Οι πολιτισμικές επιλογές και δραστηριότητες της Ελληνογερμανικής Αγωγής πάντοτε ξεχωρίζουν για την ποιότητα που προσφέρουν και για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται. Κι αυτή η διαπίστωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, κυρίως για τις μέρες που διανύουμε.

 Η καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά, για το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό συγκρότημα, (που το γνωρίζουμε παράλληλα και ως μια κυψέλη τέχνης, χάρη στις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στους χώρους του), με την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσής του, θα γίνουν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στις 7:30 μμ. στην Παλλήνη.

 Ο ταλαντούχος αυτός ζωγράφος, που έχει μια πληθώρα σημαντικών εκθέσεων στο ενεργητικό του, γνωστός τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, διαμορφώνει υποβλητικές εικαστικές συνθέσεις, που δραστηριοποιούν το στοχασμό και τη φαντασία του θεατή.

 Στα έργα του, μικρών ή μεγαλύτερων διαστάσεων, διακρίνεται ο ευφάνταστος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί το σχέδιο και το χρώμα, διαπλέκοντας «εικόνες μέσα στις εικόνες», οι οποίες παραπέμπουν στη συνθετότητα των διεργασιών λειτουργίας, τόσο των αισθήσεων που απορρέουν από τις εντυπώσεις της πραγματικότητας, όσο κι εκείνων που απαυγάζουν από τη μνήμη. Τα θέματά του, σκοπίμως παραπέμπουν σε μια πολυσυλλεκτικότητα τρόπων και μοτίβων, που αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς μελετημένα και ρυθμικά διαρθρώνονται, τονίζοντας τη δομική και τη δυναμική ευελιξία της κάθε του σύνθεσης.

Με πρωτοτυπία κι ευρηματικότητα, αλλά χωρίς «εγκεφαλισμούς», ο Γιάννης Αδαμάκης ανοίγει έναν διάλογο με το βάθος και την επιφάνεια, σε πραγματικό κι αλληγορικό επίπεδο. Ο χώρος ταυτίζεται – στα έργα του – με το χρόνο, άλλοτε πάλι σχετικοποιούνται. Αντιδιαστέλλει ωστόσο, έμμεσα κι απρόσμενα ο καλλιτέχνης, την επαναφορά (μέσω των μοτίβων του) με την παραλλαγή και τη μοναδικότητα με την παρομοίωση, την ίδια στιγμή που από τις εγγύτητες, τις παραδοξότητες και τις παρυφές τους, γεννώνται  απορίες, αινίγματα κι ερωτηματικά, σχετικά με τις θέσεις, τις διαθέσεις και τις αποστάσεις που αποκομίζουμε την αληθοφάνεια ή που εμείς εντέλει διαμορφώνουμε το «ορατό».

Μέσα από μια προσωπικά εκφραστική και σύγχρονη εικαστική αξιοποίηση, διαφόρων συνδυασμένων ιδιωμάτων, όπως τα διακρίνει κανείς στα αφομοιωμένα στοιχεία του ρεαλισμού, του εξπρεσιονισμού, του λετρισμού, του ιμπρεσιονισμού και της αφαίρεσης, – που χρησιμοποιεί με γνώση κι έμπνευση ο ζωγράφος –  αποκαλύπτεται, με ζωντάνια και παιγνιώδη διάθεση, η ίδια η «πλοκή» αφήγησης της εικόνας στα έργα του, τα οποία αναθέτουν στο θεατή, να δημιουργήσει εκείνος τους δικούς του συνειρμούς, για την πρόσληψη της «πραγματικότητας» που τον ορίζει, καθώς το «θέμα» είναι μόνον η αφορμή.

Επιμελήτρια της έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη, είναι η Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, η οποία και θα μιλήσει στα εγκαίνια, για το σκεπτικό των έργων του, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση.