…το πεπρωμένο. Και ειδικά όταν ονομάζεται Κλοτίλδη. Γιατί αν είσαι ο Φιλιμάριο Ντυμπλέ, ένας άνθρωπος με χαρακτήρα, ισχυρογνώμων και απόλυτος και δέχεσαι να παίξεις το παιχνίδι της εκκεντρικής, θεότρελης και πάμπλουτης Κλοτίλδης Τρολ, έχεις παραδώσει τη ζωή και το πεπρωμένο σου στη βούληση της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Βρισκόμαστε στην ήσυχη πόλη του Νεβασλίπε. Εκεί ζει η Κλοτίλδη Τρολ, η πιο περιζήτητη νύφη της πόλης της, που λαμβάνει χιλιάδες ερωτικά γράμματα καθημερινά από άνδρες και γυναίκες, αλλά από τη λίστα των αποστολέων λείπει ένας. Ο κόμης Φιλιμάριο Ντυμπλέ, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να είναι πάμπλουτος αφού είναι ο μοναδικός κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας από τη μητέρα του, αλλά αρνείται να εκπληρώσει το μοναδικό όρο της διαθήκης, που είναι να πιεί ένα ποτήρι γεμάτο ρετσινόλαδο, επειδή απλώς δεν του αρέσει. Και φυσικά στην Κλοτίλδη αρέσει αυτός που δεν της έχει στείλει ακόμα γράμμα. Αποφασίζει λοιπόν να του στείλει αυτή ένα γράμμα και να τον προσκαλέσει σε μια κρουαζιέρα-φάρσα με το Δελφίνι της. Και αυτός όντας άφραγκος, όσο αντιπαθής και να του είναι η Κλοτίλδη, αποδέχεται την πρόσκληση και πηγαίνει στο ραντεβού. Και από ‘κει και πέρα ξεκινάει ένας κυκεώνας παρεξηγήσεων, συμπτώσεων και μπερδεμάτων. Η αθώα φάρσα της Κλοτίλδης θα ξεφύγει τελείως από κάθε έλεγχο, οι δυo τους θα μπλέξουν με πειρατές, όπιο, αστυνόμους, θα ταξιδέψουν μέχρι τη Νέα Υόρκη, θα ναυαγήσουν σε ένα ερημικό νησί, μέχρι να καταλάβουν τελικά πως μάλλον δεν μπορούν παρά να είναι μαζί.

Ο Τζοβάνι Γκουαρέσκι επιλέγει να ξετυλίξει το νήμα της ιστορίας του με έναν τρόπο τρομερά παιγνιώδη, ελαφρύ και βαθιά προσωπικό και μας διδάσκει συνεχώς πως το μίσος και ο έρωτας όντας ακραία αισθήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, και πως στον έρωτα όλοι γινόμαστε ξεροκέφαλα παιδιά. Παρατηρεί δυο ανθρώπους που στην προσπάθεια τους να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, καταβάλλονται από έναν ανεξήγητο τρόμο και τα κάνουν όλα λάθος.

Η παράστασή μας ξεκίνησε στο Bob Theater Festival το 2016, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξουμε μια παράσταση των 15 λεπτών για αρχή, και εφόσον κερδίσαμε στο διαγωνισμό, να ασχοληθούμε με την ολοκληρωμένη εκδοχή του έργου.

Παρουσιάζουμε λοιπόν την πρώτη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος “Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη”, όπου διασκευάσαμε και σκηνοθετήσαμε από κοινού με την Αμαλία Καβάλη. Τοποθετούμε την έναρξη της ιστορίας τη μέρα που οι ήρωες μας πρέπει να αποφασίσουν αν θα αλληλοσκοτωθούν η αν θα παντρευτούν. Επί σκηνής βρισκόμαστε δύο ηθοποιοί και ένας μουσικός, με όπλα την απευθείας αφήγηση στο κοινό, τις διαλογικές σκηνές των χαρακτήρων, τις γρήγορες αλλαγές ρόλων και τα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να είμαστε όσο πιο πιστοί γίνεται στον τρόπο του συγγραφέα αλλά και στην ατμόσφαιρα της ιστορίας, οδηγώντας τους ήρωες στο πεπρωμένο τους.

Info: Ο Γιάννης Σοφολόγης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το 2011. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ποτέ δεν αποφοίτησε. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως: Λυδία Κονιόρδου, Κώστα Τσιάνο, Σωτήρη Χατζάκη, Κώστα Γάκη, Κίρκη Καραλή, Θέμη Μουμουλίδη, Ρεγγίνα Καπετανάκη κ.α. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής με τους: Λυδία Κονιόδου, Θωμά Μοσχόπουλο, Στάθη Λιβαθινό, Δημήτρη Ήμελλο, Βασίλη Ανδρέου, Μαρία Σαββίδου, Βίκυ Γεωργιάδου, σεμινάρια χορού με τους: Linda Kapetanea, Josef Frucek, Nina Dipla, Nikolai Karpov, Heidi Durning, Μαριάννα Καβαλιεράτου και μαθήματα τραγουδιού με τις: Σαββίνα Γιαννάτου, Βαρβάρα Μαυρίδου, Δήμητρα Αθανασάτου.

 

Photo © Κική Παπαδοπούλου

◊ «Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη» παρουσιάζεται από τις 26 Ιανουαρίου στο Βios για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ