Οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Γιάννη Πλιάγκου με τίτλο “Ένα τρίτο αλήθεια και δυο τρίτα ψέματα”.

 

Ο Μιχάλης βιώνει την απόλυτη μοναξιά στα τριάντα πέντε του. Πασχίζει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα μέσα στο αφιλόξενο περιβάλλον μιας πόλης που του πήρε μακριά ό,τι σημαντικότερο είχε: η γυναίκα του η Λιλίκα σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ύστερα από τρία χρόνια γάμου. Τι συμβαίνει όμως όταν το πένθος διαποτίζεται από την αμφιβολία; Ο Μιχάλης, έπειτα από μια τυχαία ανακάλυψη, έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει πως η Λιλίκα τον απατούσε. Η Αθήνα αρχίζει να μοιάζει με πυκνό δάσος και κάθε μονοπάτι κρύβει έναν μυστήριο λύκο. Ο απατημένος σύζυγος αναζητά την αλήθεια, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με τον πιο ισχυρό αντίζηλο: τον ίδιο του τον εαυτό. Στο απρόσμενο ετούτο ταξίδι προς την αθέατη πλευρά της ζωής του κανείς δεν είναι τελικά αυτό που φαίνεται και όλες οι ιστορίες φτιάχνονται πάντα από τα ίδια υλικά: ένα τρίτο αλήθεια και δύο τρίτα ψέματα.

 

Ποια να ‘ναι άραγε η μυστική συνταγή κάθε ιστορίας; Ποιος ο ρυθμός, ποια η αναλογία αλήθειας και ψέματος καθώς χτίζεται η πλοκή; Πως το προσωπικό βίωμα μετουσιώνεται σε μυθοπλασία; Αυτές οι ερωτήσεις έδειξαν την κατεύθυνση, προτού καν ο ήρωας του βιβλίου – ο Μιχάλης – αποκτήσει τη δική του φωνή. Κι αφότου υιοθέτησα τις σκέψεις και τις αναμνήσεις του, ξεκίνησα να γράφω έχοντας κατά νου πως το Ένα τρίτο αλήθεια και δύο τρίτα ψέματα θα ανήκει περισσότερο σ’ εκείνον παρά σε εμένα -κάπως σαν μια άτυπη εκδοχή της τεχνικής «βιβλίο μέσα σε βιβλίο», καθώς εκείνος που πλάθει το μύθο δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον ήρωα του μυθιστορήματος.

 

Έτσι το νήμα της αφήγησης του Μιχάλη ξετυλίγεται πάνω στον άξονα του έρωτα και της απιστίας κι όσο εκείνος είναι απασχολημένος ν’ αναζητεί τον εραστή της συζύγου του -έρμαιο μιας πλοκής που κάποιος άλλος έστησε για χάρη του- βρήκα κι εγώ την ευκαιρία με τη δανεική ματιά ενός άνδρα, που το πιστοποιητικό γεννήσεως του αναγράφει 1975, να παραστήσω έναν πόλεμο που δεν έληξε ποτέ: την κληροδοτημένη διαμάχη ανάμεσα στο άρρεν και το θήλυ, όπου η ψυχή και το σώμα εκτελούν χρέη πεδίου μάχης και η σεξουαλικότητα λαμβάνει τα χαρακτηριστικά ανίατης νόσου.

Γιάννης Πλιάγκος (δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, 21/9/2013)

 

Ο συγγραφέας:
Ο Γιάννης Πλιάγκος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα. Το 2004 κέρδισε το Β΄ Κρατικό Βραβείο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων του Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο του Η ζωή σε άλλους πλανήτες. Το 2006 το διήγημά του «Δύο ευκαιρίες» συμπεριελήφθη στη συλλογή διηγημάτων του Βρετανικού Συμβουλίου Tales From the city, Stories from the Sea. Το Ένα τρίτο αλήθεια και δύο τρίτα ψέματα είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.