Τα 50ά Δημήτρια φιλοξενούν στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη την εκδήλωση Exulat […poeta in terra…].

Στο ΕXULAT […poeta in terra…], ο ποιητής και ιστορικός της τέχνης Βασίλης Αμανατίδης διοργανώνει μία σπονδυλωτή σκυταλοδρομία ποίησης και επιτέλεσης, όπου διερευνώνται τα όρια μεταξύ γραπτού και προφορικού ποιητικού λόγου, με έμφαση στη σωματοποίηση της ποίησης καθώς και στην ποικιλότροπη διάδραση της ποιήτριας-ποιητή με το κοινό.

Οι εδώ επιτελέσεις χρησιμοποιούν ένα ευρύ λεξιλόγιο: από την επιτελεστική ανάγνωση μέχρι την αμιγέστερη performance, και από τη διάλεξη και τη χρήση video, φωτισμών και κοστουμιού μέχρι τις ακροβασίες με την προσωδία και τη μουσική. Έτσι, το «EXULAT […poeta in terra…]» μπορεί να ιδωθεί και ως ένας ενδεικτικός χάρτης των όρων και ορίων της παραστατικότητας του ποιητικού λόγου στην Ελλάδα τού σήμερα.

Στόχος: η ζωντανή εμπειρία υβριδικής μετατόπισης από το ένα είδος στο άλλο, από το κέντρο στο έκκεντρο και απόκεντρο, από την ποιητική σιωπή στον ήχο και στη φωνή, στην παρουσία, στη δράση και στη διαφορετικότητα του καθενός.

Επιμέλεια: Βασίλης Αμανατίδης / Πρόταση: Θούλη Μισιρλόγλου / Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Απόστολος Ρίζος + Les Yper Yper (http://lesyperyper.com/)

Συμμετέχουν οι ποιητές: Φοίβη Γιαννίση, Λένια Ζαφειροπούλου, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ζαφείρης Νικήτας, Γιάννης Στίγκας, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Βασίλης Αμανατίδης

Και οι εικαστικοί: Ράνια Εμμανουηλίδου, Γιάννης Ισιδώρου

Στο EXULAT […poeta in terra…] θα παρακολουθήσουμε-βιώσουμε τις παρακάτω επιτελέσεις (15-25 λεπτά έκαστη) των ποιητριών/ποιητών:

– Φοίβης Γιαννίση, «ΑΙΓΑΙ_Ω: Τα τραγ-ούδια IV»
– Λένιας Ζαφειροπούλου, «Σκληρό να σκοντάφτεις σε πέτρες»
– Κατερίνας Ηλιοπούλου (βίντεο-ήχος: Γιάννης Ισιδώρου), «Α-πορεία»
– Ζαφείρη Νικήτα, «Τα νερά του μετανάστη»
– Γιάννη Στίγκα, «Ο πόνος του παράξενου»
– Μάριου Χατζηπροκοπίου / Δρ. Νικηφόρος Ερράντες, «Ολολυγμός»
– Βασίλη Αμανατίδη (γλυπτά-βίντεο: Ράνια Εμμανουηλίδου), «μ_otherlands: μια συνομιλία»