Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου εγκαινιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Γιάννας Καλή, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014.

Για τη δουλειά της γράφει μεταξύ άλλων η ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος Μαρίνα Αθανασιάδου.

Το καλλιτεχνικό έργο της Γιάννας Καλή διακρίνεται από μία συνέπεια ή ακόμη καλύτερα από μία εμμονή στην αναζήτηση της αρμονίας και τα όρια αυτής.

Επιτυγχάνεται άραγε η απόλυτη αρμονία στην πραγματική ζωή ή χρειάζεται η διακριτική βοήθεια της τέχνης, φαίνεται να αναρωτιέται η καλλιτέχνιδα.

Πλούσιες σε αναφορές στη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη, οι ζωγραφικές εικόνες της Γιάννας Καλή δεν αφήνουν καμία αμφιβολία στον υποψιασμένο θεατή. Δε βρίσκονται μπροστά του για να ευφράνουν τις αισθήσεις του αλλά για να τον οδηγήσουν μέσω της ομορφιάς τους στο μονοπάτι, στο μπλε δρομάκι της αναζήτησης της αλήθειας… Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, συχνά ασήμαντα, τα οποία αποκτούν μια άλλη διάσταση και λειτουργούν ως σύμβολα, απαλλαγμένα απο την αρχική τους χρήση… Τελικά ποια είναι τα όρια ? Κατά πόσο μπορεί να παρέμβει η τέχνη, η ζωγραφική στην προκειμένη περίπτωση, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αρμονία; Σίγουρα δυσδιάκριτα απαντά η Γιάννα Καλή.

Η Γιάννα Καλή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με δάσκαλο το Γιώργο Γκολφίνο. Το 2008 τιμήθηκε με έπαινο του Ιδρύματος Γιάννη Σπυρόπουλου, και το 2009 με έπαινο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2012 κέρδισε το 2ο βραβείο από την κοινωφελή επιχείρηση Άρσις και την ΕΣΗΕΜΘ στο Φεστιβάλ Πάμε Απέναντι. Έχει παρουσιάσει έργα της στις ομαδικές εκθέσεις: I Create Therefore I Am, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2008), Young Artists, Zina Athanassiadou Gallery, Θεσσαλονίκη (2009), Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική, H Νέα Γενιά (Συλλογή Γιώργου Κητή), Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη (2009), Demo #1, Dynamo Project Space, Θεσσαλονίκη (2010), Art Athina 2010 και 2011, Οφθαλμοφανές, Τεχνόπολις, Γκάζι, Αθήνα (2011), Symviosis, 15η Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου, Θεσσαλονίκη-Ρώμη (2011), Art Is Hard, Παλιός Σταθμός Πελοποννήσου, Αθήνα (2012).

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Αθανασιάδου, Ιστορ. Τέχνης – Μουσειολόγος