Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) συνεχίζει και εφέτος για έκτη συνεχή χρονιά τον κύκλο προβολών «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», μετακομίζοντας από το «Τριανόν» στο χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 με προβολή της ταινίας του Ματιέ Κασοβίτς με τίτλο «Το μίσος» και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 25 Μαίου 2013, κάθε δεύτερο Σάββατο στις 12.00.  

Κύκλος Προβολών «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» – Αφιέρωμα «Φόβος και Ρατσισμός»

Η θεματική του εφετινού προγράμματος είναι «Φόβος και  Ρατσισμός», συμμετοχή στην περιρρέουσα προβληματική για τα φαινόμενα ρατσισμού που βιώνουμε ως κοινωνία και ως άτομα, αλλά και για τον φόβο που κυριαρχεί και γεννά αυγά του φιδιού.

Μέσα από τις μεταφορές, τις μεταθέσεις,  τις μετωνυμίες, την σημειολογία, αλλά και την αισθητική της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μας δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσουμε, αλλά και να μιλήσουμε, για τη ρατσιστική ιδεολογία και συμπεριφορά, που προέρχεται από τον φόβο και καταλήγει στον φόβο, όχι μόνο στο πραγματικό, αλλά και στο φαντασιακό και συμβολικό  επίπεδο.

Αμέσως μετά από κάθε προβολή, θα ακολουθεί συζήτηση με την συμβολή καλλιτεχνών και ψυχιάτρων, οι οποίες θα επιτρέψουν στο κοινό να εκφράσει τις απόψεις του και να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος για ένα τόσο επίκαιρο και ουσιαστικό ζήτημα με πολλαπλές παραμέτρους, με κοινωνικές και ψυχολογικές αιτιάσεις, προεκτάσεις και επιδράσεις. Στόχος του αφιερώματος είναι η τριπλή συνάντηση του υποκειμενικού λόγου του θεατή με τον λόγο του δημιουργού και τον λόγο της επιστήμης, της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης, στην κατεύθυνση της ανάδειξης του κρυφού αλλά και φανερού λόγου της ταινίας.

Το πρόγραμμα των προβολών,  που έχει γίνει πλέον θεσμός, υπαγορεύεται αφ΄ ενός από το ερώτημα «Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ψυχανάλυσης στη μελέτη του κινηματογραφικού σημαίνοντος;», ερώτημα που έχει ήδη τεθεί από τον Christian Metz,  και αφ’ ετέρου, από την επιθυμία του ψυχιατρικού κόσμου να συνεργαστεί με έγκυρους φορείς του κινηματογραφικού χώρου και να συναρθρώσουμε ένα κοινό λόγο για την κοινωνία και τα προβλήματά της, μέσα από την δυναμική ταινιών εμπνευσμένων δημιουργών. Η μελέτη του ανθρώπου και των κοινωνικών ομάδων μέσω του σινεμά αποτελεί ένα είδος «εφαρμοσμένης ψυχανάλυσης».

Οι πέντε πρώτες ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Σάββατο 30 Μαρτίου

Το μίσος (La haine, 1995) του Mathieu Kassovitz

Συζητητές: Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρος – Ελισάβετ Παπανδρέου, Ψυχολόγος

Σάββατο 13 Απριλίου

Ο μεγάλος Δικτάτωρ (The Great Dictator, 1940) του Charlie Chaplin

Συζητητές: Γρηγόρης Μανιαδάκης, Ψυχίατρος – Ελισάβετ Κοτζιά, Κριτικός λογοτεχνίας

Σάββατο 27 Απριλίου

Σκιές και σιωπή (To kill a Mockingbird, 1962) του Robert Mulligan

Συζητητές: Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος – Γιάννης Μαλογιάννης, Ψυχίατρος

Σάββατο 11 Μαΐου

Το αυγό του φιδιού (The Serpent’s Egg, 1977) του Ingmar Bergman

Συζητητές: Μαρία Διαλλινά, Ψυχίατρος – Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος

Σάββατο 25 Μαΐου

Ο Ιούδας (Jud Süß, 1940) του Veit Harlan

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κορυφαία γερμανική ταινία της αντισημιτικής προπαγάνδας. Προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους.

Συζητητές: Νίκος Τζαβάρας, Καθηγητής Ψυχιατρικής – Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρος