Ελένη Τζαγκαράκη: Στην παράσταση κυριαρχεί η μνήμη που παιδεύει και λυτρώνει

Το Θέατρο Μεταξουργείο παρουσιάζει το έργο της Αναστασίας Βούλγαρη, με τίτλο Κάποιος να με φωνάξει.

Το Θέατρο Μεταξουργείο παρουσιάζει το έργο της Αναστασίας Βούλγαρη, με τίτλο Κάποιος να με φωνάξει. Μια γυναίκα περνά ολόκληρη τη ζωή της περιμένοντας την επιστροφή του πατέρα της. Η θυσία, η προδοσία, η εγκατάλειψη και η μοναξιά, στιγματίζουν την ύπαρξή της και καθορίζουν την πορεία της ζωής της. Η Ελένη Τζαγκαράκη μας μιλά για το ρόλο της αλλά και της έννοιες της “μνήμης”, της “προσμονής” και της “επιστροφής” που γεμίζουν και ταυτόχρονα φορτίζουν την παράσταση.

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

Culturenow.gr: Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση «Κάποιος να με φωνάξει» και να μας σκιαγραφήσετε το δικό σας ρόλο;
Ελένη Τζαγκαράκη
: Η μνήμη κυριαρχεί στην παράσταση. Είναι αυτό που παιδεύει και ταυτόχρονα λυτρώνει. Ο ρόλος της ηρωίδας ανασύρει την ζωή της σαν να θέλει να επαναπροσδιοριστεί!

Cul.N.: Ποια είναι τα δυνατά σημεία, κατά τη γνώμη σας, στο έργο της Αναστασίας Βούλγαρη;E.T.: Η Αναστασία Βούλγαρη στο έργο της έχει λυρικό, ποιητικό λόγο αλλά συνάμα και πολύ δυναμικό!

Cul.N.: Θεωρείτε πως υπάρχουν σημαντικά κείμενα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου; Ποιους Έλληνες συγγραφείς της νέας γενιάς ξεχωρίζετε;E.T.: Το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, αν το προσδιορίσουμε στα τελευταία 20 χρόνια η στα τελευταία 10, μπορούμε να πούμε ότι έχει διαδρομές δύσκολες καθώς η ζωή, οι αξίες, τα θέλω μας είναι τόσο διαφορετικά και συνεχώς αλλάζουν. Αλλά σίγουρα υπάρχουν κείμενα με πολλές αρετές! Δεν θα ήθελα εγώ να ξεχωρίσω κάποιον!

 

Cul.N.: Πόσο φορτισμένες είναι οι έννοιες της «επιστροφής» και της «προσμονής» στο έργο και πώς αυτή η φόρτιση αναδεικνύεται μέσα από την παράσταση;E.T.: Επειδή το ίδιο το έργο είναι ένα τεράστιο γιατί, αυτό είναι που φορτίζει τις έννοιες της προσμονής, της επιστροφής, της υπόσχεσης. Η φόρτιση αναδεικνύεται με την σύγκρουση της μνήμης αυτής της γυναίκας.

 

Cul.N.: Εσείς, ποια θεωρείτε ως την πιο δυνατή στιγμή του έργου; E.T.: Αν δούμε το κείμενο σαν μουσική παρτιτούρα έχει πολλά κρεσέντα.

Cul.N.: Η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού; Υπήρξε, μετά την παράσταση, κάποιο σχόλιο θεατή το οποίο σας έκανε εντύπωση; Εάν ναι, θα θέλατε να το μοιραστείτε μαζί μας;E.T.: Το κοινό ανταποκρίνεται με συγκίνηση κι ο καθένας βρίσκει κάτι διαφορετικό που τον συγκινεί. Σίγουρα υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν έχουμε οι περισσότεροι ακόμα και η εφηβεία είναι μια περίοδος της ζωής μας που πληγώνει.

Ναι, ένα σχόλιο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μου είπαν πως είχαν αγωνία. Τι θα γίνει παρακάτω, πώς αυτή η ιστορία θα τελειώσει.

Cul.N.: Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων;E.T.: Αυτό που πάντα αναζητώ είναι καλές συνεργασίες, ωραία κείμενα και δύναμη.

Στην παράσταση Κάποιος να με φωνάξει παίζουν η Ελένη Τζαγκαράκη και η Αντιγόνη Δρακουλάκη και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξιος Κοτσώρης.

 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ