Το Hotel Ερμού φιλοξενεί τον Φοίβο Δεληβοριά και τους ΓΙΑΝ ΒΑΝ, οι οποίοι αναλαμβάνουν για λίγα Κυριακάτικα μεσημέρια να μας μυήσουν στο λαϊκοδημοτικό τους γλέντι. Ο Jan Van de Engel, ο συγκροτηματάρχης των ΓΙΑΝ ΒΑΝ μας μιλάει για τη συνεργασία με τον Κύριο Φοίβο και τα γλεντζίδικα μεσημέρια στην Ερμού…

Συνέντευξη Αθηνά Πούλιου

 

Culturenow.gr: Στις 5 Φεβρουαρίου ξεκινήσατε τις εμφανίσεις σας στο Hotel Ερμού μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά. Πείτε μας λίγα λόγια για τις πρώτες εντυπώσεις σας από αυτή τη μουσική συνάντηση;

Jan Van de Engel: Ο Φοίβος ειναι ενας Κύριος. Όσον αφορά την συνεργασία μας και το καλλιτεχνικό κομματι ολα κυλάνε αβίαστα με πολύ αγάπη και μεράκι. Απο κάτω ο κόσμος την πρώτη Κυριακή συμμετείχε και παρόλη την αιχμή που περιέχει το εγχείρημα μας φάνηκε να του αρέσει και να αγκαλιάζει αυτό που έβλεπε και άκουγε. Η συνέχεια θα δείξει. Γενικά οσο πιό ανοιχτός και χωρίς προσδοκίες ερθει κάποιος τόσο καλύτερα θα περάσει. Ναι, βασικά και εμείς απο την σκηνή το ίδιο ζητούμενο έχουμε.

C. N.: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Φοίβο Δεληβοριά;

 

J. V. d. E.: Φυσικά. Πέρσι 22 Νοέμβρη του 2015 παρουσιάσαμε ζωντανά και γιορτάσαμε την κυκλοφορία του ΓΙΑΝ ΒΑΝ σε κασσέτα. Ο Φοίβος ήταν εκεί μαζί μας. Το ένα έφερε το άλλο, κάναμε μια πολύ ωραία διασκευή του τσάμικου “Δεν Ειδα Ήλιο Σήμερα” μαζι και νά´μαστε τώρα στην ίδια σκηνή Διπλοπαντρεμένοι.

C. N: Τι να περιμένουμε στο Hotel Ερμού Κυριακή μεσημέρι. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα ακριβώς και πόσο γλεντζίδικο είναι;

J. V. d. E.: Οπως είπαμε τα δώρα της ζωής έρχονται οταν δεν τα περιμένουμε, θα μου πείς “Ναι ρε φίλε αλλα εμείς θα πληρώσουμε εισιτήριο”… Η ορχήστρα ΓΙΑΝ ΒΑΝ, το καμάρι μου, θα παίξει για όλους (εισιτήριο ή πρόσκληση) γνωστά τραγούδια του Φοίβου οπως τα έχουμε αντιληφθεί και αλλάξει μαζι με κάποια που αποτελούν το δικό μας ρεπερτόριο. Καθε βδομάδα εχουμε και καλεσμένο, στις 12/02 θα ειναι μαζί μας ο σπουδαίος Αντώνης Κυρίτσης. Εμείς περνάμε καλα, το γλεντζέδικο είναι υποκειμενικό και σε καμία περίπτωση δεν “πρέπει” να γίνει. Γινετε ψυχαναγκαστικό και παραμορφωμένο και καταλήγεις να δίνεις ολα σου τα λεφτά σε ναρκωτικά…δεν έχει πλάκα.

C. N.: Το λαϊκοδημοτικό πιστεύετε ότι κυλάει στις φλέβες μας σαν λαός; Μας αρέσει να το γλεντάμε λίγο ή πολύ;

J. V. d.E.: Δεν ξέρω. Στις δικές μου φλέβες σίγουρα κυλά. Αυτό το “δηλητήριο στην φλέβα” ηταν που με ανάγκασε να γράψω αυτά τα τραγούδια, παρόλο που δεν είναι λαϊκοδημοτικά απο εκεί ξεκίνησα. Σε ποιον δεν αρέσει να γλεντά, η παρέα κανει την διαφορά και μπορούμε και διασκεδάζουμε με τα απλά, “εκ των ενόντων” χωρίς πολλά-πολλά. Ειναι θέμα στάσης και τονώνει το ανοσοποιητικό λένε οι έρευνες που διεξάγω χρόνια τώρα. Υπάρχουν και οι μίζεροι, αγάπη θέλουν και αυτοί και ανοίγουν σαν το στρείδι.

C. N.: Πότε βρέθηκαν μαζί οι ΓΙΑΝ ΒΑΝ και τι ήταν αυτό που τους ένωσε;

J. V. d. E.: Το καλοκαίρι του 2015 είχα ολοκληρώσει τα 10 κομμάτια που υπάρχουν στην κασσέτα & το LP ΓΙΑΝ ΒΑΝ. Ειναι κυρίως τραγούδια σε στίχους Ευθύμη Φιλίππου. Το να γράψεις μουσική, να την ηχογραφήσεις και να την κυκλοφορησεις ειναι σχετικά εύκολο. Ηθελα να ανεβάσω τον πήχη δυσκολίας και έτσι πρότεινα στούς φίλους μου που ειχαν παίξει στον δισκο να κάνουμε την ορχήστρα ΓΙΑΝ ΒΑΝ και να γίνω συγκροτηματάρχης, ακόμα το συζητάμε…καλά παει δεν εχω παράπονο.

C. N.: Έχετε μουσικά σχέδια για το μέλλον που θα θέλατε να μας πείτε;

J. V. d. E.: Ειμαι απο τους ονειροπόλους δεν ξερω για σχέδια. Θέλω να παιζουμε λάιβ, να μας γνωρίσει και χορέψει ο κόσμος στην μουσική μας, να βρεθούμε ολοι μαζι καπου μόνοι χωρίς σκοτούρες και να ηχογραφήσουμε, να καταφέρουμε να ζούμε εδω με αξιοπρέπεια χωρίς Εκπτώσεις. Σας ευχαριστώ, ραντεβού στην Ερμού.

http://janvan.net/

Περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις των ΓΙΑΝ ΒΑΝ με τον Φοίβο Δεληβοριά στο Hotel Ερμού μπορείτε να δείτε εδώ.