Το Χαλκηδόνιο Ωδείο σε συνεργασία με τον Γιώργο Ανδρέου διοργανώνει έναν πρώτο κύκλο Εργαστηρίων Μελοποίησης, από τις 11 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου 2014.

Ο Γιώργος Ανδρέου είναι διακεκριμένος συνθέτης και τραγουδοποιός. Έχει παράλληλα εργαστεί ως ενορχηστρωτής και δισκογραφικός παραγωγός, υπεύθυνος για πολλές σημαντικές εκδόσεις στο χώρο του Ελληνικού Τραγουδιού. Είναι σταθερός συνεργάτης του ΜΙΚΡΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, στο οποίο διδάσκει θέματα Τραγουδοποιίας, Στιχουργικής και δημιουργικής προσέγγισης Μουσικής, Στίχου και τραγουδιστικής ερμηνείας.

Λίγα λόγια για το Εργαστήρι Μελοποίησης από τον Γιώργο Ανδρέου:

Το εργαστήρι θα είναι διαδραστικό με άξονα τη μουσική και κατά τη διάρκεια αυτού θα αναπτυχθούν τα παρακάτω:

-Ποίηση και Στίχος-Αποκλίσεις και Συνδέσεις

-Ρυθμολογία Λόγου και Μουσικής-Δυσκολίες και Αρετές συνύπαρξης

-Ομοιοκαταληξία και ελεύθερος στίχος στο τραγούδι

-Ενορχηστρωτικές τάσεις-τοπικό ύφος και παγκόσμιο χωριό

-Παράδοση και εξέλιξη σε μουσική και λόγο των τραγουδιών

-Λαϊκό τραγούδι,δημοτικό τραγούδι,»έντεχνο» και ηλεκτρικό τραγούδι

-Η Ψηφιακή εποχή:Τεχνολογία ηχογράφησης και μουσικού υλικού

-»Συγγενικές σχέσεις» : Ο ρόλος του ερμηνευτή, η συμβολή των μουσικών

Ο εισηγητής:

O Γιώργος Aνδρέου γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε μουσική στην Eλλάδα και στην Eυρώπη όπου ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμιναριακές σπουδές ψυχοακουστικής, ηχοληψίας και μέσων παραγωγής. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη σχέση – σύνδεση της Eλληνικής μουσικής, τόσο με τα Δυτικά όσο και τα Aνατολικά μουσικά ιδιώματα. Kαρπός των αναζητήσεων του αυτών είναι οι εξής ηχογραφημένοι κύκλοι τραγουδιών σέ μουσική δική του και στίχους δικούς του τις περισσότερες φορές αλλά και σε στίχους Mιχάλη Γκανά, Γιώργου Xρονά, Θοδωρή Γκόνη, Παρασκευά Kαρασούλου, Διονύση Καρατζά, Oδυσσέα Ιωάννου, Γιώργου Aθανασόπουλου, Κώστα Φασουλά, Νίκου Μωραϊτη και άλλων:

1) KOPITΣI KAI ΓYNAIKA ( Eρμηνεύει η Eλένη Tσαλιγοπούλου)

2) H ΠOΛH ΠOY ONEIPEYTHKA ( Eρμηνεύει η Eλένη Bιτάλη )

3) ΔEKA TEΛEYTAIA XPONIA ( Eρμηνεύουν οι: Tάνια Tσανακλίδου, Nίκος Ξυδάκης , Στάμος Σέμσης, Kώστας Xαριτάτος, Kώστας Παυλίδης , Bασίλης Bασιλόπουλος )

4) TPAΓOYΔIA TOY ΠAPAΞENOY KOΣMOY ( Eρμηνεύει η Tάνια Tσανακλίδου )

5) MIKPH ΠATPIΔA (Eρμηνεύουν οι: Γιώργος Nταλάρας, Eλένη Tσαλιγοπούλου, Aλκίνοος Iωαννίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Mόρφω Tσαϊρέλη )

6) APZENTINA ( Eρμηνεύει η Eλένη Tσαλιγοπούλου )

7) ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ (Ερμηνεύουν οι: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Μάριος Φραγκούλης, Δημήτρης Μπάσης, Βάκια Σταύρου)

8) MYΣΤΗΡΙΟ ΤΡΑΙΝΟ (Ερμηνεύει ο Χρήστος Θηβαίος)

Μουσικές για τον κινηματογράφο, που έχουν εκδοθεί σε CD:

1) ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ (Μουσική της ομότιτλης ταινίας της Όλγας Μαλέα- Τέσσερα τραγούδια σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Ερμηνεύουν οι: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Αθηνά Ανδρεάδη, Βασιλική Καρακώστα)

2) ΑΘΑΝΑΣΙΑ (Μουσική της ταινίας «ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ  ΜΥΣΤΙΚΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ» του Πάνου Καρκανεβάτου- Τρία τραγούδια σε λόγια Οδυσσέα Ιωάννου. Ερμηνεύουν οι: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώτα Νέγκα)

3) GUILT (Μουσική της ταινίας «GUILT» του Βασίλη Μαζωμένου – Ένα τραγούδι σε στίχους και ερμηνεία Αθηνάς Ανδρέδη)

Kαρπός συνεργασιών με άλλους συνθέτες είναι οι εξής εργασίες:

1) TA MYΣTIKA ΣHMAΔIA σε συνεργασία με τούς: Nίκο Πορτοκάλογλου και Mανώλη Γαλιάτσο και ερμηνεύτρια την Aναστασία Mουτσάτσου

2) KAPABI KAPΔIA σε συνεργασία με τούς: Γιώργο Kαζαντζή και Hρακλή Bαβάτσικα και ερμηνευτή τον Kώστα Παυλίδη

3) ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΒΡΑΔΥΑΖΕΙ σε συνεργασία με τους: Μάνο Ξυδού, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Γρηγόρη Κλιούμη, Κώστα Λειβαδά, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δημήτρη Υφαντή και

ερμηνεύτρια την ΕλένηΤσαλιγοπούλου

4) ΥΛΙΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ σε συνεργασία με τους: Σωκράτη Μάλαμα,Κώστα Λειβαδά και ερμηνευτή τον Μανώλη Λιδάκη

5) ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ σε συνεργασία με τους: Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ζούδιαρη, Κώστα Λειβαδά και ερμηνεύτρια την Ελένη Τσαλιγοπούλου

6) ΧΡΩΜΑ σε συνεργασία με τους: Νίκο Ποτοκάλογλου, Νίκο Ξυδάκη, Νίκο Ζούδιαρη, Γιώργο Ρωμανό, Κώστα Λειβαδά, Νίκο Ντρέλα, Νίκο Ιωακειμίδη και ερμηνεύτρια την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

7) ΠΑΩ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΟΥΡΑΝΟ σε συνεργασία με τους: Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκο Κυπουργό και ερμηνεύτρια την Ελευθερία Αρβανιτάκη

8) ΦΡΕΣΚΟ ΧΙΟΝΙ σε συνεργασία με τους: Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκο Ζούδιαρη και Κώστα Λειβαδά και ερμηνευτή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

O Γιώργος Aνδρέου έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει συνθέσει πολλά ανέκδοτα ακόμη ορχηστρικά έργα και κύκλους τραγουδιών.

Eνδεικτικά αναφέρεται η μουσική του για το ντοκυμανταίρ του Παναγιώτη Καρκανεβάτου ΠΝΟΗ ΤΗΣ ΓΗΣ, την ταινία της Όλγας Μαλέα ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ, την ταινία του Πάνου Καρκανεβάτου ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ, την ταινία GUILT του Βασίλη Μαζωμένου (2009-Φεστιβάλ Μόντρεαλ, Φεστιβάλ Γκόα Ινδίας, Φεστιβάλ Καϊρου, Νύχτες Πρεμιέρας Αθηνών), την ταινία του Αντώνη Καφετζόπουλου ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ. Στο θέατρο αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία του με το ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ (στο έργο ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΝΗ του Τζ.Φορντ),με το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΩΝ (στον ΟΡΕΣΤΗ του Γιάννη Ρίτσου[2001], τη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη [2002], την ΗΛΕΚΤΡΑ του Ευριπίδη [2003], την ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ του Ευριπίδη [2004] καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ στο έργο ΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ του Λόρκα (2006) και το ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ στο έργο ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ Πέμπτη πράξη του Σαίξπηρ. Πρόσφατες θεατρικές του μουσικές (2009) Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ του Μολιέρου (Φεστιβάλ Αθηνών – σκηνοθεσία Γιάννης Μπέζος), η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ του Δ. Βυζάντιου (συμπαραγωγή από ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ-ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης – Τάσος Ράντζος) και ο ΑΜΛΕΤ του Σαίξπηρ (συμπαραγωγή Φεστιβαλ Φιλίππων και ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ – ομάδα ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ με σκηνοθέτη τον Γιάννη Λεοντάρη).

Mε τις πολλαπλές ιδιότητες τού διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή, ηχολήπτη και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Aνδρέου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Nίκο Ξυδάκη, Γιώργο Nταλάρα, Χάρι Αλεξίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Νίκο Παπάζογλου, Nίκο Πορτοκάλογλου, Xάρη καί Πάνο Kατσιμίχα, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Aφροδίτη Mάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Παντελή Θαλασσινό, Nίκο Zούδιαρη, Γιώργο Zήκα, Mίνωα Mάτσα, Στάμο Σέμση, Kώστα Xαριτάτο, Mανώλη Γαλιάτσο, Υπόγεια Ρεύματα, Έλυτρον, Βασίλη Παϊτέρη, Μιχάλη Κουμπιό, Γιώργο Κούκιο, Αθηνά Ανδρεάδη, Ορέστη Ντάντο, Ευτυχία Μητρίτσα καί άλλους. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Oρχήστρα Nυκτών Eγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με πολλά μουσικά σχήματα και σύνολα. Από το 2000 είναι άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας, ενός θεσμού με σημαντική συμβολή στην ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων της ελληνικής περιφέρειας. Από το 2009 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του label AΚΤΗ live’n’studio της Sonymusic Greece, με στόχο την ανάδειξη – δισκογραφική και «επί σκηνής» – νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.