Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των δράσεών του για το 2012 αλλά

και των νέων προοπτικών του. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2014

Μια νέα πολιτιστική και καλλιτεχνική φιλοδοξία για τη γαλλο-ελληνική συνεργασία

Η προώθηση του γαλλικού πολιτισμού μέσα από τη δράση του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με ένα ισχυρό πνεύμα αλληλεγγύης προς τον λαό αυτής της χώρας σε στιγμές κρίσης.

Με την επιθυμία να διατηρηθεί αυτή η μακρά παράδοση σύμπραξης και υποστήριξης της Ελλάδας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στοχεύει σε μια στενή συνεργασία με όλους εκείνους που συνεχίζουν να αποτελούν το ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού αυτής της χώρας. Με αυτό το πνεύμα ο νέος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Olivier Descotes επισημαίνει ότι «απέναντι στη νέα κατάσταση που επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, οφείλουμε να είμαστε παρόντες περισσότερο από ποτέ άλλοτε, δίπλα στους έλληνες δημιουργούς έργων αλλά και ιδεών».

Το 2012 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επεκτείνει περισσότερο τις δραστηριότητές του εκτός των χώρων του και δίνει πιο έντονα «το παρών» σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας μέσα από τις συνεργασίες του με διάφορα ελληνικά προγράμματα σε όλους τους μορφωτικούς και καλλιτεχνικούς τομείς.

Για τον σκοπό αυτό ο Olivier Descotes και οι συνεργάτες του επιθυμούν να υλοποιήσουν ένα πλούσιο τριετές πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων με τη μορφή θεματικών ενοτήτων (focus), που θα εξελίσσεται σταδιακά μέχρι το 2014 με στόχο να αναδείξει τη δημιουργία και τη συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα.

Από τα «Ραντεβού Επί Σκηνής» με έναν κύκλο τριών συναυλιών σύγχρονης μουσικής έως την πρώτη ετήσια διοργάνωση «Ποίηση στην Αθήνα», από την Εβδομάδα της Γαλλοφωνίας έως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, από τη φιλοσοφία έως τις συζητήσεις ιδεών γύρω από τους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας, η ομάδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος δίνει την απάντησή της στην κρίση μέσα από τη δύναμη της δημιουργίας, προσφέρει βήμα στην Τέχνη για να εκφραστεί και προσκαλεί το κοινό και τους καλλιτέχνες-δημιουργούς σε έναν διάλογο έτσι ώστε να συνεχιστεί αυτό το κοινό όραμα της δημιουργίας και των ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012
ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

– FOCUS Σύγχρονη μουσική

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θέλοντας να προσφέρει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να συναντήσει τους νέους συνθέτες που έχουν κάνει τις μουσικές τους σπουδές στη Γαλλία και την Ελλάδα, παρουσιάζει τον πρώτο κύκλο των «Ραντεβού Επί Σκηνής» με τρεις συναυλίες αφιερωμένες στη σύγχρονη μουσική. Θα δοθεί έμφαση στην εξέχουσα θέση που κατέχουν οι έλληνες συνθέτες στη σύγχρονη μουσική δημιουργία στη Γαλλία (Ξενάκης, Απέργης) αλλά και στο έργο νέων συνθετών όπως ο Αλέξανδρος Μαρκέας (30/1) και η Γεωργία Σπυροπούλου (3/4). Στις 5/3 θα εμφανιστεί ο πιανίστας Παύλος Αντωνιάδης.

Στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, η Εθνική Ορχήστρα Τζαζ της Γαλλίας, που έχει να έρθει στην Ελλάδα από το 1999, θα εμφανιστεί για μια ειδική ciné-συναυλία γύρω από την ταινία Carmen (23/3).

– FOCUS Παλαιά μουσική – μπαρόκ

Ο δεύτερος κύκλος των «Ραντεβού Επί Σκηνής», που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2012, θα είναι αφιερωμένος στην παλαιά μουσική, που τόσο πολύ αρέσει στους έλληνες φιλόμουσους. Το Ινστιτούτο θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό συναυλίες με εξαίρετους καλλιτέχνες που θα ερμηνεύσουν έργα από το πλούσιο γαλλικό ρεπερτόριο αυτού του μουσικού είδους.

– FOCUS Σύγχρονο θέατρο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συμμετέχει με τα Εργαστήρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης στη διακίνηση νέων μορφών θεατρικής έκφρασης ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα, διοργανώνοντας συναντήσεις στις οποίες οι επαγγελματίες του θεάτρου και το ευρύ κοινό θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ανέκδοτα κείμενα γαλλόφωνων θεατρικών συγγραφέων. Τον Μάιο του 2012 έχουν προγραμματιστεί δύο εκδηλώσεις: Οι «Συναντήσεις με αφορμή το σύγχρονο θέατρο», που θα διοργανωθούν σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, και μια θεατρική πλατφόρμα που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του « Low Budget Theatre » μαζί με την ομάδα Το Σπίρτο και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

– FOCUS Σύγχρονος χορός

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο σύγχρονος γαλλικός χορός θα συνεχίσει να κάνει έντονη την παρουσία του στα φεστιβάλ της Αθήνας και της Καλαμάτας. Το 2012 ξεκινάει με τις παραστάσεις δύο μεγάλων φυσιογνωμιών του σύγχρονου γαλλικού χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: της Marie-Claude Pietragalla και του Jean-Claude Gallotta.

– FOCUS Εικαστικά

Το 2012 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα συμβάλει στην προώθηση των καινοτόμων τάσεων στους χώρους της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας και της σύγχρονης τέχνης, αναδεικνύοντας τη συνεργασία διαφόρων γαλλικών και ελληνικών φορέων.

* Αρχιτεκτονική: Η Γαλλία θα έχει την τιμητική της στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς με την έκθεση 14 F / 21 GR (7/2 – 30/3), που είναι αφιερωμένη στο έργο νέων ελλήνων και γάλλων αρχιτεκτόνων. Παράλληλα γάλλοι αρχιτέκτονες θα συμμετάσχουν σε έναν κύκλο διαλέξεων που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο Francis Rambert, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (22/2), και η Odile Decq, γενική διευθύντρια της Ειδικής Σχολής Αρχιτεκτονικής και αρχιτέκτονας διεθνούς φήμης (14/3).

Εξάλλου, στα πλαίσια της Έκθεσης για τις σπουδές στη Γαλλία, που διοργανώνεται από το γραφείο CampusFrance, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα παρουσιάσει στους χώρους του τις δημιουργίες του Ελληνο-γαλλικού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής (18/2 – 3/3).

* Φωτογραφία: Στο Athens Photo Festival APhF12. O Mήνας της Φωτογραφίας στην Αθήνα θα γιορτάσει φέτος τα 25 του χρόνια. Η παρουσία της Γαλλίας θα είναι ιδιαίτερα έντονη τον Νοέμβριο στους πολυσύχναστους χώρους της Τεχνόπολης στο Γκάζι.

– FOCUS Cinéma

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος
Η 13η διοργάνωση της ετήσιας συνάντησης του γαλλόφωνου κινηματογράφου με το ελληνικό κοινό θα γίνει φέτος από τις 21 έως τις 28 Μαρτίου στην Αθήνα και από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.
Στην έναρξη του φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία-φαινόμενο Άθικτοι των Éric Toledano και Olivier Nakache με πρωταγωνιστές τους François Cluzet και Omar Sy. Η ταινία έχει ήδη κόψει 17.000.000 εισιτήρια στη Γαλλία και θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στα τέλη Μαρτίου.

ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ

A. FOCUS

   * FOCUS Ποίηση

     Η φήμη της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα της χώρας, ώθησε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην απόφαση να διοργανώνει την ετήσια συνάντηση «Ποίηση στην Αθήνα». Η φετινή πρώτη διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους ποιητές της Μεσογείου και έχει ως αφετηρία της την ανθολογία που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Gallimard και από την Culturesfrance. Στη συνάντηση «Ποιητές της Μεσογείου: Φως, ταξίδι και εξορία»,  που θα γίνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (8/3), θα παρευρεθούν μεγάλοι έλληνες και γαλλόφωνοι ποιητές. 
Και μια μέρα πριν (7/3), βραδιά «Ποίηση και μουσική» στο Gazarte.

   * FOCUS Γαλλικό μυθιστόρημα

     Κάθε χρόνο την άνοιξη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα αφιερώνει μέρος των εκδηλώσεών του στο μυθιστόρημα, έχοντας ως στόχο να ανακαλύψει το κοινό τους σημαντικούς εκδοτικούς οίκους της Γαλλίας. Η πρώτη διοργάνωση αυτού του «Focus στο γαλλικό μυθιστόρημα» θα έχει ως θέμα της τον εκδοτικό οίκο Gallimard και θα περιλαμβάνει μια έκθεση και μια συνάντηση με το κοινό (τον Μάιο).

 * FOCUS Φιλοσοφία

Η φιλοσοφία στην Ελλάδα όπως και στη Γαλλία αποτελεί έναν κλάδο για τον οποίο   εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον, από ειδικούς και μη. Έτσι, κάθε χρόνο την άνοιξη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα παρουσιάζει μια σειρά από εκδηλώσεις για τη φιλοσοφία. Η πρώτη διοργάνωση το 2012 θα επικεντρωθεί στα ζητήματα της πολιτικής.
 

Σε αυτές τις φιλοσοφικές συναντήσεις θα παρουσιαστούν αφιερώματα, μεταξύ άλλων, στον Jean-Jacques Rousseau και τον Paul Ricoeur.
 

Έχει επίσης προγραμματιστεί ένα αφιέρωμα στους σημαντικούς έλληνες φιλοσόφους Που το 1945 επέλεξαν τη Γαλλία για πατρίδα τους. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί προοίμιο της διημερίδας (5 – 6/5) για τον Κώστα Αξελό, που έφυγε από κοντά μας μέσα στο 2010: στη στρογγυλή τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, εκτός από τον Αξελό θα γίνει λόγος και για προσωπικότητες όπως ο Κώστας Παπαϊωάννου και ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Τέλος, θα έχουμε και την πολυαναμενόμενη επιστροφή του Alain Badiou στο Ινστιτούτο, οι εμφανίσεις του οποίου πάντοτε είχαν θριαμβευτική υποδοχή: αυτή τη φορά θα δώσει μια διάλεξη με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης στη Γαλλία του καινούργιου του βιβλίου La République de Platon.

B. ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
     ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

   * Η πόλη του αύριο. Αθήνα, μια πόλη προς «αναδόμηση»;

Στα πλαίσια του γαλλο-ελληνικού φεστιβάλ επιστημών «ΓεωΣυναντήσεις», θα  διοργανωθεί μια ειδική βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο: Η πόλη του αύριο. Αθήνα, μια πόλη προς «αναδόμηση»; (24/1). Στη συνάντηση αυτή, που έχει ως θέμα της το άμεσο και το απώτερο μέλλον της ελληνικής πρωτεύουσας, θα συμμετάσχουν γεωγράφοι, ειδικοί των μεταφορών και της αειφόρου ανάπτυξης, φυσικοί, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι.

   * Αιτιολόγηση, νομιμοποίηση και δίκαιο

Κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσφέρει την υποστήριξή του σε  επιστημονικά συνέδρια στα οποία συγκεντρώνονται οι καλύτεροι έλληνες και γάλλοι ειδικοί.
 

Η πρώτη εκδήλωση για το 2012 αποτελεί καρπό μιας συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Δικαιοφιλοσοφικής και Δικαιοϊστορικής Ερεύνης και με το Goethe-Institut. Το θέμα της είναι «Αιτιολόγηση, νομιμοποίηση και δίκαιο» (9 – 10/3, Goethe-Institut).

Γ. ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ

   * Αφιέρωμα στην Jacqueline de Romilly

Η πανεπιστημιακή κοινότητα, το Megaron Plus και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέλησαν να τιμήσουν τη μεγάλη ελληνίστρια Jacqueline de Romilly, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και σκέψης. Έτσι, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Megaron Plus, θα διοργανωθεί στις 25/1 μια στρογγυλή τράπεζα στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ελληνικό και τον γαλλικό πανεπιστημιακό χώρο.

  * Διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ανταλλαγές: μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε
     τα πάντα;

Η Ελλάδα διέρχεται μια περίοδο ισχυρής κρίσης που προκαλεί αναταράξεις στα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας της και εγείρει πολλά ερωτήματα, στα οποία δεν μπορούμε να δώσουμε ικανοποιητικές απαντήσεις χωρίς να στοχαστούμε βαθιά γύρω από το θέμα της διακυβέρνησης. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα παρουσιάσει για ένα δίμηνο, το φθινόπωρο του 2012, σε διάφορες ελληνικές πόλεις μια σειρά από δημόσιες συναντήσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν έλληνες και γάλλοι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, πολιτικοί, οικονομολόγοι και επαγγελματίες για να προσεγγίσουν από διάφορες οπτικές γωνίες το ζήτημα της διακυβέρνησης.

 
* PAP Jacqueline de Romilly: Πρόγραμμα στήριξης των εκδοτών

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έχει θέσει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2011 ένα πρόγραμμα στήριξης των εκδοτών στο οποίο έχει δοθεί το όνομα της Jacqueline de Romilly. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, κάθε έλληνας εκδότης που επιθυμεί να κυκλοφορήσει την ελληνική μετάφραση ενός βιβλίου που έχει γραφτεί στα γαλλικά μπορεί να υποβάλει αίτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο για να ζητήσει οικονομική ενίσχυση.
Οι αιτήσεις αυτές εξετάζονται δύο φορές τον χρόνο από μια επιτροπή ειδικών, στην οποία προεδρεύει ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα ή ο εκπρόσωπός του. Η επιτροπή συνεδρίασε δύο φορές μέσα στο 2011 και επέλεξε 11 τίτλους που εκδόθηκαν ήδη ή πρόκειται να εκδοθούν από 10 εκδοτικούς οίκους:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

 * Έκθεση σπουδών στη Γαλλία CampusFrance

Με τα 83 δημόσια πανεπιστήμιά της και με τις 500 ανώτατες σχολές της, η Γαλλία είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα που υποδέχεται ξένους φοιτητές.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2012 (18 – 19/2) το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το γραφείο Campusfrance διοργανώνουν την Έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν οι νέοι Έλληνες τους εκπροσώπους των γαλλικών πανεπιστημίων και ανώτατων σχολών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν όλο το φάσμα των προγραμμάτων σπουδών τους.

 * Υποστήριξη στην επιμόρφωση των καθηγητών της γαλλικής

  – Σε κάθε καθηγητή γαλλικών παρέχεται παιδαγωγικό και προωθητικό υλικό, έπειτα από αίτησή του (Επικοινωνία: Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Συνεργασίας: [email protected]) αλλά και  μέσω Διαδικτύου, από την ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου.

– Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται επιμορφωτικά τμήματα σύντομης διάρκειας για τους καθηγητές της γαλλικής (σε δημόσια ή σε ιδιωτικά σχολεία), με μια προκαθορισμένη συνάντηση κάθε τρίμηνο. Μέσα στο 2012 θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση των καθηγητών της γαλλικής που έχουν διοριστεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

– Έχει ήδη ξεκινήσει ένα εντατικό τμήμα επιμόρφωσης για 40 έμπειρους καθηγητές σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (APF-FU). Στο τέλος του 2012 οι καθηγητές αυτοί θα έχουν γίνει οι «ειδήμονες» των γαλλικών, ικανοί να επιμορφώνουν τους συναδέλφους τους παντού στην Ελλάδα, ανάλογα με τη ζήτηση.

* Η Εβδομάδα της Γαλλοφωνίας
Κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας είναι μια γιορτή και στις πέντε ηπείρους. Οι γαλλόφωνοι σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 220 εκατομμύρια!
Γύρω από αυτή την ημερομηνία της γαλλόφωνης άνοιξης γιορτάζεται η συμμετοχή σε μια γλωσσική κοινότητα, μια «αντι-Βαβέλ», στην οποία η γλωσσική ποικιλία αντανακλά την πολιτιστική διαφορετικότητα, μια και αυτή η γλώσσα ανήκει σε όλους όσοι τη μιλούν, τη «μοιράζονται».
Το 2012 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη), σε συνεργασία με τις πρεσβείες των γαλλόφωνων χωρών στην Ελλάδα, θα  παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων γύρω από τις απονομές βραβείων του Διαγωνισμού της Γαλλοφωνίας, από τις 12 έως τις 20 Μαρτίου. Αυτός ο εθνικός διαγωνισμός, το φετινό θέμα του οποίου είναι ο περίπλους του Οδυσσέα, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης.

  * Μαθήματα γαλλικών

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσφέρει όπως πάντα μαθήματα γλώσσας για κάθεεπίπεδο και για κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά και προετοιμασία για τις αναγνωρισμένες σε όλη την Ευρώπη γαλλικές πιστοποιήσεις. Και κατά τη διάρκεια του 2012 θα προταθούν νέα τμήματα εκμάθησης γαλλικών για σπουδαστές και επαγγελματίες.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Από τότε που δημιουργήθηκε, η βιβλιοθήκη Octave Merlier προσφέρει στη διάθεση του κοινού της μια συλλογή από πηγές εξαιρετικής ποιότητας για τη σύγχρονη Γαλλία, μια συλλογή που πάντοτε προσαρμόζεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των διαφόρων μέσων, αναπτύσσοντας έτσι τα τελευταία χρόνια το υλικό της και σε μορφή CD, VHS, DVD…
Από το φθινόπωρο του 2012 θα έχει γίνει άλλο ένα καινούργιο βήμα με τη δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης, στην οποία θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης εξ αποστάσεως μέσω Διαδικτύου, και με την ψηφιοποίηση των βιβλίων που εκδόθηκαν στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα από τις εκδόσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.