Η επικεφαλής επιμελήτρια για θέματα μόδας στο Victoria and Albert Museum, Claire Wilcox και η επιμελήτρια έργων ζωγραφικής και σχεδίων Rosalind McKever μίλησαν για την έκθεση «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear» στο Dezeen.

«Κάθε ένα από τα κομμάτια έχει ένα δίδυμο με το οποίο συνδέεται είτε με τη μορφή ενός πίνακα ή γλυπτού είτε με κάτι το οποίο έχει ένα είδος συνέργειας που έχει νόημα σε αυτό το είδος ημιτελούς Καλειδοσκόπιου» εξήγησε η Wilcox. «Έχουμε τη δυνατότητα να ρίχνουμε ματιά μέσα από σχισμές στην πανοπλία ή μέσα από χαραμάδες στο κοστούμι για να δούμε πώς συμπεριφερόταν το ανδρικό ένδυμα ή πώς συμπεριφέρονταν οι άντρες μέσα στο ρούχο, στο παρελθόν, και να σκεφτόμαστε για τις συνδέσεις με το παρόν» πρόσθεσε.

Με την έκθεση, οι επιμελήτριες στοχεύουν να επιχειρηματολογήσουν κατά της ιδέας ότι η ανδρική ένδυση είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα από τη γυναικεία. «’Όχι μόνον η ανδρική ένδυση είναι το ίδιο όμορφη, το ίδιο συναρπαστική με τη γυναικεία ένδυση, είναι γοητευτική επειδή υπάρχουν εκεί αυτές οι δυναμικές εξουσίας που κατά τη γνώμη μου μας επιτρέπουν να σκεφτούμε για σύγχρονα ερωτήματα μέσω της μόδας, να πάρουμε κάτι που είναι μείζον ερώτημα για τη σύγχρονη ζωή και να χρησιμοποιήσουμε κάτι τόσο ευπρόσιτο όπως είναι η μόδα ως έναν τρόπο να σκεφτούμε μέσα από αυτήν» επεσήμανε, από την πλευρά της, η McKever.

Άδραξαν επιπλέον οι επιμελήτριες την ευκαιρία να εξετάσουν το πώς θα πρέπει να εκτίθενται η ανδρική και γυναικεία ένδυση. «Θεωρήσαμε ότι για εμάς ήταν σημαντικό να στοχαστούμε σχετικά με την ιδέα του τί σημαίνει να κάνουμε μια έκθεση για την ανδρική ένδυση και με το ποια είναι τα όρια της ανδρικής ένδυσης» είπε η Wilcox. «Πότε κάτι είναι και πότε δεν είναι ανδρική ένδυση; Αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον και κάτι που νιώθαμε να είναι ρευστό και δεν θέλαμε να απαντήσουμε με έναν στερεότυπο τρόπο» παρενέβη η McKever. «Πιθανόν δεν θα υπάρχουν στο μέλλον εκθέσεις ανδρικής ένδυσης και γυναικείας ένδυσης πλέον, αυτά τα σύνορα καταρρέουν» εκτίμησε η Wilcox.

Η έκθεση «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear» στο V&A του Λονδίνου ολοκληρώνεται στις 6 Νοεμβρίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ