Το ΒΕΤΟN7 Gallery εγκαινιάζει την Πέμπτη 29 Απριλίου, την έκθεση Film Matters, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης από την Πολωνία Barbara Piwowarska, όπου θα δούμε έργα Πολωνών και άλλων διεθνών κινηματογραφιστών και εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι δημιουργούν ορμώμενοι από ασυνήθιστες αφετηρίες…

Το Film Matters αποσκοπεί να αναδείξει την πολυμορφία του κινηματογραφικού μέσου  εστιάζοντας τόσο σε αυτό καθεαυτό το φιλμ, ως υλικό, όσο και στον τρόπο αποτύπωσης και απόδοσης του κάθε θέματος, και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις φιλμ (film-installations), προβολές και γλυπτά.

Στη διοργάνωση ιδιαίτερο ρόλο παίζει η διπλή σημασία της λέξης matter/matter(s) (υλικό – θέμα/περιεχόμενο). Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν,  απέχουν πολύ από την τυπική οπτική αποθέωση της κινηματογραφικής γλώσσας, με τους συμβατικούς κανόνες, αλλά και την συμβατική χρήση αυτού καθεαυτού του φιλμ.

Η Film Matter περιλαμβάνει έργα των: Tony Conrad, Liam Gillick, Dan Graham, William E. Jones, Silvia Kolbowski, Zofia Kulik / KwieKulik, Jeff Preiss, Józef Robakowski, Mel Brooks- Ernest Pintoff, που με το δικό του ιδιότυπο τρόπο ο καθένας προβληματίζεται και αποτυπώνει τις σκέψεις του με πρώτο υλικό πάντα το φιλμ.

Φιλμ σκοτωμένα με τρύπες από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου, φιλμ διατηρημένα σε άρμη,  φιλμ με αλλεπάλληλες στρώσεις εικόνων και ήχων, με λήψεις διαρκείας 20 χρόνων και μηχανικό μοντάζ, η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία κινουμένων σχεδίων του διάσημου Mel Brooks (ψευδώνυμο του Μέλβιν Καμίνσκι) και του Ernest Pintoff, Ο κριτικός (The Critic, 1963), και πολλά ακόμα που προάγουν τον προβληματισμό και τον πειραματισμό περιλαμβάνονται σε αυτή την ιδιαίτερη διοργάνωση του ΒΕΤΟΝ7.