Βασικό άξονα της βραδιάς αποτελεί το εμβληματικό έργο του Ρομαντισμού Ελληνική Επανάσταση (Ηρωική σκηνή για ορχήστρα, σολίστ και χορωδία), ένας ύμνος στην ελληνική ψυχή γραμμένος από τον Γάλλο Εκτόρ Μπερλιόζ (1803 – 1869), που εξιδανικεύει τον αγώνα, συνδέοντας τους αγωνιστές του 1821 με τους μυθικούς ήρωες της αρχαίας Ελλάδας. Θα ακουστούν επίσης οι Μεταμορφώσεις για 23 σόλο έγχορδα του Ρίχαρντ Στράους (1864 – 1949), ένα βαθιά αντιπολεμικό έργο που γεφυρώνει τον 19ο με τον 20ό αιώνα, καθώς χρησιμοποιεί ψήγματα από το πένθιμο εμβατήριο της Ηρωικής του Μπετόβεν. To πρόγραμμα συμπληρώνεται από τη σύντομη αλλά άκρως εντυπωσιακή σύνθεση Battaglia à 10 (Μάχη για 10) του Χάινριχ Ίγκνατς Μπίμπερ (1644 – 1704), μια μπαρόκ απομίμηση μάχης για 10 σολιστικά όργανα. Στη συναυλία συμμετέχουν οι διεθνώς καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές Χριστόφορος Σταμπόγλης και Πέτρος Μαγουλάς. Μαζί τους, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων που δίδαξε ο Σταύρος Μπερής. Στο πόντιουμ ο επίσης «διεθνής» αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής αποτελoύν σήμερα έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η πολυσχιδής και πλούσια δραστηριότητά τους και η φήμη τους εντός και εκτός Ελλάδας τους τοποθετούν όχι μόνο ανάμεσα στους σημαντικότερους πυλώνες της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας, αλλά τους κάνουν να ξεχωρίζουν ως ίσως οι πλέον διακεκριμένοι πρεσβευτές της μουσικής παραγωγής της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η Ορχήστρα, γνωστή εκτός Ελλάδας με τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea –που υποδηλώνει και την αθηναϊκή της προέλευση–, έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστη δραστηριότητα, στην οποία ο διεθνής Τύπος αναφέρεται συχνά ως «το ελληνικό θαύμα» (Neue Zürchner Zeitung) ή ως «το αντίδοτο εναντίον της κρίσης» (Die Welt, Daily Telegraph). Η Αrmonia Atenea θεωρείται σήμερα διεθνώς ένα από τα σπουδαιότερα σύνολα με ειδίκευση στις πρακτικές ιστορικής ερμηνείας με όργανα εποχής.

Συντελεστές

Σολίστ | Χριστόφορος Σταμπόγλης, Πέτρος Μαγουλάς

Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Σταύρος Μπερής | μουσική διδασκαλία

Οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
Λουκάς Καρυτινός | μουσική διεύθυνση

Συμπαραγωγή
ΑΝΝΑ ΓΙΩΤΗ ΜΟΝ. ΙΚΕ – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών