Το Φεστιβάλ «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ 2016» πιστό στο ραντεβού του για 17η χρονιά, ανοίγει τις πύλες του στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου για τέσσερις ξεχωριστές βραδιές κλασικής μουσικής με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων θα παρουσιάσει δύο διαφορετικά πρόγραμματα -με την πρώτη συναυλία να πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της EBU και να μεταδίδεται πανευρωπαϊκά. Το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας εκκινεί από τον Ρομαντισμό και κορυφώνεται με την εμβληματική 5η συμφωνία του Μπετόβεν -σε μία συναυλία που θα επαναληφθεί στην Αλικαρνασσό (5 Σεπτεμβρίου) και τη Σμύρνη (7 Σεπτεμβρίου), ενώ το πρόγραμμα της δεύτερης αποτελεί ένα χορταστικό αφιέρωμα στη μουσική δωματίου. Ο μουσικός αυτός θεσμός, σε οκτώ χρόνια παρουσίας, έχει εντυπωσιάσει με τις ερμηνείες του και τη γέφυρα φιλίας που έχει δημιουργήσει ανάμεσα στους δύο λαούς. Μετά την περσινή εξαιρετική της παρουσία στο νησί, επιστρέφει πια ως ορχήστρα in residence του Φεστιβάλ, αποτελώντας ένα ατού στη διεκδίκηση της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Στις 5 Σεπτεμβρίου δύο καταξιωμένες μουσικοί με διεθνείς διακρίσεις, η Σεβαστή Χατζηστρατή από την Ρόδο και η Ευτυχία Βενιώτα από τη Θεσσαλονίκη, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για δύο πιάνα. Η συνέργεια τους σκοπεύει να ταξιδέψει το κοινό, από τον Μότσαρτ μέχρι τον Γιάννη Κωνσταντινίδη, και από τη Ρωσία μέχρι την Αργεντινή του Piazzolla· με τα δύο αντικριστά πληκτοφόρα και την ερμηνεία των σολίστ να αποτελούν τα μοναδικά εφόδια για αυτήν τη μουσική περιήγηση. Στην τελευταία συναυλία για το φετινό Φεστιβάλ στις 8 Σεπτεμβρίου, το έργο «24 Ελληνικοί Χοροί για το Μουσείο Μπενάκη, op 57» του διάσημου Ρόδιου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη, θα ερμηνευτεί σε μεταγραφή για δύο πιάνα του Διονύση Μπουκουβάλα από  κορυφαίος έλληνες σολίστ: τον Τίτο Γουβέλη και τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο. Το έργο γράφτηκε έπειτα από παραγγελία του Μουσείου Μπενάκη και του διευθυντή του Αγγέλου Δεληβοριά με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα. Στο Μουσείο Μπενάκη, φυλάσσεται και εκτίθεται το χειρόγραφο του εμβληματικού εργου του Νίκου Σκαλκώτα «36 Ελληνικοί Χοροί». Η ιδέα του Αγγέλου Δεληβοριά να γραφτεί μια νέα σειρά Ελληνικών Χορών για συμφωνική ορχήστρα έγινε με σεβασμό και ευθύνη αποδεκτή από τον Φίλιππο Τσαλαχουρη που ολοκλήρωσε το έργο το φθινόπωρο του 2006. Η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 Ιουλίου 2007 από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.  

Το Φεστιβάλ «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ», σε οργάνωση παραγωγής από την Εταιρεία Συναυλιών ΦΟΡΜΙΓΞ, έχοντας μετακαλέσει ηχηρά ονόματα της κλασικής μουσικής, έχοντας παρουσιάσει πρωτότυπα προγράμματα με ελληνικό ενδιαφέρον που έστρεψαν τα φώτα της πανευρωπαϊκής δημοσιότητας προς αυτό –όπως η συχνή συνεργασία με την ΕBU-, έχοντας συνδυάσει τον μεσαιωνικό χαρακτήρα του νησιού με κορυφαία μουσικά σύνολα αντίστοιχου χαρακτήρα που σπάνια εμφανίζονται στην Ελλάδα,έχει καταφέρει να αφήσει το πολυετές στίγμα του. Η μακροχρόνια παρουσία του ισοδυναμεί με ένα πραγματικά δυνατό χαρτί για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας της πόλης ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, 21:00

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων

Παύλος Σεράσης, κλαρινέτο

Sirin Hasanova, βιόλα

Cem Mansur, διεύθυνση ορχήστρας

Έργα: Von Weber, Bruch, Beethoven

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, 21:00

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Σύνολα Μουσικής Δωματίου Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων

Έργα: Salieri, Webern, Haydn, Mozart

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, 21:00

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Δύο Πιάνα

Σεβαστή Χατζηστρατή, πιάνο

Ευτυχία Βενιώτα, πιάνο

Έργα: Webern, Bruch, Beethoven

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2015, 21:00

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Φίλιππου Τσαλαχούρη: Ελληνικοί Χοροί

Τίτος Γουβέλης, πιάνο

Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, πιάνο