Οι εκδόσεις Αιώρα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom Con Athens, οργανώνουν έκθεση με τα έργα της Ολλανδής καλλιτέχνιδας Barbara Stok, που προέρχονται από το κόμικ Vincent και αφηγούνται τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του μεγάλου ζωγράφου.

Προσκεκλημένη των Εκδόσεων Αιώρα, η Barbara Stok θα έρθει στη χώρα μας και θα συμμετέχει σε δύο εκδηλώσεις του φεστιβάλ, ενώ την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, από τις 18:00 έως τις 20:00, θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο της Αιώρας, για όσους αναγνώστες επιθυμούν να τη γνωρίσουν από κοντά.

Η ιστορία που γράφει και εικονογραφεί η Barbara Stok είναι ένα –το τελευταίο– στιγμιότυπο της σύντομης ζωής του Βαν Γκογκ, αλλά είναι αρκετή ώστε να καταλάβουμε την ορμή και το πάθος του. Με φωτεινά, δυνατά χρώματα, όπως στα έργα του, η Μπάρμπαρα Στοκ, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και στις επιστολές που αντάλλασσε με τον αδερφό του Τέο, ζωντανεύει τον Βίνσεντ και του δίνει φωνή. Ξετυλίγοντας πτυχές του χαρακτήρα του, τόσο στις δημιουργικές στιγμές του όσο και στις εξάρσεις της ψυχικής του αστάθειας, μας αποκαλύπτει τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα ανεπανάληπτα έργα τέχνης και αποκωδικοποιεί ένα κομμάτι της περίπλοκης προσωπικότητάς του. Κάθε εικόνα της ξεκινάει από τα πραγματικά χρώματα του Βαν Γκογκ, ενώ τα παραμορφωμένα μοτίβα της απηχούν μοναδικά τις στιγμές της ψύχωσης.

Η Μπάρμπαρα Στοκ (Χρόνιγκεν, 1970) έγινε ευρέως γνωστή στην Ολλανδία για τα αυτοβιογραφικά της κόμικς. Έχει δημοσιεύσει δουλειά της σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει εκδώσει εννιά βιβλία. Το 2009 τιμήθηκε με το Stripschapprijs, το πιο σημαντικό ολλανδικό βραβείο για κόμικς. Ο Vincent έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες χαρίζοντάς της διεθνή αναγνώριση.