Την Πέμπτη 29 Απριλίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή, η έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Πεχλιβανίδη, με τίτλο Επιδερμίδα. Ο Φώτης Πεχλιβανίδης παρουσιάζει τη νέα ενότητα έργων του, με τo γνωστό, χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο πλέον προσωπικό του ύφος, που από τα μέσα της δεκαετίας του 90 φέρνει κοντά την κουλτούρα των Κόμικς με τα Εικαστικά.

Του αρέσει η παρεξήγηση μεταξύ της μεγάλης-υψηλής τέχνης και της κουλτούρας του δρόμου. Κάπου εκεί ανάμεσα θεωρεί ότι βρίσκεται κι ο ίδιος. Με έμφαση στο κινηματογραφικό close-up, τα έντονα καθαρά χρώματα της παλέτας των Pop-Art καλλιτεχνών, τις πλακάτες, τέλειες, χωρίς εναλλαγές τονικότητας επιφάνειες, στους πιο έντονους, φωτεινούς τους τόνους, αντίστοιχους του φωτεινού glam κόσμου μας, δημιουργεί αλλά και σαρκάζει τα πρότυπα της νέας εποχής.

Οι απλές, καθαρές, λιτές γραμμές με τα έντονα μαύρα περιγράμματα, υπογραμμίζουν τη φόρμα και δηλώνουν τη βεβαιότητα της έκφρασης, αλλά και την (φαινομενική τουλάχιστον) βεβαιότητα του ίδιου αυτού κόσμου.

Με βασικό άξονα των έργων του τον τρόπο προσέγγισης των δύο φύλων, περιγράφει καταστάσεις στις οποίες ο πειρασμός, ο πόθος, ο έρωτας, το φλερτ, η πρόκληση, το παιχνίδι των δύο, εναλλάσσονται με μία διάθεση ωμής καταγραφής των σχέσεων στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.

Η κεντρική μορφή στις εικόνες του είναι πλέον η σύγχρονη γυναίκα – προσωποποίηση ή νέο εικονογραφικό μοτίβο, στη θέση του αλλοτινού προτύπου της θηλυκής ομορφιάς, αυτού της θεάς Αφροδίτης. Είτε αναδύεται από τη θάλασσα, είτε σηκώνεται από το κρεβάτι της, θα ονομάζεται Αφροδίτη ή Luna ή οτιδήποτε άλλο, και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Εικόνες απλές, άμεσες που μας υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα του έρωτα στη ζωή μας.