Το δεύτερο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Δουβλίνου (Dublin Greek Film Festival) θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 21 Απριλίου έως και την Κυριακή 24 Απριλίου στους χώρους: Chester Beatty Library, Filmbase, Omniplex Rathmines και The Sugar Club. Το φεστιβάλ θα προβάλει γνωστές ταινίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και θα φιλοξενήσει και μια μουσική εκδήλωση.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου επιστρέφει στο Δουβλίνο για να παρουσιάσει σύγχρονες ελληνικές ταινίες, αλλά και να προβάλει την ελληνική μουσική στο ιρλανδικό κοινό. «Όλοι γνωρίζουν για την αρχαία Ελλάδα», αναφέρει η συν-διοργανώτρια του φεστιβάλ Κική Κωνσταντινίδου, «όμως εμείς θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο που ζει στην Ιρλανδία την ευκαιρία να εξερευνήσει και την σύγχρονη εκδοχή της ελληνικής κουλτούρας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο».

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Δουβλίνου ξεκινάει με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ ‘Οικογενειακή Υπόθεση’, (Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015, και βραβείο FIPA D’or στο Διεθνές Φεστιβάλ Programmes Audiovisuels 2015), στην Chester Beatty Library στις 21 Απριλίου και ώρα 18:00. Μετά τη λήξη της προβολής θα ακολουθήσει Q&A με την σκηνοθέτρια της ταινίας, Αγγελική Αριστομενοπούλου, και δεξίωση με την ευγενική χορηγία του Κτήματος Κυρ-Γιάννη.  Η συγκεκριμένη προβολή είναι ήδη sold out.

Το ‘Agora’ (2015), του διεθνούς καταξιωμένου Έλληνα δημιουργού Γιώργου Αυγερόπουλου, θα προβληθεί τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ διαπραγματεύεται την οικονομική κρίση και περιγράφει τις εξελίξεις που διαδραματίστηκαν στον ελληνικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Filmbase, 22 Απριλίου 18.00.

Την Παρασκευή, οι σινεφίλ θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την νέα ταινία του Ηλία Δημητρίου, ‘Smac’ (Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου). Filmbase, Παρασκευή 22 Απριλίου, στις 20:00.

Το Σάββατο 23 Απριλίου στις 16:30, σας προσκαλούμε στην προβολή της «Μικράς Αγγλίας», του διακεκριμένου σκηνοθέτη, Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία απέσπασε έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 και αποτέλεσε την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στα βραβεία Όσκαρ για καλύτερη ξένη ταινία. Έχει επίσης κερδίσει το βραβείο Golden Goblet καλύτερης ταινίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης. Omniplex Rathmines.

Επίσης το Σάββατο 23 Απριλίου θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μήκους της Δράμας στο Filmbase. Για περισσότερα από 15 χρόνια, οι βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ ταξιδεύουν εντός και εκτός Ελλάδος. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ είναι περήφανοι που η Ιρλανδία προστίθεται στη λίστα των προορισμών αυτού του ταξιδιού. Αυτή η δωρεάν προβολή θα ξεκινήσει στις 18.00.

Το φεστιβάλ τελειώνει τη σειρά προβολών του την τρίτη ημέρα, με την ταινία ‘Οι Αισθηματίες’ (2014) του Νικόλα Τριανταφυλλίδη (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού για τον Χάρη Φραγκούλη, Νύχτες Πρεμιέρας 2014, και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μεξικού 2015). Η ταινία θα προβληθεί στο Filmbase, στις 20.00.

Την Κυριακή 24 Απριλίου στις 16.00, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Δουβλίνου κλείνει με μια εκδήλωση τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τη στήριξη των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα στο The Sugar Club. Η εκδήλωση ξεκινάει με μια δεύτερη προβολή της ταινίας ‘Οικογενειακή Υπόθεση’, μετά το τέλος της οποίας θα  ακολουθήσει συναυλία με τις ‘Pakaw!’, ένα συγκρότημα εξολοκλήρου αποτελούμενο από γυναίκες, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.greekfilmfestival.ie ή βρείτε μας σε Facebook, Twitter ή Google +.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Δουβλίνου (Dublin Greek Film Festival) ιδρύθηκε το 2014 και αποσκοπεί στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο ιρλανδικό κοινό μέσα από τον ανεξάρτητο ελληνικό κινηματογράφο. Το φεστιβάλ διοργανώνουν εθελοντικά οι Κική Κωνσταντινίδου και Aleksandra Szymbara.