Η παράσταση «Βρίζοντας το κοινό» που θα παρουσιαστεί από τους βέλγους De KOE (Ντε ΚΟΥ), στην Πειραιώς 260 (Ε), στις

10, 11 και 12 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, είναι μία βόμβα στα θεμέλια του συμβατικού θεάτρου.
Όταν το κείμενο του αυστριακού Peter Handke (Πέτερ Χάντκε) πρωτοπαρουσιάστηκε τριάντα χρόνια πριν, προκάλεσε σοκ. Θεατές ούρλιαζαν, το χαρακτήρισαν σκάνδαλο, η κριτική το θεώρησε αντι – θέατρο, μία μηδενιστική αποδόμηση της καθιερωμένης φόρμας του θεάτρου.

Και όμως, αν και γραμμένο το 1966 το έργο εξακολουθεί να είναι συγκλονιστικά επίκαιρο, υποδεικνύοντας τις αντιφάσεις της ύπαρξής μας, αναμοχλεύοντας βίαια τα συναισθήματά μας και προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου ενδοσκόπηση. Η ζωή είναι σαν το θέατρο και εμείς στη σκηνή προσποιούμαστε ότι αναπαριστούμε τη ζωή. Αλλά αν η πραγματική ζωή είναι ήδη το θέατρο, όπως προσποιούμαστε, εμείς στη σκηνή προσποιούμαστε αυτό που έχει προσποιηθεί. Και μήπως τελικά όλη μας τη ζωή επαναλαμβάνουμε προδιαγεγραμμένες μανιέρες; Και ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα; Τα ερωτήματα είναι πολλά και ο άνθρωπος βρίσκεται γυμνός και στερημένος στο χείλος της αβύσσου. Και συνεχίζει να ψάχνει ερμηνείες γιατί χωρίς νόημα, ο άνθρωπος δε μπορεί να υπάρξει. Όλες αυτές οι αντιφάσεις μας και η έντονη αναμόχλευση των συναισθημάτων, που το έργο προκαλεί, οδηγούν τελικά σε μία κατάσταση ενδοσκόπησης.

Η ερμηνεία του Βρίζοντας το κοινό από τους φλαμανδούς Ντε ΚΟΥ σε σκηνοθεσία Πέτερ Φαν ντεν Έεντε (Peter Van den Eede), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη φλαμανδική του εκδοχή, τον Ιούνιο του 2006 και το Νοέμβριο του 2011στη γαλλική, που θα παρακολουθήσουμε στο Φεστιβάλ.

Οι Ντε ΚΟΥ δημιουργήθηκαν το 1989 από τον Πέτερ Φαν ντεν Έεντε και κρατάνε μία σημαντική θέση στην πρωτοπορία του θεάτρου. Έχουν χαρακτηριστεί πειραματικοί, πληθωρικοί, φαντασιόπληκτοι, αλλοτριωμένοι, ανήσυχοι, αφηρημένοι, ποιητικοί. Κάθε παράστασή τους είναι μία πρόταση ζωής και σκοπός τους να ξεσκεπάσουν τα καθιερωμένα συστήματα που μας κρατούν καθηλωμένους και να μας απελευθερώσουν έστω για μία στιγμή.

Στο Βρίζοντας το κοινό βρίσκουν έναν εξαιρετικό καμβά για να συντρίψουν τις συμβάσεις, να μας αναγκάσουν να αντιδράσουμε, να μας ξεσηκώσουν, να μας ξεβολέψουν, να μας ενοχλήσουν, προκειμένου να δούμε με άλλα μάτια τη ζωή μας. Αν και ο σημερινός θεατής είναι πιο εξοικειωμένος με το κείμενο, καταφέρνουν να τον βομβαρδίσουν με μία ανεξέλεγκτη ακτινοβολία που την ίδια στιγμή καίει και ζεσταίνει και να ερμηνεύσουν το κείμενο με χιούμορ και έμπνευση, ισοπεδώνοντας  το θέατρο με μία εξονυχιστική κριτική που έχει τέτοια ένταση που όχι μόνο το ξεπερνά αλλά και διαπερνά με βία και την πραγματική ζωή

Σύλληψη – Σκηνοθεσία
Peter Van den Eede
 
Σκηνικά – Φωτισμοί
Matthias de Koning
 
Σχεδιασμός ήχου
Pol Geusens
 
Ερμηνεύουν
Gene Bervoets, Natali Broods, Sofie Palmers, Marijke Pinoy, Peter Van den Eede

Υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά