Η τέχνη του Δημοσθένη Σωτηρούδη, αναντίρρητα ανθρωποκεντρική, προφέρει ένα δικό του ιδιαίτερο εικαστικό ιδίωμα και μας καλεί να το αποκωδικοποιήσουμε.

Ο καλλιτέχνης με το έργο του επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ύμνο στον άνθρωπο, κραυγάζοντας, την εμπιστοσύνη του σε αυτόν και τις δράσεις του. Μια εμπιστοσύνη πηγαία και γνήσια που καμία δύσκολη «πραγματικότητα» δεν έχει τη δυνατότητα να την ταράξει. Εύσαρκες μορφές, εύχυμες, με σωματική διάπλαση εύρωστη που συμβολοποιούνται μέσα από την αφαίρεση και τον υπερτονισμό συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Κυρίως η γυναίκα αποτελεί ένα κατεξοχήν σύμβολο στο έργο του. Είναι το σύμβολο που συμπυκνώνει ίσως την έννοια της ύπαρξης και της ζωής. Ο ερωτισμός, η γονιμότητα, η μητρότητα, η αγάπη, η τρυφερότητα, η πίστη αλλά και ο πόνος και η δυναμικότητα είναι στοιχεία που συνέχουν και μορφοποιούν τις γυναικείες μορφές του.

Δημοσθένης Σωτηρούδης

Ο Δημοσθένης Σωτηρούδης, γεννημένος στα Πετρωτά Έβρου, ζει και δημιουργεί στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελευθέρα Σχολή Καλών Τεχνών και στην Κρατική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών στη Στουτγκάρδη και, μετά από ένα ταξίδι αναζήτησης στις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καβάλα το 1975. Έχει εργασθεί ως μουσειακός γλύπτης για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και έβαλε τη σφραγίδα του για το στήσιμο πολλών εκθέσεων μουσείων τις τελευταίες δεκαετίες με πιο πρόσφατο το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου.

Στη γλυπτική έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό, αναγνωρίσιμο ύφος έκφρασης με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα. Υλικά του η χυτή πέτρα και το μέταλλο που μετουσιώνονται σε ρευστές αλλά στιβαρές μορφές με υπαρξιακή ένταση.

Οι δημιουργίες του έχουν εκτεθεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις 33 ατομικές εκθέσεις του ενδεικτικά αναφέρουμε: Παιδαγωγική Ακαδημία του Ρόιτλινγκεν, Πανεπιστήμιο Γέιλ, Γκαλερί Ζυγός, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Κατσίγρα Λάρισας, Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.