Η έκθεση του Κώστα Σαχπάζη θα έχει διάρκεια από τις 6 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου και τα εγκαίνια θα πραγµατοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου από τις 19:30 έως τις 23:00.

Στοπλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράµατος, την εβδοµάδα 6-11 Ιουνίου θα διοργανωθεί workshop µε τον καλλιτέχνη, σε συνεργασία µε το Θεσσαλικό Θέατρο και τα εργαστήρια ενηλίκων του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας σηµειώνει:

Το γλυπτικό έργο του Κώστα Σαχπάζη µοιάζει να επιχειρεί την υπονόµευση όλων των κλισέ της γλυπτικής, από τη βάση της στο έδαφος και τη θέση της στη µέση ή στην άκρη, µέχρι τα στιβαρά υλικά της, τις ξεκάθαρες φόρµες και τα σαφή νοήµατα. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη αντίληψη (και η πιο επιφανειακή, που δεν υπολείπεται όµως ουσίας) της ανατροπής που γίνεται µπροστά στα µάτια του θεατή και απευθύνεται την ίδια στιγµή στο θεατή ειδικά και στη γλυπτική γενικά. Σε αυτό το σηµείο διαπιστώνει κανείς ότι δεν πρόκειται για υπονόµευση αλλά µάλλον για αναθεώρηση, αναθεώρηση που δεν αφορά τη γλυπτική. Η γλυπτική εξάλλου από την Αφροδίτη του Willendorf µέχρι την Αφροδίτη της Μήλου, από τη Σφίγγα µέχρι τα νησιά του Πάσχα και από τον Ροντέν ως τον Donald Judd είναι αυτή που είναι και είναι από τα λίγα πράγµατα µέσω των οποίων το ανθρώπινο είδος αυτοθαυµάζεται δικαίως. Η αναθεώρηση αφορά στο πως βλέπουµε τη γλυπτική σαν αποτέλεσµα αλλά κυρίως στο πως γίνεται η γλυπτική. Στη προσέγγιση του, τα υλικά έχουν τεράστια σηµασία αλλά ταυτόχρονα καµία, η πληθώρα διαφορετικών υλικών που χρησιµοποιεί δεν επιτρέπουν να διακρίνει κανείς προτιµήσεις σε κάποιο από όλα, αλλά επιβάλλουν την ανάγνωση των υλικών ως συγκεκριµένα και απολύτως απαραίτητα. Αντίστοιχα οι τεχνικές και οι φόρµες επιβάλλονται στα υλικά αφού πρώτα τα υλικά τις έχουν υπαγορεύσει ή αντιθέτως απαγορεύσει, µε αποτέλεσµα το κάθε έργο να είναι µια αρµονική συνύπαρξη δυνάµεων και εντάσεων που πάλλεται σαν να είχε στο κέντρο του µια ζωντανή καρδιά.

Κώστας Σαχπάζης, χωρίς τίτλο, 95x45x15 εκ., βαμβακερό χαρτί, 2022 ©The artist, Bernier/Eliades gallery, ©CASK for the exhibition views

Κώστας Σαχπάζης

Ο Κώστας Σαχπάζης (γεν. Θεσσαλονίκη 1977) είναι διακεκριµένος γλύπτης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2013 τιµήθηκε µε το 8ο βραβείο ΔΕΣΤΕ, από το Ίδρυµα ΔΕΣΤΕ για τη σύγχρονη τέχνη. Έργα του έχουν εκτεθεί σε σηµαντικά µουσεία, αίθουσες τέχνης και project spaces και άλλους οργανισµούς και διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό συµπεριλαµβανοµένων των: Ίδρυµα ΔΕΣΤΕ, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Στέγη του Ιδρύµατος Ωνάση, οργανισµός ΝΕΟΝ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Statements Art Basel (Βασιλεία), The Renaissance Society (Σικάγο), Palais de Tokyo (Παρίσι), Hydra School Project (Ύδρα), Sadie Coles HQ (Λονδίνο). Το 2016 παρουσίασε την πρώτη του ατοµική έκθεση µε την ιστορική γκαλερί της Αθήνας Bernier/Eliades µε την οποία και συνεργάζεται µόνιµα.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Κώστας Σαχπάζης, χωρίς τίτλο (λεπτομέρεια), 90×125 εκ., βαμβακερό χαρτί, 2022 ©The artist, Bernier/Eliades gallery, ©CASK for the exhibition views