Η Γκαλερί Titanium Yiayiannos παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών της Μαρίας Αποστόλου με τίτλο “Μεταμφιέσεις“, η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014.

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Στο έργο της Μαρίας Αποστόλου οι μεταμφιέσεις – μεταμορφώσεις είναι στιγμές από ένα εικαστικό παιχνίδι που εκφράζεται με έναν αρμονικό καταιγισμό χρωμάτων. Πινελιές συνεχόμενες, εμπλεκόμενες, ζωηρές, η μια μέσα στην άλλη δίνουν την αίσθηση ενός κύματος που ξεσπά για να συνθέσει μια χρωματική συμφωνία. Μια χρωματική ανάφλεξη που γεννιέται από έναν αυτοσχεδιασμό που όμως την ίδια στιγμή τιθασεύεται για να ολοκληρωθεί αισθητικά. Πρόκειται για ένα παιχνίδι σχημάτων και χρωμάτων που κάποτε γίνεται διακριτικά τρισδιάστατο, πέρα από τα “καθαρά” τρισδιάστατα έργα.

Οι εικόνες που μοιάζουν να έχουν ιμπρεσιονιστικά και εξπρεσιονιστικά “ίχνη”, τα υποτάσσουν και τα ενσωματώνουν σε ένα προσωπικό ύφος παράγοντας ένα σύγχρονο αποτέλεσμα. Πηγή έμπνευσης είναι υπαρκτά πρόσωπα που γίνονται ιππότες ή μορφές αναγεννησιακές, φιγούρες από καρναβάλι σε ασπρόμαυρους τόνους που παραπέμπουν σε περσόνες της Commedia dell’ Arte και εικόνες εμπνευσμένες από τον Gheeraerts και τον Manet που “μεταμφιέζονται” σε τρεις διαστάσεις. Στοιχεία που εκφράζουν την οπτική του δημιουργού, την αυθόρμητη διάθεση του που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο κράμα λυρισμού, ρομαντισμού και μια αύρα υποδόριου humor. Τα στοιχεία αυτά μέσα από τις μεταμφιέσεις που διαλύονται, λιώνουν μέσα στην πανδαισία των χρωμάτων κάνει τις εικόνες να δραπετεύουν από το χρόνο.

Έτσι, μεταμφιέσεις προσώπων αλλά με μια έννοια και του χώρου που από δύο διαστάσεις “μεταμφιέζεται” κάποιες φορές κι αυτός αναπάντεχα σε τρεις, μαζί με το παιχνίδι των χρωμάτων και των γραμμών που δίνεται με θεατρικότητα, λεπτότητα και humor, καταγράφουν την χαρά της ζωής. Το έργο της Μαρίας Αποστόλου μας χαρίζει μια πνοή από douceur de vivre.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη:

Η Μαρία Νικολοπούλου – Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες και ιστορία τέχνης στη Σχολή Βακαλό με δασκάλους τους Γουναρίδη, Γράββαλο και Ελένη Βακαλό. Το σημερινό της έργο είναι η συνέχεια μίας μακράς πορείας στους χώρους της διαφήμισης, της μόδας και της σκηνογραφίας, αλλά και των εικαστικών.