Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 και ώρα 7:30 μμ. εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης S. G. Art Gallery η έκθεση Συλλογή Σχεδίων από τα εργαστήρια της Α.Σ.Κ.Τ. της δεκαετίας του 1930.

 
Είκοσι επτά σχέδια που τοποθετούνται χρονικά στη δεκαετία του 1930 και συνδέονται με γνωστούς καλλιτέχνες. Συγκεντρώθηκαν από τη ζωγράφο  Ιφιγένεια Λαγάνα (1915-2004), πρώτη σύζυγο του ζωγράφου Ν. Νικολάου (κατά την διάρκεια της μαθητείας της στην Α.Σ.Κ.Τ.), και αποδίδονται στον κύκλο των συσπουδαστών της, δηλαδή στους Γ. Μόραλη, Ν. Νικολάου, Χ. Καπράλο, Κ. Μαλάμο, Ι. Σπυρόπουλο, Γ. Βελισσαρίδη, Ν. Περαντινό, Α. Χρυσάφη, Φ. Σακελλαρίου κ.ά                                                                                                   

Τα σχέδια είναι προπαρασκευαστικές σπουδές των καλλιτεχνών από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών της δεκαετίας του 30’. Οι σπουδές συγκροτούν τρεις διαφορετικές ενότητες: Η πρώτη αποτελείται από έξι ολοκληρωμένες σπουδές πορτραίτων, τεσσάρων ανδρικών και δύο γυναικείων ηλικιωμένων μορφών εκτελεσμένες με κάρβουνο. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει επτά σπουδές ανδρικού γυμνού σε διάφορες στάσεις, εκτελεσμένες με σανγκίνα σε χαρτί ενώ η τρίτη ενότητα απαρτίζεται από δέκα σπουδές ανδρικού και τρεις γυναικείου γυμνού σε διάφορες στάσεις εκτελεσμένες με μολύβι.                                                                                                                  

Οι προπαρασκευαστικές αυτές σπουδές αποτελούν ένα εικαστικό υλικό που, τοποθετημένο στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο της δεκαετίας του ’30 και αποδιδόμενο σε σημαντικούς καλλιτέχνες της Νεοελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, επιτρέπει στην έρευνα να ανιχνεύσει τα πρώτα στάδια της πορείας των δημιουργών. (Τα σχέδια προέρχονται απο την συλλογή του Κ.Ευαγγελάτου)

Δρ. Μίρκα Παλιούρα, Ιστορικός τέχνης
 
Έρευνα: Ανδρέας Χρηστάκης, Μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας τέχνης.
 
Ευχαριστούμε θερμά τους:
Γ. Χαρβαλιά, Πρύτανη της Α.Σ.Κ.Τ.
Μ. Μαμαλίγκα, υπεύθυνη του Τμήματος Πινακοθήκης, Φωτογρ. Αρχείου και Ντοκουμέντων της Α.Σ.Κ.Τ.
Χ. Αντύπα, Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Ν. Παΐσιο, ερευνητή
Κ. Φιολάκη, ΜΙΕΤ