναι μέρος της ζωής της Σικίνου, με εξαιρετικό φαγητό, κρασί και ρακή, βιολί από τον Παπά-Θοδωρή και γλέντι -κυριολεκτικά- μέχρι πρωίας, σε ένα ξωκκλήσι χωρίς ρεύμα, μακριά από τα πάντα.