Από τις 12 μέχρι τις 26 Μαΐου, θα διαρκέσει η έκθεση Πράξις: Επιλογές

από την 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζεται στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης.

Η 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ταξιδεύει! Όπως και μετά την πρώτη διοργάνωση του Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Συλλογή Κωστάκη, έτσι και τώρα, μια επιλογή έργων παρουσιάστηκε σ’ άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το εγχείρημα επαναλαμβάνεται με τη συγκεκριμένη έκθεση.

 Η έκθεση διοργανώνεται από το ΚΜΣΤ σε συνεργασία με το δήμο Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο του προγράμματος Ελευθέρια 2010 της Αλεξανδρούπολης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης.

Σχετικά με την διοργάνωση της έκθεσης στην Αλεξανδρούπολη, η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου επισημαίνει την αξία της διοργάνωσης των εκθέσεων που περιοδεύουν στην Βόρεια Ελλάδα που έχουν ως σκοπό την γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, όπως η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και προσθέτει ότι οι εκθέσεις αυτές είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε και τους καλλιτέχνες που προσέφεραν ως δωρεά τα έργα τους εμπλουτίζοντας τις συλλογές του ΚΜΣΤ

Η μία εκ των επιμελητών, ιστορικός τέχνης του ΚΜΣΤ, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει ότι η έκθεση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον εξωστρεφή ρόλο του ΚΜΣΤ ως ένα φορέα πολιτισμού και παιδείας. Έχοντας  στο παρελθόν πραγματοποιήσει συνεργασίες με πολιτιστικά κέντρα και μουσεία εντός και εκτός των τειχών της Θεσσαλονίκης, με αυτή την έκθεση ξεκινά ένα ταξίδι στην Μακεδονία και τη Θράκη με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη. Παρουσιάζει τον θεσμό της Μπιενάλε ως μέσου δημιουργίας μιας συλλογικής εικαστικής εμπειρίας που διαμορφώνεται μέσα από διεθνείς εικαστικές παραγωγές που τονίζουν την διαφορετικότητα και ταυτόχρονα τη μοναδικότητα της σύγχρονης τέχνης.

Ο έτερος επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός τέχνης του ΚΜΣΤ, Θοδωρής Μάρκογλου συμπληρώνει σχετικά: Τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση παρουσιάζουν και απεικονίζουν τους προβληματισμούς του σύγχρονου δημιουργού και απαντούν στα ποικίλα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα και ερωτήματα της σύγχρονης κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που κλυδωνίζεται ατέρμονα, μιας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από μια ψυχρή αβεβαιότητα και που διψά για ριζική αλλαγή.

 Έτσι λοιπόν ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να βιώσει την εμπειρία που τα έργα αυτά προσφέρουν, καθώς και να εξετάσει και να ερευνήσει τις ποικίλες αισθητικές διαστάσεις της τέχνης, όπως επίσης και τις αντιλήψεις και ιδιοσυγκρασίες των Ελλήνων αλλά και των ξένων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Yang Yongliang (Φωτογραφίες), Amilcar Packer (Φωτογραφίες), Μυρτώ Αποστολίδου (Φωτογραφίες), Guillermo Gomez – Pena (Video-performance), Μαίρη Ζυγούρη (Video – performance), Valentine Verhaeghe (Video – performance), Ανδρέας Μητρόπουλος (Video), Patrick Meyer (Φωτογραφική εγκατάσταση), Bobby Singha (Ζωγραφική).