Το ΓΙΑΤI ΠΟΥΛI Μ’ είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι που μιλά για ένα πουλί που δεν μπορεί πια να τραγουδήσει γιατί του κόπηκαν τα φτερά. Ένας θρήνος για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μια αλληγορία που περιγράφει την αδυναμία να ζήσει και να δημιουργήσει κανείς έχοντας χάσει τις ρίζες του.

Η Μαρίνα Σάττι ταυτίστηκε με αυτό το τραγούδι, καθώς η ίδια μεγάλωσε σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον, με δύο γλώσσες, δύο θρησκείες, δύο πολιτισμούς, ανάμεσα σε δύο κόσμους. Με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα από το Σουδάν, η αναζήτηση και ο προσδιορισμός της προσωπικής της ταυτότητας ήταν μια υπόθεση που την αφορούσε πάντα.

«Οι συνεπείς ασυνέπειες και οι έντονες αντιθέσεις με τις οποίες έπρεπε να συμφιλιωθώ και να ζήσω, οδηγούσαν σε μια εσωτερική μάχη για να καταλάβω, να απενοχοποιήσω την ταυτότητά μου και να την αποδεχτώ. Προσπαθώντας να βγάλω νόημα, όχι μόνο για μένα, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω μου και να μπορώ να αγαπώ, να αγκαλιάζω και να ζω σε αρμονία και ειρήνη και με τις δύο πλευρές του εαυτού μου».

Στο βίντεο του ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΙ Μ’, που γυρίστηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, μιας εμβληματικής πόλης με βαρύ πολιτισμικό παρελθόν και παρόν, η Μαρίνα, με τη βοήθεια του Μεξικανού σκηνοθέτη Alexis Gómez, καταφέρνει να μετατρέψει ένα παραδοσιακό τραγούδι σε ένα σύγχρονο ύμνο για την επιστροφή στις ρίζες, πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είναι ο καθένας μας.

Όπως η Κωνσταντινούπολη, μια πόλη γεμάτη αντιφάσεις που την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα, έτσι και η Μαρίνα έχει καταφέρει να ενσωματώσει και να χρησιμοποιήσει τον πλούτο που πηγάζει από τις ρίζες της, ως δύναμη για να βγει δυνατή και δημιουργική, καθιερώνοντας το δικό της μοναδικό στίγμα που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.

Το ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΙ Μ’ είναι μια ωδή στην αναζήτηση των ριζών, στη συμφιλίωση με την προσωπική ταυτότητα και στην ελευθερία της έκφρασης και ύπαρξης έξω από τους συμβατικούς κανόνες.

Γιατί, πουλί μ’, δεν κελαηδείς
‘πως κελαηδούσες πρώτα;
Αχ, πώς μπορώ να κελαηδώ;
Πώς μπορώ να κελαηδώ
‘πως κελαηδούσα πρώτα;
Μου κόψαν τα φτερούδια μου

Μουσική Επεξεργασία: Άγγελος Τριανταφύλλου, Μαρίνα Σάττι
Μουσική Παραγωγή: Λευτέρης Καλαμπάκας, Μαρίνα Σάττι, Νικόλας Μεταξάς
Μίξη ήχου: Walter Jeworski, Νικόλας Μεταξάς
Mastering: Alex Psaroudakis
Έρευνα: Odyicon
Σκηνοθεσία: Alexis Gómez
Διευθυντής Φωτογραφίας: Leo Calzoni
Ενδυματολόγος: Gina Berenguer
Hair Styling: Μαρία Παπαδόγκωνα
MUA: Christo Mazurek
Μοντάζ: CHERRYCOLA
Χρωματική επεξεργασία: Matt Osborne/COMPANY 3
Produced by THE MOVEMENT
Executive producer: Agustin Alberdi
THE MOVEMENT team: David Kohan, Clemente Bruzzone, Thomas Amoeado