Πώς γράφει κανείς για τον χορό; Πώς μπορεί ένας κριτικός χορού ή ένας δημοσιογράφος να μεταδώσει τη γνώση του στους αναγνώστες; Το 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση καλεί δημοσιογράφους και κριτικούς χορού σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον σπουδαίο κριτικό χορού της Guardian και του Springback Magazine, Sanjoy Roy.

Ο Sanjoy Roy, o φλεγματικός κριτικός χορού της Guardian και αρχισυντάκτης του Springback Magazine που τα κείμενά του πλημμυρίζουν από χιούμορ, φαντασία και μια διαφορετική χρήση γλώσσας σε κείμενα χορού, έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (συμμετείχε στην κριτική επιτροπή που επέλεξε τον βασικό κορμό του φετινού φεστιβάλ), για να διευθύνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 2 μέρη, εμπνευσμένο από τη Springback Academy του ευρωπαϊκού δικτύου χορού Aerowaves. Μαζί με τους πεπειραμένους κριτικούς/θεωρητικούς του χορού Τάσο Κουκουτά και Μπετίνα Παναγιωταρά μοιράζονται τις ιδέες και τις τεχνικές τους και είναι ανοιχτοί σε ερωτήσεις. Πώς γράφει κανείς για τον χορό; Τι χρειάζεται να αναζητήσει σε μια παράσταση; Πώς να το μεταδώσει στους αναγνώστες του; Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τα θεωρητικά κείμενα χορού, σε όσους θα ήθελαν να εξασκήσουν, να καλλιεργήσουν, να συζητήσουν και να δημοσιεύσουν τα κείμενά τους.

1ο Μέρος: Χορός: παρακολουθώντας, γράφοντας, διαβάζοντας

Γενική παρουσίαση (που θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά) πάνω στο πεδίο των κειμένων για χορό, την οποία θα διευθύνει ο Sanjoy Roy, με συνεισφορά από τους απόφοιτους της Springback Academy, Τάσο Κουκουτά και Μπετίνα Παναγιωτάρα, και με ευκαιρίες για ερωτήσεις.

Απευθύνεται σε: όσους ενδιαφέρονται για τα θεωρητικά κείμενα χορού, είτε έχουν σχετική εμπειρία είτε απλώς την περιέργεια (25 διαθέσιμες θέσεις)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ

Μόνο για το 1ο Μέρος, γενική παρουσίαση

Για να παρακολουθήσετε τη γενική παρουσίαση στα αγγλικά, στείλτε email στο [email protected] μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2020, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις με μία πρόταση για κάθε απάντηση:

– πόσο σε ενδιαφέρουν τα κείμενα για χορό;
– τι εμπειρία έχεις από κείμενα για χορό;

Θα ειδοποιηθείτε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2020.

Ημερομηνία & Ώρες: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 17:30–20:00

Κόστος συμμετοχής | Μόνο για το 1ο Μέρος, γενική παρουσίαση: Δωρεάν

2ο Μέρος: Εξάσκησέ το! Δες, γράψε, δημοσίευσε

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να το κάνεις! Όσοι και όσες επιλεγούν, με κριτήρια το κίνητρο και την εμπειρία τους, θα λάβουν εισιτήρια για ολόκληρο το φεστιβάλ και θα παραστούν σε ομαδικές συναντήσεις ανατροφοδότησης και γραφής με τον Sanjoy Roy, τον Τάσο Κουκουτά και την Μπετίνα Παναγιωτάρα. Στο τέλος, θα γράψουν επιτόπου δύο σύντομες κριτικές παραστάσεων που θα τους έχουν ανατεθεί, στα αγγλικά ή στα ελληνικά, οι οποίες και θα δημοσιευτούν και στις δύο γλώσσες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Απευθύνεται σε: Όσους θα ήθελαν να εξασκήσουν, να καλλιεργήσουν, να συζητήσουν και να δημοσιεύσουν τα κείμενά τους (12 διαθέσιμες θέσεις).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ

1ο και 2ο Μέρος, πλήρες εργαστήριο

Θα δείτε ολόκληρο το φεστιβάλ και, με τη συνοδεία ενός θεωρητικού-μέντορα, θα γράψετε επιτόπου δύο κριτικές (150-300 λέξεων) για παραστάσεις που θα σας ανατεθούν. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα τις γράψετε στα αγγλικά ή στα ελληνικά. (Σημ.: για να βρεθείτε στην ομάδα του Sanjoy Roy, θα πρέπει να γράψετε στα αγγλικά.) Τα κείμενα θα μεταφραστούν προκειμένου να δημοσιευτούν και στις δύο γλώσσες.

Για να κάνετε την αίτηση, στείλτε email στο [email protected] μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2020, απαντώντας στις εξής ερωτήσεις με έως τρεις προτάσεις για κάθε απάντηση:

– πόσο σε ενδιαφέρουν τα κείμενα για χορό;
– τι εμπειρία έχεις από κείμενα για χορό;
– τι ελπίζεις να αποκομίσεις από αυτό το εργαστήριο;
– θα γράψεις στα αγγλικά ή στα ελληνικά σε αυτό το εργαστήριο;

Μέχρι 12 αιτήσεις θα επιλεγούν για αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2020.

Ημερομηνίες:

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 17:30–20:00 – γενική παρουσίαση
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 21:00–22:30 – παρακολούθηση παράστασης του Ευριπίδη Λασκαρίδη
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, 17:00–23:00 – παρακολούθηση παραστάσεων Νέων Χορογράφων
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, 14:00–16:00 – συνάντηση με τους επικεφαλής του εργαστηρίου για ανατροφοδότηση σχετικά με τα κείμενα
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, 17:00–23:00 – παρακολούθηση παραστάσεων Νέων Χορογράφων
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, 12:00–14:00 – συνάντηση για αναθεώρηση των κειμένων πριν από τη δημοσίευσή τους

Κόστος συμμετοχής | Πλήρες εργαστήριο, 1ο και 2ο Μέρος: 10 €

*Η παρακολούθηση των παραστάσεων του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 7 θα είναι δωρεάν για όσους συμμετάσχουν στο πλήρες εργαστήριο.

Λίγα λόγια για τον Sanjoy Roy

Ο Sanjoy Roy, που ζει στο Λονδίνο, γράφει από το 2002 για τον χορό στην εφημερίδα “Guardian”, είναι αρχισυντάκτης του “Springback Magazine” και έχει υπάρξει μέντορας στη Springback Academy του Aerowaves, από την έναρξή της, το 2015. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα όπως οι “New York Times”, το “New Statesman”, η “Dance Gazette” και οι “Dancing Times”, ενώ έχει τιμηθεί με το OneDanceUK Award του 2019, για τα γραπτά του. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως επιμελητής παραγωγής στην Dance Books Ltd, ενώ έχει υπάρξει μέλος της κριτικής επιτροπής σε διάφορες χορογραφικές πλατφόρμες: Place Prize (Ηνωμένο Βασίλειο), PECDA (Ινδία), Premio Equilibrio (Ιταλία) και Onassis Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (Ελλάδα). Διατηρεί αρχείο των δημοσιευμένων κειμένων του στο sanjoyroy.net.