Το εργαστήριο «Body of Essence: Σώμα – Μυαλό – Καρδιά και η Ενδυνάμωση του Ηθοποιού«, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεατρικών Εργαστηρίων  «Δουλεύοντας το σώμα του Ηθοποιού: Πρακτικές και Θεωρία» του Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, θα διεξαχθεί στις 15-17 Απριλίου 2016 στην Αίθουσα 3 του ΦΙΞ in Art.

Συντονίστρια: Άννα Γριβάκου

Μια εισαγωγή σε έναν τρόπο δουλειάς που σκοπό έχει να αφυπνίσει τις δημιουργικές δυνατότητες της/του ηθοποιού μέσα από την έντονη κίνηση, την απελευθέρωση της φωνής και τη σχέση με τους συνεργάτες. Ένας δρόμος για την προσωπική ενδυνάμωση, αλλά και ευαισθητοποίηση, ώστε η/ο ηθοποιός να αποκτήσει σκηνική παρουσία με ένταση και βάθος και εργαλεία για την αναζήτηση και σύνθεση ενός ρόλου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές, φοιτητές και υποψήφιους δραματικών σχολών και όσους επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά μια δυναμική προσέγγιση της τέχνης του θεάτρου. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φορούν άνετα ρούχα, που επιτρέπουν την ελευθερία κινήσεων και να γνωρίζουν ένα κείμενο τουλάχιστον 5 σειρών.

«Ένας Θεός ξέρει πόσο φοβάμαι. Ξαπλώνω στο πάτωμα και η μουσική αρχίζει να παίζει. Σκέψεις, λόγια, πρόσωπα, συναισθήματα, αγωνίες. Αρχίζω να κινούμαι. Η μουσική με παρασέρνει. Ξέρω πως και σήμερα πρέπει να ξυπνήσω το σώμα μου, να βρω τη φωνή μου , να ζωντανέψω τις αισθήσεις μου. Η ενέργεια αρχίζει να ρέει κι εγώ ελαφραίνω. Ναι! τώρα νιώθω πιο δυνατή. Μπορώ να τρέξω , να κυλιστώ, να τεντωθώ, να ισορροπήσω. Ήρθε η ώρα της φωνής. Δουλειά βασισμένη στην αρχή της «δράσης – αντίδρασης». Δράση στο σώμα, αντίδραση στη φωνή. Αφήνω τη φωνή μου να ενωθεί με τη φωνή του  συνεργάτη μου, με τη φωνή της ομάδας και ανακαλύπτω τις απίστευτες δυνατότητες της. Περνάω στο κείμενο. Οι φόβοι μου ακόμα εκεί. Συνεχίζω! Διερευνώ το κείμενο μέσα από το σώμα μου, μαζί με συνεργάτες και ανακαλύπτω κρυμμένα νοήματα και ρυθμούς, παράξενους ήχους, προσωπικές παρορμήσεις. Οι συνειρμοί με κατακλύζουν. Και ο ρόλος; Οι δοσμένες συνθήκες; Τώρα είναι η ώρα της σύνθεσης. Να βρω τις δράσεις εκείνες, που θα συνθέσουν το ρόλο μου,  Δράσεις, που μπορούν να γίνουν αντιληπτές από το κοινό, συνδέονται με παρορμήσεις και είναι φορείς μιας πρόθεσης. Έτσι, το πρόσωπο που μου είναι άγνωστο, ο ρόλος,  σιγά-σιγά αποκαλύπτεται. Δράσεις σαν τις όχθες του ποταμού, που μέσα τους αφήνω να ρέει η δημιουργική ζωή μου. Η ζωή που κάθε μέρα είναι εκεί και με περιμένει να ενωθώ μαζί της».

Σύντομο Βιογραφικό

Η Άννα Γριβάκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «ΕΜΠΡΟΣ- Θέατρο Εργαστήριο» (2005-2009). Από το 2002 υπήρξε μαθήτρια και από το 2006 – 2015 συνεργάτης του σκηνοθέτη R. Nieoczym, υλοποιώντας  θεατρική έρευνα και πράξη στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τον Καναδά. Πρόσφατα συνδιοργάνωσε και παρακολούθησε στην Αθήνα σεμινάριο με το Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, με εισηγητή τον Mario Biagini, συνδιευθυντή  του Workcenter. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων: «Karawanasun/ The School of Rena Mirecka» στο ινστιτούτο Γκροτόφσκι, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας  και «From Myself Towards Theater» με την ομάδα Plavo Pozoriste, στο Βελιγράδι της Σερβίας. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην παράσταση «Κασσάνδρα Έκστασις: Θέματα και Αυτοσχεδιασμοί» (σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Καρακάντζα, μουσική: Λόλα Τότσιου), το θέατρο Σοφούλη, όπου παρουσίασε το  ερευνητικό project «Κασσάνδρα Έκστασις» (σκηνοθεσία R. Nieoczym),  τη Σχολή Καλών Τεχνών και  το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην παράσταση «Οι Καρέκλες» (σκηνοθεσία Αλεξάνδρα Θεολόγου) , το φεστιβάλ Δημητρίων στην παράσταση «Οδύσσειες-Θεσσαλονίκη ΙΙ» (σκηνοθεσία Αθηνά Δράγκου, σκηνογραφία Σύνθια Γεροθανασίου), την Κρατική Πινακοθήκη της Στουτγάρδης στο καλλιτεχνικό δρώμενο «Η oργή της Περσεφόνης» (σκηνοθετική επιμέλεια R.Nieoczym), το θέατρο Χώρα στην παράσταση «Ιβάνοφ» (σκηνοθεσία Δημήτρης Καρατζάς) κ.α. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα σωματικού θεάτρου, φωνής και υποκριτικής στο συνεργατικό στούντιο Λάθος Κίνηση στην Αθήνα, στα πλαίσια της ομάδας Mad Dam. Ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.