Το Θέατρο Μεταξουργείο παρουσιάζει το έργο της Αναστασίας Βούλγαρη, με τίτλο Κάποιος να με φωνάξει. Μια γυναίκα περνά ολόκληρη τη ζωή της περιμένοντας την επιστροφή του πατέρα της. Η θυσία, η προδοσία, η εγκατάλειψη και η μοναξιά, στιγματίζουν την ύπαρξή της και καθορίζουν την πορεία της ζωής της. Η Ελένη Τζαγκαράκη μας μιλά για το ρόλο της αλλά και της έννοιες της «μνήμης», της «προσμονής» και της «επιστροφής» που γεμίζουν και ταυτόχρονα φορτίζουν την παράσταση.

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

Culturenow.gr: Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση «Κάποιος να με φωνάξει» και να μας σκιαγραφήσετε το δικό σας ρόλο;
Ελένη Τζαγκαράκη
: Η μνήμη κυριαρχεί στην παράσταση. Είναι αυτό που παιδεύει και ταυτόχρονα λυτρώνει. Ο ρόλος της ηρωίδας ανασύρει την ζωή της σαν να θέλει να επαναπροσδιοριστεί!

Cul.N.: Ποια είναι τα δυνατά σημεία, κατά τη γνώμη σας, στο έργο της Αναστασίας Βούλγαρη;E.T.: Η Αναστασία Βούλγαρη στο έργο της έχει λυρικό, ποιητικό λόγο αλλά συνάμα και πολύ δυναμικό!

Cul.N.: Θεωρείτε πως υπάρχουν σημαντικά κείμενα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου; Ποιους Έλληνες συγγραφείς της νέας γενιάς ξεχωρίζετε;E.T.: Το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, αν το προσδιορίσουμε στα τελευταία 20 χρόνια η στα τελευταία 10, μπορούμε να πούμε ότι έχει διαδρομές δύσκολες καθώς η ζωή, οι αξίες, τα θέλω μας είναι τόσο διαφορετικά και συνεχώς αλλάζουν. Αλλά σίγουρα υπάρχουν κείμενα με πολλές αρετές! Δεν θα ήθελα εγώ να ξεχωρίσω κάποιον!

 

Cul.N.: Πόσο φορτισμένες είναι οι έννοιες της «επιστροφής» και της «προσμονής» στο έργο και πώς αυτή η φόρτιση αναδεικνύεται μέσα από την παράσταση;E.T.: Επειδή το ίδιο το έργο είναι ένα τεράστιο γιατί, αυτό είναι που φορτίζει τις έννοιες της προσμονής, της επιστροφής, της υπόσχεσης. Η φόρτιση αναδεικνύεται με την σύγκρουση της μνήμης αυτής της γυναίκας.

 

Cul.N.: Εσείς, ποια θεωρείτε ως την πιο δυνατή στιγμή του έργου; E.T.: Αν δούμε το κείμενο σαν μουσική παρτιτούρα έχει πολλά κρεσέντα.

Cul.N.: Η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού; Υπήρξε, μετά την παράσταση, κάποιο σχόλιο θεατή το οποίο σας έκανε εντύπωση; Εάν ναι, θα θέλατε να το μοιραστείτε μαζί μας;E.T.: Το κοινό ανταποκρίνεται με συγκίνηση κι ο καθένας βρίσκει κάτι διαφορετικό που τον συγκινεί. Σίγουρα υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν έχουμε οι περισσότεροι ακόμα και η εφηβεία είναι μια περίοδος της ζωής μας που πληγώνει.

Ναι, ένα σχόλιο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μου είπαν πως είχαν αγωνία. Τι θα γίνει παρακάτω, πώς αυτή η ιστορία θα τελειώσει.

Cul.N.: Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων;E.T.: Αυτό που πάντα αναζητώ είναι καλές συνεργασίες, ωραία κείμενα και δύναμη.

Στην παράσταση Κάποιος να με φωνάξει παίζουν η Ελένη Τζαγκαράκη και η Αντιγόνη Δρακουλάκη και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξιος Κοτσώρης.