Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει στις 28 Φεβρουαρίου 2015 το 3ο σεμινάριο του κύκλου Εστιν ουν τραγωδία, με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο.

Με την τρέχουσα χολιγουντιανή ορολογία θα λέγαμε πως η ιστορία των Ατρειδών είναι μια ιστορία έρωτα και αντιζηλίας, γεμάτη αίμα και πάθος, κάτι ανάμεσα σε ψυχολογικό θρίλερ και κοινωνικό δράμα, μια διαχρονική επιτυχία. Όλα αυτά στέκουν, πλην όμως υπάρχουν και μερικά ακόμη που τοποθετούν την ιστορία τους στο κέντρο ενός μεγάλου αινίγματος: πώς συγκροτείται η ανθρώπινη κοινωνία, ποια είναι τα υλικά που συνθέτουν το βασικό της κύτταρο, την οικογένεια, και πώς αυτά ορίζουν τους βασικούς κανόνες του δικαίου που ισχύουν ακόμη και σήμερα. Τι σκέφτονται και πώς αντιδρούν όλα αυτά τα πρόσωπα, όπως ο Αγαμέμνων, η Κλυταιμνήστρα, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα, ο Αίγισθος, πρόσωπα γνωστά, των οποίων όμως ο ψυχικός μηχανισμός εξακολουθεί να μοιάζει ανεξιχνίαστος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ: Οι Ατρείδες στην Ορέστεια του Αισχύλου

3ο σεμινάριο, 28/2/2015: Αισχύλου Χοηφόροι: Μετά από χρόνια που έζησε εξόριστος ο Ορέστης επιστρέφει. Η αναγνώρισή του από την Ηλέκτρα στον τύμβο του πατέρα. Η δολοφονία της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου. Ποιο είναι το μερίδιο της Ηλέκτρας στην δολοφονία της μητέρας της και του εραστή της; Ό,τι και να είναι πάντως στο τέλος του δράματος εμφανίζονται οι Ερινύες που κυνηγούν τον Ορέστη. Στο τέλος είναι σαν ο Αισχύλος να ανοίγει την ήπειρο της εσωτερικότητας που έκτοτε θα βρεθεί στο επίκεντρο όλης της δυτικής λογοτεχνίας: «Υμείς μεν ουχ οράτε τάσδ’ εγώ δ’ ορώ».

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Διατηρεί καθημερινή στήλη χρονογραφήματος στην εφημερίδα «Καθημερινή». Οι σχέσεις του σύγχρονου κόσμου με τον ελληνικό πολιτισμό είναι ένα θέμα που διατρέχει όλο το δημιουργικό του έργο. Τα σεμινάρια αυτά αποτελούν κατά κάποιο τρόπο συνέχεια μιας υπόθεσης που ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια όταν παρακολούθησε τα μαθήματα του Vidal Naquet και της Nicole Loraux στην EHESS στο Παρίσι.