Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την ταινία του Δημήτρη Δημητρούλια, με τίτλο Εν Ελληνική Επαρχία 2013, μ. μ., την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015. Προλογίζει ο Πάρις Τακόπουλος.

Μια κινηματογραφική ματιά στην Ελλάδα της κρίσης από  καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην Ελληνική Επαρχία. Η παραγωγή της ταινίας  ξεκίνησε αρχές του 2013 και ολοκληρώθηκε Οκτώβριο 2014.

Πρόκειται για μία ομάδα Λαρισαίων Καλλιτεχνών που αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα τοπικό κινηματογραφικό συνεργείο με στόχο  την παραγωγή  μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Η πρώτη απόπειρα προς αυτή την κατεύθυνση  είναι  η ταινία μυθοπλασίας με τίτλο: “Εν Ελληνική Επαρχία” 2013 μ.μ.” σε Σενάριο και Σκηνοθεσία Δημήτρη Δημητρούλια.

Το θέμα της ταινίας εστιάζει στα συναισθήματα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, όπως ο φόβος, η ανασφάλεια η απειλή της ανεργίας καθώς και στις παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν στην ομαλή ψυχική και διανοητική λειτουργία τους.

Όταν τέτοια συναισθήματα βιώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς παράλληλα να διαφαίνεται κάποια ελπίδα στο άμεσο μέλλον τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι καθοριστικές σε επίπεδο βιολογικό, ψυχικό αλλά και σε επίπεδο ιδεολογικού προσανατολισμού. Σύγχρονοι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι από όλες τις οδύνες που συναντά ο άνθρωπος στη ζωή του η αγωνία, η αναμονή  είναι η πιο ανυπόφορη.

Συντελεστές:
Σενάριο Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημητρούλιας
Φωτογραφία: Βασίλης Αγγλόπουλος
Σκηνικά κουστούμια: Κώστας Βαρνάς
Μοντάζ-Επεξεργασία ήχου: Κωνσταντίνα Σδράλη
Παραγωγή: Λευτέρης Σιάκης
Ειδικός Σύμβουλος: Λευτέρης Σιάκης

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Θεοδώρα Κακάτσιου, Πέτρος Θώδος, Νίκος Ζαρκογιάννης,  Κώστας Βαρνάς,  Χρήστος Βαμβατήρας, τα μέλη του συλλόγου “Φίλων Αργεντίνικου tango Λάρισας” Κωνσταντίνος – Έφη Χαλντούπη και 30  μέλη του συλλόγου.

Ο Δημήτρης Δημητρούλιας ολοκλήρωσε τις θεατρικές σπουδές στη Δραματική Σχολή Αθηνών το 1973 και έκτοτε ασχολήθηκε επαγγελματικά με το θέατρο παίρνοντας μέρος σε πολλές παραστάσεις στο ελεύθερο θέατρο μέχρι το 1980 και  στη συνέχεια συνεργάστηκε κυρίως  με  Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Το 1983 ξεκίνησε μια συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο στη Λάρισα  η οποία  κράτησε μέχρι το 1989. Το 1990 εγκαθίσταται μόνιμα στη Λάρισα και  δημιουργεί το Πειραματικό Θέατρο Λάρισας  στο οποίο συνεχίζει την θεατρική του παρουσία έως το 2003. Παράλληλα, την ίδια περίοδο διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο Λάρισας το μάθημα της θεατρικής αγωγής και είναι  υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του ΚΕΕ “ΔΗΜΗΤΡΑ”  έως τον Δεκέμβριο του 2012 με αντικείμενο εργασίας, συντονισμό, οργάνωση και διαχείριση προγραμμάτων  στον πολιτιστικό τομέα. Τα έργα τα οποία ανέβασε   στο Πειραματικό Θέατρο Λάρισας σαν σκηνοθέτης είναι: “ Τα κυκλικά τοπία” του Παύλου Κοτρώνη, “ Οι παλιοί καιροί” του Χάρολντ Πίντερ,  “ Η ΦΑΥΣΤΑ” του Μποστ, “Τίμα τον Πατέρα σου”  κόμικς του Αρκά, “ Η Πανσιόν” του Πάρι Τακόπουλου, “To Ματς” του Γιώργου Μανιώτη,   “Η Γελάδα” του Ναζίμ Χικμέτ, “Στης Λαρίσης το Ρολόι” Επιθεώρηση, “Καστανόξανθη ζωή” κόμικς των Quino, Lauzer, Relser  κ.ά.   

Στις αρχές του 2013 δημιουργεί  την κινηματογραφική ομάδα με Λαρισαίους δημιουργούς και ξεκινά την παραγωγή της πρώτης ταινίας του με τίτλο “ Εν Ελληνική Επαρχία 2013 μ.μ.”   η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο  2014.  Σκοπός της ομάδας  είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε τεχνικό, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ταινιών και στην Ελληνική Περιφέρεια.