Στις 20 Ιουλίου στο Θέατρο Άλσους Δημήτριου Κιντή, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ηλιούπολης, θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική

παράσταση «Για μια φούχτα μπάμιες». Πρόκειται για το καινούργιο έργο του Ευγένιου Τριβιζά που γνώρισε πολύ μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία στο θέατρο Πειραιώς 131, όπου παρουσιάστηκε τον χειμώνα που μας πέρασε.

Στο νέο αυτό έργο, που έγραψε ύστερα από παραγγελία των Σκαραβαίων, ο Ευγένιος Τριβιζάς ασχολείται για πρώτη φορά στη θεατρική του καριέρα με το θέμα της καταστροφής της πανίδας του δάσους από την αλόγιστη ανάπτυξη και τον «πολιτισμό».

Το ευρηματικό αυτό έργο στηρίζεται στην ανατροπή του παραδοσιακού μύθου της Κοκκινοσκουφίτσας και του Λύκου, όπου οι παλιοί θύτες γίνονται σήμερα τα θύματα.

Η ανατροπή των παλαιών ισορροπιών συνύπαρξης των όντων και η παράλογη  διατάραξη του οικοσυστήματος επιβάλλει και τη νέα ανάγνωση των μύθων.

Όπως το 1993 με τα «Τρία Μικρά Λυκάκια» του ο Τριβιζάς αναποδογύρισε το μύθο κι έκανε best seller στην Αμερική, έτσι και στο «Για μια φούχτα μπάμιες» αντιστρέφει τους ρόλους του καλού και του κακού: η εύθραυστη Κοκκινοσκουφίτσα των αδελφών Γκριμ εμφανίζεται εδώ πανίσχυρη, με γνώσεις ζίου ζίτσου και ατομικό μηχανάκι για τις μετακινήσεις της.

Οι δύο φτωχοί λύκοι του ερημωμένου δάσους καλούνται με αντιμισθία «μια φούχτα μπάμιες» να γίνουν σεκιουριτάδες στη φυτεία του κυνηγού μπαμπά της.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου τρόπου σκέψης στα νεαρά άτομα, την απεξάρτησή τους από τα στερεότυπα και την ευαισθητοποίησή τους στα σύγχρονα προβλήματα και τον κίνδυνο ολοκληρωτικής αλλοίωσης του πλανήτη.

Αποφεύγει συνειδητά το διδακτικό ύφος και ξετυλίγεται με την ευφορία μιας τρελής σάτιρας, που θυμίζει ατμόσφαιρα τσίρκου.

H παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της «WWF», της «Καλλιστώ» και πραγματοποιείται με την στενή συνεργασία της «Αρκτούρος» και είναι δοκιμασμένη με επιτυχία σε παιδιά από 2 ½ ετών έως και μεγάλους εφήβους.

Μετά το φεστιβάλ της Ηλιούπολης η παράσταση θα περιοδεύσει στα εξής μέρη:

21 Ιουλίου: Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου σε μια συνδιοργάνωση του κέντρου καλλιτεχνικής πράξης Τρίπολης και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας

23 Ιουλίου: Θέατρο Δάσους Δρούβα στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

7 Αυγούστου: Δήμος Φλώρινας

12 Αυγούστου: Λεωνίδιο σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  Αρκαδίας

13 Αυγούστου: Θέατρο Παραλίου Άστρους σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  Αρκαδίας

16 Σεπτεμβρίου: Θέατρο κλειστό Ελαιουργείο στα πλαίσια των «Αισχυλείων» του Δήμου Ελευσίνας

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης
Σκηνικά: Λέα Κούση
Κοστούμια: Τζωρτζίνα Κωστοπούλου
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Χορογραφίες: Έφη Καρακώστα

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) :
Νίκος Γκεσούλης, Θοδωρής Προκοπίου, Σουζάνα Βαρτάνη, Δημήτρης Αντωνιάδης, Μαρία Καμακάρη, Αντώνης Χαντζής, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Κώστας Αυλωνίτης, Γιώργος Σουξές.