Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο χώρο του Πωλητηρίου έναν κύκλο εκθέσεων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, πρωτοπόρων στις

εφαρμοσμένες τέχνες, με τίτλο «Αναζητήσεις στην ύλη». Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς συνέδεσε το δημοφιλές Πωλητήριό του με την παρουσία ενός σημαντικού αριθμού διακεκριμένων εκπροσώπων των εφαρμοσμένων τεχνών στην Ελλάδα, προσφέροντάς τους μια φιλόξενη και διαρκώς ανανεωνόμενη στέγη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010 με την παρουσίαση της εκθεσης της Γεωργίας Γκρεμούτη, Αλλαγή Ταυτότητας.

Στα έξι χρόνια λειτουργίας του Πωλητηρίου οι καλλιτέχνες αυτοί κατέθεσαν τις προτάσεις τους, γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ χρηστικού αντικειμένου και αντικειμένου τέχνης που δεν έχει απτή χρησιμότητα, με αποτέλεσμα μοναδικές, συλλεκτικές θα λέγαμε δημιουργίες.

Στο ελληνικό τοπίο της εικαστικής παραγωγής, όπου ακόμη υφίσταται η διάκριση μεταξύ υψηλής και χρηστικής, πλαστικής και εφαρμοσμένης τέχνης, η διευρυμένη παρουσία αυτών των καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη καθίσταται σχεδόν μοναδική.

Η ενότητα της Γεωργίας Γκρεμούτη, που με τον εύγλωττο τίτλο «Αλλαγή Ταυτότητας» και με τη χρήση ευτελών υλικών που μεταμορφώνονται από την ίδια, έχει ως αφετηρία ένα αντικείμενο-σύμβολο του σημερινού καταναλωτικού τρόπου ζωής: τη χάρτινη τσάντα μίας χρήσης, ένα αντικείμενο καθημερινό και φθηνό, που μετά τη χρήση του η ανακύκλωση αποτελεί ίσως την καλύτερη κατάληξη.

H Γεωργία Γκρεμούτη, γλύπτρια μα και σημαντική εκπρόσωπος των εφαρμοσμένων τεχνών στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια το χαρτί γνωρίζοντας καλά, τόσο τις δυνατότητες, όσο και τα όριά του, τις εναλλακτικές πειραματισμού αλλά και τις εγγενείς δυσκολίες που συνεπάγεται η τιθάσευση της ακατέργαστης πρώτης του ύλης.

Υπαινισσόμενο εκλεκτικές συγγένειες, από τη μια πλευρά, με την παραδοσιακή υφαντική και τη μέθοδο Origami και, από την άλλη, με τον σύγχρονο εικαστικό λόγο, το χαρτί μεταμορφώνεται στα χέρια της διαδοχικά, μέσα από αλλεπάλληλες τσακίσεις και πτυχώσεις, τυλίγματα και ξετυλίγματα, μαθηματικές εξισώσεις και μαγικές αλχημείες, αποκαλύπτοντας μια αναπάντεχα ποιητική πλαστική διάσταση.