Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, επτά σύγχρονες μουσικές στιγμές αφιερωμένες σε θεατές που αναζητούν κάτι διαφορετικό, πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο. Η παραγωγή αρχίζει με το έργο τού ελληνικής καταγωγής συνθέτη Μάρκος Σοφιανόπουλου O θρύλος του παλαιού ναυτικού, βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Σάμιουελ Τέυλορ Κόουλριτζ.

Οι επτά μικρογραφίες, εκτός από το O θρύλος του παλαιού ναυτικού, περιλαμβάνουν τη δεκάλεπτη και χαριτωμένη Μία παρτίδα μπριτζ του Μπάρμπερ, αλλά και το έργο του Χίντεμιτ Μπρος και πίσω, μια σάτιρα στη σοβαρή όπερα, το οποίο γράφτηκε στο πλαίσιο φεστιβάλ σύντομων έργων που παρουσιάστηκαν στο Μπάντεν Μπάντεν το 1927.

Επίσης θα απολαύσουμε και τις τρεις δεκάλεπτες «όπερες του λεπτού» του Μιγιώ, που αποτελούν ενότητα εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, ενώ Η μάντισσα του Σωγκέ ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη χειρομαντεία, την αστρολογία και τη χαρτομαντεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύντομη όπερα Ο θρύλος του παλαιού ναυτικού γράφηκε το 2009 μετά από πρόσκληση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το ποιητικό κείμενο του Πάολο Μάγκρις βασίζεται στο πρωτότυπο του βρετανού ποιητή Σαμουελ Ταίηλορ Κόλριτζ (1772-1834) που δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον επίσης Βρετανό συνθέτη Σαμουελ Κόλριτζ-Ταίηλορ (1875-1912). Η αρχική μορφή του ποιήματος έχει περιοριστεί, καθώς ορισμένες χαρακτηριστικές καταστάσεις έχουν συμπυκνωθεί, με βάση μία δραματουργική πλοκή που σέβεται το βασικό περιεχόμενο της ποιητικής σκέψης.

Επίσης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί Διάλεξη με θέμα τις Επτά Μικρογραφίες, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Ολύμπια, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.