Αν δεν έχεις δει τις κινούμενες περιπέτειες των παιδιών που συμμετείχαν στο περσινό εργαστήριο animation του Exile Room, ετοιμάσου να ζηλέψεις! Η Βαρβάρα, ο Ερρίκος, ο Χάρης, η Γεωργία και τα άλλα παιδιά χοροπήδησαν πάνω στις αφίσες μας, κατασκόπευσαν τους περαστικούς από τα παράθυρα, φωτογράφισαν την περιοχή και έκαναν ένα σωρό εμπνευσμένες street-inspired παρεμβάσεις στη γειτονιά χρησιμοποιώντας μικτές τεχνικές και πολλή φαντασία. Φέτος, επιστρέφουμε ένα ακόμα high energy εργαστήριο ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές γυμνασίου, που θα σας μάθει ένα σωρό πράγματα, από φωτογραφία, animation, storyboarding μέχρι ηχητικά και άλλα κολπάκια, που μπορείτε μετά να χρησιμοποιήσετε στα δικά σας project.

Ξεκινώντας από προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια θα πλοηγηθούμε στην ιστορία των οπτικών μέσων, επιμένοντας στις βασικές αρχές του κινηματαγράφου. Θα δουλέψουμε με την τεχνική του φιλοσκοπίου (flipbook animation) σε συνδυασμό με κινούμενο background, κάτι που θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα στη γειτονιά και να επέμβουμε σε ότι μας αρέσει!

Διδάσκουν οι Χριστίνα Ντεπιάν (www.kinoumeno.gr) και Ιωάννα Γιακουμάτου.

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ είναι εικαστικός/εκπαιδευτικός με σπουδές στην Ελλάδα και την Αγγλία, με δράση στη Βιέννη και το Λουξεμβούργο. Διδάσκει κινούμενη εικόνα στη Σχολή Χιλλ και είναι υπεύθυνη των εργαστηρίων animation στο διεθνής φεστιβάλ αnimasyros και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων “Κάτι Κινείται στον Κιν’φο Δαναό. Ταινίες των μαθητών της έχουν προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, στο Animasyros, στο VAFI της Κροατίας, κ.α.

Η ΙΩΑΝΝΑ είναι μοντέρ, απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστήμιου. Τα τελευταία 5 χρόνια διδάσκει τεχνικές κινούμενης εικόνας σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες, είναι επικεφαλής τεχνικής κατάρτισης οπτικοακουστικών εργαστηρίων και επιμελείται τη δημιουργική καταγραφή του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.

Μερικά από τα κινηματογραφικά μας όπλα:

Τι είναι το storyboard;

Πώς ηχογραφώ διαλόγους και θορύβους (με το κινητό, με τον υπολογιστή, με την κάμερα);

Πού βρίσκω δωρεάν μουσική χωρίς copyrights (τράπεζες ήχου, δωρεάν loops και ηχητικά εφέ, μουσική δημόσιου τομέα/public domain, διασκευές κτλ);

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του μοντάζ;

Πώς ανεβάζω την ταινία μου στο διαδίκτυο (vimeo + youtube channels);

Τι είναι τα ψηφιακά αρχεία;

Πώς φωτογραφίζω τις ιστορίες που θέλω να κινήσω;

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ´ Δημοτικου & Α-Β-Γ Γυμνασίου. Θα βοηθούσε αν οι συμμετέχοντας είχαν μαζί τους ένα laptop που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και στο σπίτι. Σκοπός είναι να μην περιορίσουμε τη δραστηριότητά μας στο εργαστήριο, αλλά να δουλεύουμε και στο σπίτι. Τα υλικά, ο υπόλοιπος εξοπλισμός και το λογισμικό μοντάζ διατίθενται από τους διοργανωτές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής, που μπορούν να την βρουν στο www.exileroom.gr. Η συμμετοχή σας στο εργαστήριο θεωρείται καταληκτική μόνο εάν έχετε προπληρώσει ολόκληρο το πόσο έως και τρεις μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Τυχόν απουσία από τα μαθήματα είναι δική σας ευθύνη και δεν θα γίνεται επιστροφή χρημάτων ή αναπλήρωση.