Δυναμικές οι πρώτες ημέρες του Φεστιβάλ της Άνω Σύρου που από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, μέχρι την Κυριακή 4 Ιουλίου παρουσιάζει

πολλές και διαφορετικού ύφους μουσικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα μέχρι τις 4 Ιουλίου περιλαμβάνει:

Δευτέρα 28 Ιουνίου
Καφενείο – Μεζεδοπωλείο  \”Απάνω Χώρα\”

21:30 Μουσικές παρέες γράφουν ιστορία…

Οι εκδηλώσεις στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη συνεχίζονται με μια βραδιά αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη και στο Γιώργο Μπάτη.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιώργος Μπάτης υπήρξαν φίλοι και βασικοί πρωτεργάτες της περίφημης πρώτης λαϊκής ορχήστρας «Η Ξακουστή Τετράς» ( η ιδέα για την ονομασία ανήκει στον Μπάτη) που δημιουργήθηκε στον Πειραιά στη δεκαετία του 30.

Ο ένας από τη Σύρο, ο άλλος από τον Πειραιά, κοινά βιώματα και πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις των δύο πολυτάλαντων δημιουργών.
Θα ακούσουμε τους μουσικούς Ειρήνη Σιγάλα (κιθάρα, τραγούδι, κρουστά), Ρενάτα Μπαρμπαρή (μπαγλαμάς), Βαγγέλη Μπιρμπίλη (μπουζούκι, τραγούδι), Αλφρέδο Δελιβέρτη (κιθάρα, τραγούδι), Γιώργο Βουτσίνο (μπουζούκι), Βενέδικτο Ρούσσο (μπουζούκι) σε μια ατμόσφαιρα παρέας.
 
Τρίτη 29 Ιουνίου
Μονή Καπουκίνων

20:00 Οι γειτονιές της Άνω Σύρου και η αμφίδρομη σχέση
τους με το Καθολικό στοιχείο.

Εκκλησιαστική μουσική – Αναδρομή στον 20ο αιώνα (1910-2010).
Οι γειτονιές του Μάρκου, οι γειτονιές της Άνω Σύρου είχαν πάντα μια έντονη αμφίδρομη σχέση με το καθολικό στοιχείο.

Η συμμετοχή των Απανωσυριανών στις θρησκευτικές γιορτές και λειτουργίες ήταν μεγάλη, μικροί και μεγάλοι τηρούσαν πιστά τα θρησκευτικά έθιμα και όλοι μαζί σαν μια μεγάλη και ενωμένη οικογένεια ήταν παρόντες στις εκδηλώσεις. Μέσα απο αυτή την εκδήλωση θα αφήσουμε τη μουσική και τις εικόνες να μας οδηγήσουν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, σε ένα ταξίδι στην κοινωνική ζωή της Άνω Σύρου.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι Ελπίδα Ρηγούτσου και Γιάννης Ρούσσος. Θα ακούσουμε τους μουσικούς Πέτρο Βαρθαλίτη (κιθάρα) και Γιάννη Ρούσσο (Εκκλησιαστικό όργανο). Αφήγηση: Μαίρη Ρούσσου, Σοφία Μαραγκού.
Είσοδος ελεύθερη
 
 
Τετάρτη 30 Ιουνίου
Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου

21:00 FILM NOIR quartet

Οι Film Noir είναι ένα απο τα πιο δημιουργικά συγκροτήματα που καταφέρνει και παντρεύει διαφορετικούς ήχους με ένα άμεσο τρόπο. Τρεις πολύ σημαντικοί σολίστες ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος (πιάνο), ο Γιάννης Ρούσσος (τύμπανα) και ο Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), και η Μαρία (της οικογένειας Ρεμπούτσικα) να ερμηνεύει με ένα ξεχωριστό τρόπο αγαπημένα τραγούδια ελλήνων και ξένων συνθετών.
http://www.myspace.com/filmnoirquartet 
Είσοδος 10€ και 5€
 
 
Πέμπτη 1 Ιουλίου
Μεζεδοπωλείο \”Φραγκοσυριανή\”

21:30 Οι \”Πεμπτιανοί\” παίζουν Βαμβακάρη.
Μια από τις πιο σταθερές και σημαντικές συντροφιές του τόπου, η δεκαπεντάμελής παρέα των Πεμπτιανών παίζουν σε φυσικό ήχο (χωρίς μικρόφωνα) ένα μεγάλο πρόγραμμα με Μάρκο Βαμβακάρη με τη συμμετοχή του τελευταίου αγνού ρεμπέτη Γουίλι.
 
 
Παρασκευή 2 Ιουλίου
Πιάτσα

20:00 Βραδιά τσαμπούνας.
Το παραδοσιακό όργανο των Κυκλάδων και του Αιγαίου έχει την τιμητική του στην βραδιά αυτή όπου παλαιοί και νεώτεροι θα παρουσιάσουν σκοπούς απο μουσικές των Κυκλάδων.

Το όργανο τα τελευταία χρόνια έχει την τιμητική του σε πολλές συναντήσεις που πραγματοποιούνται γι αυτό το σκοπό. Δεξιοτέχνες του οργάνου επι σκηνής παρουσιάζουν, συνομιλούν, αυτοσχεδιάζουν. Επιμέλεια: Τάσος Αναστασίου
Είσοδος ελεύθερη
 
 
Κυριακή 4 Ιουλίου
Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου

21:00 Με τα φτερά του αυτοσχεδιασμού….
Νίκος Τουλιάτος (κρουστά), Simone Mongelli (κρουστά) και David Lynch (σαξόφωνο, κρουστά) οι τρεις μουσικοί βρίσκονται μαζί ειδικά για το Φεστιβάλ «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη».

Τρεις απο τους σημαντικότερους σολίστες με ξεχωριστή καριέρα ο καθένας παίζουν μαζί πάνω σε παραδοσιακούς δρόμους και ρυθμούς, αφήνουν τη μουσική τους φαντασία ελεύθερη και δημιουργούν ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήχων, εικόνων και αισθητικών απολαύσεων.
Είσοδος 10€ και 5€