Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει εργαστήρια νέων μέσων και τεχνολογιών για εφήβους…

… στις 16 Ιανουαρίου-20 Μαρτίου 2013.

Δύο κύκλοι εργαστηρίων για εφήβους 13-17 ετών που πραγματοποιούνται από την ομάδα Medea Electronique.

Από τη φαντασία στην κινούμενη εικόνα
Η τέχνη του video από τη θεωρία στην πράξη.
Τετάρτες, από τις 16 Ιανουαρίου 2013
Ώρες: 17:00-19:00

Η Στέγη οργανώνει έναν κύκλο εργαστηρίων σχετικά με τα νέα μέσα και τις τεχνολογίες, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νέους 13-17 ετών να γνωρίσουν την τέχνη του βίντεο. Τα εργαστήρια αυτά θα συνδυάσουν θεωρία και πράξη. Οι συμμετέχοντες θα συγκροτήσουν ομάδες και θα δημιουργήσουν το δικό τους οπτικό υλικό, θα γνωρίσουν και θα εξασκηθούν σε επαγγελματικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας (Adobe Creative Suite) και θα εξοικειωθούν με όλα τα στάδια παραγωγής ενός έργου video art. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα υπάρχουν συναντήσεις με καλεσμένους επαγγελματίες του χώρου, με τους οποίους τα παιδιά θα μπορούν να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών, οι έφηβοι θα περάσουν από πιο απλές σε πιο σύνθετες τεχνικές editing, compositing, green screen, stop-motion animation. Θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τις κάμερες και τα φώτα και, μέσω μιας ομαδικής διαδικασίας θα ακολουθήσουν τη διαδρομή από τη φαντασία στην κινούμενη εικόνα.

Σε συνεργασία με τις ομάδες εργαστηρίων του ήχου και της κίνησης που θα πραγματοποιηθούν από την ομάδα Medea Electronique το τελικό video του εργαστηρίου της εικόνας θα παρουσιαστεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών για γονείς και φίλους.

Η παράσταση-παρουσίαση για γονείς και φίλους θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013.

Ο κύκλος των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί από τη σκηνοθέτη/animator Κλεοπάτρα Κοραή και τον video artist/animator Παναγιώτη Γουμπούρο.
Απευθύνεται σε: Εφήβους 13-17 ετών
Κόστος συμμετοχής: 80 € για τον τριμηνιαίο κύκλο των δέκα συναντήσεων (υποχρεωτική συμμετοχή)

Μουσικό λαμπορατόριο
Ένα ανοιχτό πεδίο έκφρασης με τους ήχους του περιβάλλοντός μας.
Ήχοι από αντικείμενα καθημερινής χρήσης μετατρέπονται σε μουσική.
Τετάρτες, από τις 16 Ιανουαρίου 2013
Ώρες: 19:00-21:00

Οι συμμετέχοντες σε αυτό τον κύκλο των μουσικών εργαστηρίων θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων δημιουργικών ιδεών και τεχνικών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από μουσικούς και sound artists, ξεκινώντας από τα τελευταίας τεχνολογίας εργαλεία βασισμένα σε υπολογιστές και φτάνοντας μέχρι τη δημιουργική χρήση ηλεκτρονικών οργάνων χαμηλού κόστους (Do It Yourself – DIY) και την τροποποίηση απλών ηλεκτρικών κυκλωμάτων (circuit bending). Στα εργαστήρια θα χρησιμοποιηθούν δωρεάν συστήματα ανοιχτού λογισμικού επαγγελματικών προδιαγραφών, τα οποία οι έφηβοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους, ώστε να συνεχίσουν να πειραματίζονται στον ελεύθερο χρόνο τους.

Η μουσική δεν είναι για λίγους. Γι’ αυτό, το εργαστήριο δεν απευθύνεται σε εφήβους που έχουν μουσικές γνώσεις, αλλά σε όλους αυτούς που θέλουν να ψάξουν τα όρια της μουσικής μέσα από ένα ακουστικό bricolage, φτιάχνοντας ήχους από αντικείμενα όπως τάπερ, μαγνήτες, καλώδια, ταμπλέτες, κυκλώματα, κλπ. Απευθύνεται επίσης σε εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική για να διευρύνουν τα πεδία έκφρασής τους, να συνεργαστούν ομαδικά, να επεξεργαστούν ήχους με τις τεχνικές δεξιότητες που θα αποκομίσουν και να δημιουργήσουν συλλογικά.

Η τελική ερμηνεία που θα προκύψει, θα είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης και συμπόρευσης όλων των ιδεών όλων των εργαστηρίων μαζί, τόσο του ήχου, όσο και της εικόνας και της κίνησης, τα οποία θα «τρέχουν» συγχρόνως στο χώρο της Στέγης από τους Medea Electronique.

Η παράσταση-παρουσίαση για γονείς και φίλους θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013.
Ο κύκλος των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί από τους συνθέτες ηλεκτροακουστικής μουσικής και εκπαιδευτικούς Tim Ward και Μανώλη Μανουσάκη.
Απευθύνεται σε: Εφήβους 13-17 ετών
Κόστος συμμετοχής: 80 € για τον τριμηνιαίο κύκλο των δέκα συναντήσεων (υποχρεωτική συμμετοχή)