Το Συνέδριο αφιερώνεται στον ομότιμο καθηγητή Νάσο Βαγενά και στην ομότιμη καθηγήτρια Άννα Ταμπάκη για το έργο τους και την προσφορά τους στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η συστηματική καταγραφή και διερεύνηση της απήχησης του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος στην ελληνική και παγκόσμια δραματουργία και σκηνή, στο σύνολο των θεατρικών και παραστατικών τεχνών, στις διάφορες ιστορικές περιόδους, στη διάρκεια των 200 χρόνων μέχρι σήμερα. Οι ειδικότεροι στόχοι είναι η ανάδειξη άγνωστων στοιχείων ή θεατρικών κειμένων που έχουν σχέση με τα ιστορικά γεγονότα, τα πρόσωπα, τους θεσμούς και το ιδεολογικό πλαίσιο της Επανάστασης αλλά και οι διαφορετικές αποτυπώσεις του πλαισίου αυτού σε όλες τις εκφάνσεις της θεατρικής τέχνης. Επίσης ζητήματα πρόσληψης ή επίδρασης στη διαμόρφωση της εγχώριας και ξένης δραματουργίας αλλά και θέματα σχετικά με τις διαφορετικές πτυχές της σκηνικής πράξης στις παραστατικές τέχνες. Απώτερος σκοπός του συνεδρίου είναι να συμβάλει στη σφαιρική εξέταση και τον αναστοχασμό του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος και του ρόλου του για τον Ελληνισμό, τον Δυτικό κόσμο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την επίδραση που άσκησε και ασκεί στην ελληνική και παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία συγχρονικά και διαχρονικά.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11.00 π.μ. στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Ακολουθεί το πρόγραμμα της τελετής έναρξης του συνεδρίου:

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Σύντομες ομιλίες από:
τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθηγητή Ιωσήφ Βιβιλάκη, με τίτλο: «Τριάντα χρόνια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών».
τον επίτιμο καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Βάλτερ Πούχνερ, με τίτλο: «Ο ρόλος του θεάτρου στην Επανάσταση του 1821: Ηθοποιοί στη σκηνή και στο πεδίο των μαχών».

Παρουσίαση του έργου των τιμωμένων καθηγητών από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθηγητή Ιωσήφ Βιβιλάκη.

Κεντρικές ομιλίες από:
τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Νάσο Βαγενά, με τίτλο: «Για τον Ippia του Ανδρέα Κάλβου»
την ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Άννα Ταμπάκη, με τίτλο: «Ιδεολογικές και αισθητικές επιδράσεις του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στο ελληνικό προεπαναστατικό θέατρο».

Παρουσίαση του επετειακού τόμου με τίτλο «Τριάντα χρόνια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών» από:
την ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Χρυσόθεμη Σταματοπούλου-Βασιλάκου,

και τις επιμελήτριες του τόμου:
την επίκουρη καθηγήτρια Αλεξία Αλτουβά
την λέκτορα Ιωάννα Ρεμεδιάκη

Η τελετή έναρξης θα ολοκληρωθεί με την επίδοση τιμητικής πλακέτας στον ομότιμο καθηγητή Νάσο Βαγενά και στην ομότιμη καθηγήτρια Άννα Ταμπάκη.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση.

Οι συνεδρίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής και στο Αμφιθέατρο του Διδασκαλείου της Νέας ελληνικής γλώσσας (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) θα μεταδοθούν απευθείας. Για το πρόγραμμα μεταδόσεων δείτε εδώ.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου δείτε εδώ.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Λεπτομέρεια από το έργο Two studies of Suliote costumes, Eugène Delacroix. Wikimedia Commons