Γιατί εμένα η ψυχή μου, αυτός είναι ο τίτλος απο το καινούργιο βιβλίο της Μάρως Δούκα που κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Πατάκη

Είκοσι χρόνια, δεκαεπτά πεζογραφήματα. Για την κρίση που ερχόταν, για την ανεργία, την απώλεια, τη μοναξιά, τους πολιτικούς πρόσφυγες, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους μετανάστες, τον πόλεμο, τους παρίες λαούς, την κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς σ’ ένα εφιαλτικό, αν και άδηλο, μέλλον. Αλλά και για την αλληλεγγύη, την αγάπη, την αναζήτηση, τη μνήμη, τον λόγο και την τέχνη που επιμένουν µε το λίγο της ψυχής µας κυανό.

[…] Κάνουν κύκλο κι επανέρχονται οι εικόνες, ας απαλύνονται όλα µε τον καιρό κι ας ξεθωριάζουν, δεν ξεχνιούνται, ούτε και ο Kαζαντζάκης, ο μέγας παρηγορητής, στο μακό μπλουζάκι στάμπα, αν και ο Γάιος Σαλλούστιος Kρίσπος, ο Λατίνος ιστορικός, το πρωτοείπε πλήρες: Quod mihi a spe, metu, partibus rei publicae animus liber erat:

Γιατί εµένα η ψυχή µου ήταν ελεύθερη από την ελπίδα, τον φόβο, τα Κόμματα. […] Σκέψου τις Ουκρανές, µονολογεί, τις Ρωσίδες, τις Γεωργιανές, τις Bουλγάρες. Tα σπίτια που άφησαν, τα τοπία. Tα πτυχία που  έκαψαν. Και αναλογίσου τις φωτιές που θα καίνε αύριο τα πτυχία των δικών µας παιδιών, ξαναζώντας τον Mακρυγιάννη δαρμένο και ξυπόλυτο να τα βάζει µε τον δικό του άγιο και να κλείνει τη δική του μυστική συμφωνία, τα δούναι και τα λαβείν, µε µια κοινωνία που σε αλέθει για να συντηρείται και σε αποθεώνει για να σ’ έχει.

 \"\"

H Mάρω Δούκα γεννήθηκε το 1947 στα Xανιά. Aπό το 1966 ζει στην Aθήνα. Έχει τελειώσει το Iστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τιμηθεί µε το Bραβείο «Nίκος Kαζαντζάκης» του Δήμου Hρακλείου για το μυθιστόρημα «H αρχαία σκουριά», µε το B΄ Kρατικό Bραβείο για το μυθιστόρημα «H πλωτή πόλη» και µε το Βραβείο Πεζογραφίας Kώστα Oυράνη της Aκαδηµίας Aθηνών για το μυθιστόρημα «Αθώοι και φταίχτες». Για το ίδιο μυθιστόρημα τιμήθηκε επίσης µε το Bραβείο Balkanika. Διηγήματα και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.