Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί τη χορωδία «Ambitus» του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης για μία φιλανθρωπική συναυλία τη Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014, στις 20:00.

Η Χορωδία «Ambitus» υφίσταται από το καλοκαίρι του 2002, είναι ιδρυτικό μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και έχει κατ΄επανάληψη βραβευθεί για τις επιδόσεις της.  Αποτελείται από απόφοιτους του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, μουσικούς – ερασιτέχνες και μη, καθώς και άλλους λάτρεις του χορωδιακού τραγουδιού. Αποτελούμενη από μικτό, ανδρικό και γυναικείο σύνολο, έχει διακριθεί σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς κερδίζοντας μεταξύ άλλων, πρώτα βραβεία και grand-prix στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η Ambitus έχει ερμηνεύσει έργα που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος της χορωδιακής μουσικής, ξεκινώντας από την προκλασική χορωδιακή δημιουργία την οποία αγαπά ιδιαίτερα, μέχρι τις συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της δυτικής κλασικής, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής και ξένης χορωδιακής μουσικής.

Στη δωδεκαετή πλέον πορεία της, η Ambitus έχει ερμηνεύσει μεταξύ άλλων, έργα Beethoven, Verdi, Mahler, Dvořák, Mozart, Θεοδωράκη, Πλέσσα. Επίσης έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σπουδαιότερους μουσικούς και όχι μόνο φορείς της χώρας, όπως την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Χορωδία της ΕΡΤ, την Ορχήστρα και Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» κ.α.. Επίσης έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Λειψίας.

Από την ίδρυσή της, τη Χορωδία διευθύνει η Κατερίνα Βασιλικού.

Σημαντικότερες διακρίσεις:

• Ιούλιος 2013: Χρυσό Mετάλλιο στην κατηγορία Ομοίων Φωνών (γυναικείο σύνολο) στο διαγωνιστικό τμήμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Φλωρεντίας.
• Ιούλιος 2010: βραβείο ερμηνείας φολκλόρ στον 56ο Διεθνή Διαγωνισμό «Habaneras y Polifonía» στην Torrevieja της Ισπανίας.
• Ιούλιος 2010: Αργυρό Μετάλλιο στο 16ο Διεθνή Χορωδιακό Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής στην Πρέβεζα και ειδικό βραβείο ερμηνείας φολκλόρ κομματιού. Χρυσό Μετάλλιο στο γυναικείο σύνολο.
• Ιούλιος 2007: Χρυσό Μετάλλιο και πρώτο βραβείο στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής της Ρώμης «Musica Sacra a Roma». Συμμετοχή στο Grand Prix για την ανάδειξη της καλύτερης χορωδίας του διαγωνισμού. Ειδικό βραβείο ερμηνείας για το έργο «Vere Languores Nostros» του Tomás Luis de Victoria.
• Οκτώβριος 2005: πρώτο βραβείο στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό «Μίκης Θεοδωράκης» στη Ναύπακτο.
• Ιούλιος 2005: Αργυρό Μετάλλιο στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών Θρησκευτικής Μουσικής Πρέβεζας. Χρυσό Μετάλλιο για το γυναικείο σύνολο στον ίδιο διαγωνισμό.
• Νοέμβριος 2004: Χρυσό Μετάλλιο στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών Αθήνας. Κρίθηκε ως η Καλύτερη Ελληνική Χορωδία της διοργάνωσης. Διαγωνίστηκε μεταξύ των καλύτερων ελληνικών Χορωδιών για το Grand Prix της διοργάνωσης, το οποίο και κέρδισε.
• Μάιος 2003: Χρυσό Μετάλλιο και πρώτο βραβείο στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών Ρόδου. Κρίθηκε ως η Καλύτερη Ελληνική Χορωδία της διοργάνωσης.

Η Κατερίνα Βασιλάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Αθήνας. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο «Άλεξ Τουρνάισσεν» με την Κλέλια Τοπάλογλου και πήρε το Δίπλωμά της το 1990. Παράλληλα άρχισε σπουδές κλασικού τραγουδιού με τον Κωστή Νικόλα Μητσάκη και συνέχισε με το Φραγκίσκο Βουτσίνο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας, Carl Orff και μουσικοκινητικής αγωγής.

Από τον Οκτώβριο του 2013 έχει αναλάβει τη σύσταση, διδασκαλία και διεύθυνση της Γυναικείας Χορωδίας και της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Διευθύνει από την ίδρυσή της το 2002 τη Χορωδία «Ambitus» Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης που περιλαμβάνει μεικτό, γυναικείο και ανδρικό φωνητικό σύνολο και η οποία έχει διακριθεί σε πολλούς ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, κερδίζοντας μεταξύ άλλων, πρώτα βραβεία και grand-prix. Διευθύνει επίσης, από το 1992 μέχρι σήμερα, τη Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, που περιλαμβάνει τμήμα μεικτών φωνών και τμήμα ομοίων φωνών, με την οποία έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ και έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Μουσικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και σε άλλους ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Από το 1992 έως και σήμερα είναι καθηγήτρια Μουσικής στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης.

Από το Νοέμβριο 2007 έως τον Ιούνιο 2013 είχε τη διεύθυνση της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Από το 1991 έως το 2010 δίδασκε πιάνο και χορωδία στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα.  Από το Μάιο 1994 έως τον Ιανουάριο 2005 είχε τη διεύθυνση της Χορωδίας Νεανίδων Νίκαιας. Από το Σεπτέμβριο 2002 έως τον Ιούνιο 2003 είχε τη διεύθυνση της Παιδικής Χορωδίας του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Γλυφάδας. Από το Σεπτέμβριο 1999 έως τον Ιούνιο 2002 είχε τη διεύθυνση της Χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη.

Έχει συμπράξει, μεταξύ άλλων, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία της ΕΡΤ, τη Μικτή Χορωδία της ΔΕΗ, τη Συμφωνική Ορχήστρα και Μικτή Δημοτική Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Λειψίας. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως ο Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης, Ανδρέας Πυλαρινός, Ηλίας Βουδούρης, Βύρωνας Φιδετζής, Μιχάλης Οικονόμου, Ελευθέριος Καλκάνης, Μίμης Πλέσσας, Θρασύβουλος Κάββουρας, κ.α.