Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει σε καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού εικαστικού και επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανού, μεγάλη εικαστική έκθεση

με τίτλο “Ελληνικά χρώματα – Ειρηνικά χρώματα – ΙΙ” την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010, στις 8μμ στο Πνευματικό Κέντρο, Αίθουσα “Γ. Ιακωβίδης”.

Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις ειρηνικές δημιουργίες νέων κυρίως καλλιτεχνών, σε μία δύσκολη εποχή όπου οι εχθροπραξίες και η συνεχής καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ανθρωπότητα. Τα Ελληνικά χρώματα, γίνονται Ειρηνικά χρώματα στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία των νέων καλλιτεχνών και διαπερνούν ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική ειρήνη, φιλιά και συναδέλφωση των λαών.

καλλιτέχνες

Ανδριανή Αμπάβη, Βάνια Ανδρεοπούλου, Μουσταφά Αλλούς, Ειρήνη Ανδρούτσου, Μαρία Αρβανιτάκη, Ελένη Αρματά, Αγγελική Βαϊανού, Mαρία Βαμβακούση – Βαλσάμη, Βύρωνας Γαβαλάς, Μάρτζυ Γερογιαννάκη,

Τζούλια Γκερρέρο, Ολυμπία Γκιόκα, Ελένη Γραφάκου, Κική Γρίβα, Δαμιανός, Μarina Di Croce, Μαρία Ζαβιτσάνου, Χριστίνα Καλαφάτη, Βασιλική Κατέρη, Aννέτα Κτενά, Αντωνία Μαντζούκα, Ματίνα Μαυράκη, Ειρήνη Πέννα, Μιχαήλ Ρωμανός, Δημήτρης Σκαρής, Εύα Σολδάτου, Κατερίνα Τσίτσελα, Ιάκωβος Φιλίππου, Βάσια Χαρίση.

Tαυτόχρονα με τη μεγαλειώδη αυτή έκθεση, διοργανώνεται ένα πρωτότυπο διαδικτυακό project στο internet, με τίτλο “Ένα φύλλο Ελιάς”, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού.

Το φύλλο ελιάς καθώς και το περιστέρι, έχουν καθιερωθεί διεθνώς ως σύμβολα της Ειρήνης. Σε αυτό το πρωτοποριακό project έχουν καλεστεί καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ελλάδα να συμμετάσχουν, στέλνοντας μία φωτογραφία του έργου τους με συνθέσεις φύλλων ελιάς, για να παρουσιαστεί στο ειδικά διαμορφωμένο site στο διαδίκτυο.

Με τη συμμετοχή τους αυτή, ο κάθε καλλιτέχνης και το δημιούργημα του αποτελεί συμβολικά, \”ένα φύλλο ελιάς\”, για την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης: http://1filloelias.blogspot.com/

Ο δήμαρχος Αθηναίων κύριος Νικήτας Κακλαμάνης στο σύντομο χαιρετισμό του, τονίζει μεταξύ άλλων:

“…Η Ειρήνη υπήρξε πάντοτε προϋπόθεση της πολιτιστικής δημιουργίας. Αν ο εικοστός αιώνας σημαδεύτηκε από καταστροφικούς πολέμους και από την έξαρση της βίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας, για τον εικοστό πρώτο αιώνα ευχή και ελπίδα όλων μας, είναι να αποτελέσει αιώνας Ειρήνης, συνύπαρξης, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των λαών, των εθνών και των πολιτισμών.

Απεικονίζει γλαφυρά τις ιδέες της αδελφότητας, της αλληλεγγύης και του πανανθρώπινου σεβασμού, που κυριαρχούν σημειολογικά στα έργα των δημιουργών, που εμπνέονται κι εστιάζουν στην οικουμενικότητα των αξιών που διέπουν τους πολιτισμούς της Ειρήνης. Τα Ελληνικά χρώματα, πρέπει και μπορούν να σταθούν οι καλύτεροι πρεσβευτές πολιτισμού και ειρήνης εκτός των συνόρων της χώρας μας και η έκθεση αυτή με τίτλο “Ελληνικά χρώματα – Ειρηνικά χρώματα το αποδεικνύει…”

Ο Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κύριος Άγγελος Μοσχονάς, τονίζει μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του:

“…Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Νικήτας Κακλαμάνης, πιστεύουν ότι νέες ιδέες από νέους ανθρώπους συμβάλουν στη συνέχιση και εξέλιξη της τέχνης. Η τέχνη, όπως όλοι οι τομείς της ζωής, πρέπει να ανανεώνονται…

Με αυτές τις σκέψεις και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης, οργανώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά την εικαστική έκθεση “Ελληνικά χρώματα – Ειρηνικά χρώματα ΙΙ” σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μιχαήλ Ρωμανού, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο τους και τα Ελληνικά χρώματα που γίνονται Ειρηνικά χρώματα στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία τους…”

Ο επιμελητής της εκθέσεως Μιχαήλ Ρωμανός, αναφέρει:

“…Στην έκθεση με τίτλο “Ελληνικά χρώματα – Ειρηνικά χρώματα ΙΙ” οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους εμπνευσμένα από την αρμονία της φύσης, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, καταφέρνοντας να διαπεράσουν τα ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική Ειρήνη, φιλία και συναδέρφωση των λαών.

Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις ειρηνικές δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών και να μας μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα της κατεξοχήν έκφρασης του ιδεώδους αυτού της Ειρηνικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού των λαών. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη…”

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός