Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται τους Madredeus, το δημοφιλέστερο σήμερα μουσικό συγκρότημα της Πορτογαλίας, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013. Μια δυναμική επιστροφή με καινούργια σύνθεση, ένα ταξίδι – γιορτή στη μουσική διαδρομή 25 χρόνων, από το ξεκίνημα της λαμπρής τους καριέρας μέχρι σήμερα.

Πάνω από 3 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες ακροατών που κατακλύζουν τους χώρους συναυλιών, πολυάριθμα βραβεία: Τι είναι αυτό που κάνει τόσο δημοφιλείς τους Madredeus; Ίσως ότι ο ξεχωριστός ήχος τους –πάντρεμα της παραδοσιακής πορτογαλέζικης μουσικής με σύγχρονα ακούσματα– δημιουργεί μοναδικές συγκινήσεις και μένει ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη και την καρδιά. Όλοι θυμόμαστε την υπέροχη μουσική τους στην ταινία του Βιμ Βέντερς “Lisbon Story”, και όχι μόνο.

Ο Pedro Ayres Magalhães (κιθάρα) ανανέωσε το σύνολο με καινούργια μέλη: η νέα σύνθεση περιλαμβάνει, εκτός από τον Carlos Maria Trindade που παίζει πολλά χρόνια keyboards στο συγκρότημα, τους Jorge Varrecoso, António Figueiredo (βιολί), Luís Clode (βιολοντσέλο) και μια καινούργια καταπληκτική φωνή, αυτήν της Beatriz Nunes. Τα έγχορδα αλλά και η Beatriz Nunes προέρχονται από το χώρο της κλασικής μουσικής, και είναι έτσι ικανοί να ανταποκρίνονται στις υψηλές προδιαγραφές που θέτει ο επικεφαλής του συνόλου.

«Έχουμε στόχο να παρουσιάσουμε ένα θέαμα που θα διασχίζει όλη τη μέχρι τώρα διαδρομή μας … να δείξουμε τον πλούτο του ρεπερτορίου μας.»

Pedro Ayres Magalhães

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οι Madredeus συνδυάζουν στη μουσική τους την παραδοσιακή πορτογαλική μουσική (η οποία εσφαλμένα ορισμένες φορές ταυτίζεται με την υποκατηγορία του Fado) με επιρροές της σύγχρονης λαϊκής μουσικής. Οι στίχοι τους είναι συχνά μελαγχολικοί και σχετίζονται με τη θάλασσα, τα ταξίδια ή την απουσία, συνεχίζοντας την παράδοση των τραγουδιών που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα. Τα ιδρυτικά μέλη των Madredeus είναι οι Pedro Ayres Magalhães (κλασική κιθάρα), Rodrigo Leão (πλήκτρα, synthesizer), Francisco Ribeiro (τσέλο), Gabriel Gomes (ακορντεόν) και Teresa Salgueiro (φωνητικά). Οι Magalhães και Leão δημιούργησαν τη μπάντα το 1985, ενώ οι Ribeiro και Gomes προσχώρησαν το 1986. Σε αναζήτηση τραγουδίστριας, βρήκαν την Teresa Salgueiro σε ένα από τα νυχτερινά κέντρα της Λισαβόνας. Η Τερέζα συμφώνησε τη συμμετοχή της στο σχήμα και το 1987 οι Madredeus ηχογράφησαν το πρώτο τους album, Os dias da Madredeus.

Το πρώτο άλμπουμ τους ηχογραφήθηκε στο χώρο που έκαναν τις πρόβες τους, μία μετασχηματισμένη μονή στη Λισαβόνα. Η ηχογράφησή του ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή λόγω των διακοπών κάθε 5 λεπτά από τα δρομολόγια του τραμ της Λισαβόνας, που διερχόταν ακριβώς από πάνω. Για να υπενθυμίζουν αυτή την ενοχλητική παρουσία σε κάθε παράστασή τους, έδωσαν στο σχήμα το όνομα της γειτονιάς αυτής, Madre de Deus (Μητέρα του Θεού), σε συντομία στην καθομιλουμένη Madredeus .

Το 1993, ο Pedro Ayres Magalhães αποχώρησε από την μπάντα προσωρινά και αντικαταστάθηκε στις συναυλίες τους από τον José Peixoto (κλασική κιθάρα). Ο Magalhães επανασυνδέθηκε με την ομάδα αργότερα, καθιστώντας τη ένα σεξτέτο με δύο κιθαρίστες. Θα κυκλοφορήσουν αρκετά άλμπουμ αποκτώντας μεγάλη δημοτικότητα στην Πορτογαλία, αλλά παρέμειναν σχετικά άγνωστοι στο εξωτερικό.

Αυτό άλλαξε το 1994, όταν ο Βιμ Βέντερς, εντυπωσιασμένος από τη μουσική τους, ζήτησε από τους Madredeus να εμφανιστούν στην ταινία του “Lisbon Story” – το soundtrack της οποίας έδωσε στο συγκρότημα διεθνή φήμη. Στη συνέχεια, οι Madredeus περιόδευσαν στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Το 1994, ο Rodrigo Leão εγκατέλειψε το συγκρότημα για να ξεκινήσει μια σόλο καριέρα, και αντικαταστάθηκε από τον Carlos Maria Trindade (πλήκτρα και synthesizer).

Το 1997, οι Francisco Ribeiro και Gabriel Gomes έφυγαν από το συγκρότημα και οι Madredeus άρχισαν να εγκαταλείπουν τις ρίζωμα της μουσικής τους στο fado με την κυκλοφορία του O Paraíso. Τότε κλήθηκε να συμμετέχει στο σχήμα ο Fernando Júdice (Ακουστικό μπάσο κιθάρα). Το σχήμα θα γίνει και πάλι κουιντέτο. Οι Madredeus έχουν πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια albums παγκοσμίως.

Το 1998, οι Madredeus συμετείχαν με το τραγούδι «Os Dias São A Noite (Suso Saiz Remix)» στο άλμπουμ – συλλογή «Onda Sonora: Red Hot + Lisbon» σε παραγωγήτου Red Hot Organization, τα έσοδα του οποίου αφιερώθηκαν στην καταπολέμηση του AIDS.

Τον Νοέμβριο του 2007, η Teresa Salgueiro ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τους Madredeus και έχει κυκλοφορήσει έξι προσωπικούς δίσκους μέχρι τώρα.

Το πρώην μέλος και συνιδρυτής του σχήματος Francisco Ribeiro κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του Desiderata: A Junção do Bem το 2009 . Πέθανε στις 14 Σεπτέμβρη του 2010 από καρκίνο.

Τον Απρίλιο του 2012 οι Madredeus ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ τους Essencia. Αυτό το άλμπουμ είναι ένα ταξίδι μέσα στη μουσική των Madredeus, για 25 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκαν.