Την Πέμπτη 6 Μαϊου 2010 στο Xώρο Τέχνης 24, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Ζαφειροπούλου με τίτλο Αυτόπτες Μάρτυρες. Στην πρώτη ατομική της έκθεση η νεαρή ζωγράφος παρουσιάζει μια ενότητα ανθρωποκεντρικών ζωγραφικών έργων μεγάλων διαστάσεων. Tο ανθρώπινο σώμα ως μια φόρμα με τεράστια διαδρομή στην Ιστορία της Τέχνης, αποτελεί το κυρίαρχο θέμα της ζωγραφικής της διατύπωσης.

Η απροσδιόριστη χωρική τοποθέτηση, η ατέρμονη κατατομή μελών και σημαδιών στο ανθρώπινο σώμα μετατρέπουν την υλικότητα τους σε αντικείμενο. Σε ένα ανδρείκελο, που γίνεται φορέας ψυχισμού εστιάζοντας στην αθέατη ασχήμια και  συνάμα την αλλόκοτη  ομορφιά.

Η ζωγραφική πράξη, η παρατήρηση και οι ανείπωτες σαρκικές απολαύσεις είναι τα μέσα με τα οποία ανασύρεται και αναδιοργανώνεται η χωρικότητα και ο χαρακτήρας των μαρτύρων μέσα στα έργα.

Ο Κριτικός και Ιστορικός τέχνης Χάρης Σαββόπουλος στο κείμενο για τον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης σημειώνει πως η Κατερίνα Ζαφειροπούλου μέσω του τίτλου παραπέμπει άμεσα στην έννοια του παρατηρητή, του συμμέτοχου, του έχοντος την άμεση αντίληψη του γεγονότος, προσπαθεί να κατονομάσει αφενός την έννοια του χρόνου, σαν στιγμή ή διαδικασία και αφετέρου να αναρωτηθεί για κάτι βαθύτερο. Για τη σχέση του χρόνου με την ύλη, στην προκειμένη περίπτωση με τη σάρκα:  με το ανθρώπινο σώμα. Τα έργα στο σύνολο τους διατυπώνουν το ερώτημα ποιός σχολιάζει το ζήτημα του κατέχομαι από  τη σάρκα. Οι θεατές ή οι αυτόπτες μάρτυρες; Ο θεατής είναι ο τελικός αποδέκτης της αμφίδρομης σχέσης του μάρτυρα που συμμετέχει στο συμβάν, τη διαδικασία της ήττας αφού μπροστά του εκτυλίσσεται όλο το δράμα των σχέσεων που αναπτύσσει η εικόνα. Μένει να επιλέξει αν θα είναι ο μάρτυρας ή ο παθών. Ή και τα δύο που είναι περισσότερο φυσιολογικό.

H Κατερiνα Ζαφειροπούλου γεννήθηκε το 1980. Αποφοiτησε απο το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (Ε\’ εργαστήριο ζωγραφικής με δάσκαλο τον Γ. Γκoλφίνο – 2001-2006). Μεταπτυχιακός τίτλος ΜΑ Fine Art St Martins College of Art – Byam Shaw, Λονδίνο (2008-2009). Τιμήθηκε με υποτροφιές απο τα ιδρύματα ΙΚΥ, Χρήστου & Καλλιόπης Λεμού, Νικόλαου Κουκουφλή, Π. Μπακαλά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και Εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.