Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύρος – Πολιτισμός, παρουσιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Βερούκα, η οποία περιλαμβάνει έργα που δημιούργησε από την περίοδο 1992-2012 και θα διαρκέσει από τις 4 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2012.

Αληθινό πανόραμα της ζωγραφικής δημιουργίας του Αλέξη Βερούκα αποτελεί η μεγάλη αναδρομική έκθεση που, με τίτλο «Αλέξης Βερούκας–Ζωγραφική 1992-2012», εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στις 4 Αυγούστου στο πλαίσιο των Ερμουπολείων 2012. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού Σύρου με την επιμέλεια του Γιώργου Αλτουβά.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πενήντα έργα που καλύπτουν όλη την εικαστική πορεία του καλλιτέχνη και αναδεικνύουν τις διαφορετικές πλευρές της και την εξέλιξή της στο πέρασμα του χρόνου. Ειδικότερα η έκθεση καλύπτει τη διαδρομή του ζωγράφου από την «εξωτερική στην εσωτερική όραση». Από την εποχή που κυριαρχούν στη δουλειά του οι όψεις πόλεων, σπιτιών, δρόμων, ή ακόμα και αρχαίων θεάτρων, ως την πρόσφατη δουλειά του, όπου ο Αλέξης Βερούκας στρέφεται από τα εξωτερικά αντικείμενα στον εσώτερο εαυτό του. Μια απογύμνωση που χρειάζεται τόλμη να την ομολογήσει κανείς και εκφράζει μέσα από τις στάσεις του σώματος ενδότερες καταστάσεις της ψυχής.

Βιογραφικά στοιχεία Αλέξη Βερούκα:

έργα 1992 – 2012

O Aλέξης Βερούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Το 1985 παρακολούθησε το εργαστήριο γραφικών τεχνών CERULEUM στη Λωζάννη. Από το 1986 έως 1988 σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο Institut d’ Art et Archeologie, Σορβόννη, Paris IV. Από το 1988 σπούδασε ζωγραφική (εργαστήριο Leonardo Cremonini) και λιθογραφία (εργαστήριο Abraham Hadad) στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ENSB-A) του Παρισιού. Ατομικές εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί στη Galerie Flak (Παρίσι), στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στην Γκαλερί Βουρκαριανή (Κέα), στην Γκαλερί Έψιλον (Θεσσαλονίκη) κ.ά. και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, όπως στην περσινή ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟΠΟΙ που φιλοξένησε η Πινακοθήκη Κυκλάδων, στo πλαίσιo του ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2011. Το 2004 στην Exposition PIAC κέρδισε το βραβείο του
Εθνικού Συμβουλίου του Μονακό. Έχει εικονογραφήσει εικαστικές και ποιητικές εκδόσεις και εξώφυλλα βιβλίων. Έργα του ανήκουν σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Παρίσι.

Επιμέλεια έκθεσης:
Γιώργος Αλτουβάς

Περισσότερες Πληροφορίες: Φεστιβάλ Σύρος-Πολιτισμός 2012