Στα πλαίσια του RE-culture ΙΙΙ στην Πάτρα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και workshops για όλες τις ηλικίες από 15 Νοεμβρίου 2014.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

1. Σάββατο 15 Νοεμβρίου (19:30 – 21:00),

Κυριακή  16 Νοεμβρίου (19:30 – 21:00)

Σάββατο  22 Νοεμβρίου (19:00 – 21:00),

Κυριακή   23 Νοεμβρίου (19:00 – 21:00)

Εργαστήριο Ισορροπιστικών Τεχνικών Τσίρκου (Ξυλοπόδαρα, σκοινί ισορροπίας, rolla bolla) «Τεχνικές Τσίρκο – Ισορροπίες»

X-SALTIBAGOS (Κουκλοθέατρο και Θέατρο Δρόμου)

Θα δουλέψουμε πάνω στις βασικές τεχνικές της ισορροπίας πάνω στα ξυλοπόδαρα, στο σκοινί ισορροπίας και στο rolla bolla. Το σεμινάριο και τις δυο μέρες θα αρχίζει με ζέσταμα και ασκήσεις ενδυναμώσεις και γνωριμίας της ομάδας. Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να γνωρίσουν από κοντά την τεχνική (ή τις τεχνικές) που τους ενδιαφέρει και φυσικά θα βρουν την ισορροπία του σώματος τους την οποία όλοι χάνουμε μέσα στην καθημερινότητα.  Η ενασχόληση με τις ισορροπιστικές τεχνικές του τσίρκο έχει αποδειχθεί με επιστημονικές μελέτες ότι βοηθάει την κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη, την δημιουργική σκέψη ,την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν άνετα ρούχα, καλή διάθεση και υπομονή…

Ηλικία : 15 – 50 ετών

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 12 άτομα

2. Κυριακή 16 Νοεμβρίου (11:00 – 13:00)

Εργαστήριο 5ρυθμών-Διαλογισμός μέσω κίνησης «Meet_5Rhythms»

Πάττυ Πετροπούλου (Δασκάλα 5Rhythms)

Θα γνωρίσουμε τους 5Ρυθμούς,την πρακτική διαλογισμού μέσω κίνησης που εμπνεύστηκε η Gabrielle Roth πριν 40 χρόνια παρατηρώντας πως “H ενέργεια κινείται σε Κύματα, τα κύματα σε Μοτίβα, τα μοτίβα σε Ρυθμούς. Ο άνθρωπος είναι ακριβώς αυτά, Ενέργεια, Κύματα, Μοτίβα, Ρυθμοί, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ένας Χορός”. Πρόκειται για κίνηση με καθοδήγηση που βοηθά στην αυτογνωσία, τον διαλογισμό και την χαλάρωση με μουσικές από rock, jazz, house, trance, παραδοσιακή.. Μαζί διαμορφώνουν το Wave/Κύμα της κίνησης και της ενέργειας. Ο καθένας από τους ρυθμούς κρύβει πολλές ευκαιρίες για να μάθουμε περισσότερα για το ποιοι είμαστε και πόσο τεράστιο είναι oι δυνατότητές μας. Η κίνηση επεκτείνει την ελευθερία και την δημιουργικότητα.

Χορεύουμε ξυπόλητοι!

Ηλικία : 16 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 20 άτομα

3. Σάββατο 15 Νοεμβρίου και Κυριακή 16 Νοεμβρίου ( 17:00 – 19:30)

Εργαστήριο Ελεύθερης Διαλογιστικής Κίνησης και Έκφρασης «Αναζητώντας το ρυθμό μέσα μας»

Δέσποινα Σιδηροπούλου (Ηθοποιός-Σκηνοθέτης)

Μια κατάδυση μέσα στο σώμα μας, να το ακούσουμε, να συνδεθούμε μαζί του, να του επιτρέψουμε να μας αποκαλύψει τα εσωτερικά του τοπία, τη δική του μοναδική για τον καθένα μας νοημοσύνη. Με όχημα την αναπνοή, τον ήχο, το ρυθμό, τις παρορμήσεις που το ίδιο το σώμα γεννάει, αφήνουμε την κίνηση να προκύψει φυσικά (ανεξάρτητα από την εμπειρία μας στο χορό) και να μας ” συν-κινήσει” σε όλα τα επίπεδα. Ένα ταξίδι απελευθέρωσης, σύνδεσης με την βαθύτερη ουσία μας , τη χαρά και την απόλαυση στην δημιουργική μας έκφραση κάθε στιγμή στη ζωή μας. Είναι ένα μάθημα ελεύθερης έκφρασης για όλους.

Ηλικία : Χωρίς όριο ηλικίας

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 20 άτομα

4. Σάββατο 22 Νοεμβρίου (11:00 – 14:00)

Εργαστήριο Κατασκευής « Στολές για παραμύθια»

Ανδρομάχη Δημητρίου (Φιλόλογος)

Κατασκευή στολών από τούλι. Μαθαίνουμε πώς να φτιάχνουμε φούστες, μακριές ή κοντές από τούλι, χωρίς να ξέρουμε ράψιμο, μόνο με τη χρήση ψαλιδιού και φυσικά του υφάσματος. Παράλληλα στολίζουμε μπλούζες, κυρίως με λουλούδια, είτε με συρραπτικό, είτε, για μεγαλύτερη σταθερότητα, με βελόνα και κλωστή. Το αποτέλεσμα είναι παραμυθένιες στολές που χρησιμοποιούνται κυρίως για δραματοποίηση παραμυθιών.

Ηλικία : 18 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 10 άτομα

5. Σάββατο 22 Νοεμβρίου (17:00 – 19:00) και

Κυριακή  23 Νοεμβρίου (17:00 – 19:00)

Εργαστήριο Προσωπικής Έκφρασης και Αυτοσχεδιασμού «Το Πολυδιάστατο Σώμα «Σεμινάριο προσωπικής κίνησης και εξέλιξης»

Ειρήνη Ατματζίδη (Καθηγήτρια Χορού-Χορεύτρια-Performer-Χορογράφος)

Τα σωματικά συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις του τι μας συμβαίνει ψυχοσυναισθηματικά. Το σώμα μας μιλάει και προειδοποιεί όταν δεν ακούμε ή καταπιέζουμε τις ανάγκες μας. Αντίστοιχα όταν πιέζουμε το σώμα πέρα από τα όριά του ο εσωτερικός μας κόσμος δυσανασχετεί. Το εργαστήρι στοχεύει σ’ένα ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΣΩΜΑ, στο να αποκρυπτογραφήσουμε τις βαθύτερες φωνές μας και να απελευθερωθούμε απ’ό,τι φορτία κουβαλάμε. Χρησιμοποιώντας στοιχεία αυτοσχεδιασμού, contact improvisation, μεθόδους χαλάρωσης, ασκήσεις εμπιστοσύνης θα εξερευνήσουμε τρόπους επικοινωνίας με τον εαυτό μας και τους άλλους, θα προσπαθήσουμε να αφεθούμε, να εμπιστευτούμε και ίσως φύγουμε ελαφρύτεροι, αγαπώντας τον εαυτό μας  περισσότερο! Δεν χρειάζεται κινητική εμπειρία, μόνο ανοιχτή καρδιά!

Ηλικία : Χωρίς όριο ηλικίας

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 15 άτομα

6. Σάββατο 22 Νοεμβρίου και

Κυριακή  23 Νοεμβρίου ( 11:00 – 13:00)

Εργαστήριο Δημιουργικότητας «Θεατρική σύνθεση και δημιουργία»

Μαρία Μαλταμπέ & Κων/νος Μυλώνης (Ηθοποιοί- Εκπαιδευτικοί)

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία μέσω του Θεατρικού Παιχνιδιού και του Αυτοσχεδιασμού να πειραματιστούν δημιουργικά με αφορμή μία φωτογραφία, ένα κείμενο και ένα αντικείμενο. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της Δραματικής Τέχνης (λόγος – ρυθμός – κίνηση) ως εργαλεία έκφρασης και απελευθερώνοντας τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν επάνω σε έναν άλλο τρόπο διδασκαλίας, μέσω του οποίου θα μπορούν να εργαστούν βιωματικά και δημιουργικά με τους μαθητές τους, ωθώντας τους στη συνεργασία και τη δημιουργικότητα στο πλαίσιο μιας συλλογικής εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην τάξη. Μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις, τα παιχνίδια και τον αυτοσχεδιασμό, καθώς επίσης και μέσα από τη χρήση του λόγου, του ρυθμού και της κίνησης, οι συμμετέχοντες θα εμψυχωθούν κατάλληλα, ώστε να οδηγηθούν στη δημιουργική έκφραση και τη θεατρική σύνθεση των επιλογών τους, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε ομάδες στη τελική φάση του εργαστηρίου. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τις εκφραστικές τους ικανότητες και δυνατότητες και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, τις οποίες θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν στο πλαίσιο της τάξης.

Ηλικία : 18 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 16 άτομα

7. Σάββατο 29 Νοεμβρίου και

Κυριακή  30 Νοεμβρίου ( 11:00 – 14:00)

Εργαστήριο Θεατροπαιδαγωγικής «Κόκκινο κουμπί η δική μου απειλή»

Ειρήνη Τσουραμάνη (Θεατρολόγος-Θεατροπαιδαγωγός)

Το βιωματικό εργαστήριο έχει ως κεντρικό θέμα τη διακινδύνευση και την εξερεύνηση των γραμμών “ασφαλείας” μας. Σκοπός του θεατροπαιδαγωγικού εργαστηρίου είναι να θέσει ερωτήματα που σχετίζονται με τις υπαρκτές και ανύπαρκτες εξωτερικές και εσωτερικές απειλές. Το εργαστήριο δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το θέμα μέσα από ποικίλες θεατρικές τεχνικές που θα πυροδοτήσουν μια ανοιχτή ανταλλαγή ιδεών, συζήτηση και δημιουργική δράση.

Ηλικία : 14 – 22 ετών

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: Χωρίς όριο ατόμων

8. Σάββατο 29 Νοεμβρίου (11:00 – 14:00 και 17:00-19:00)

Εργαστήριο Εικαστικής Ψυχοθεραπείας (Art Therapy)  «Διακινδυνεύω διασκεδάζοντας και ίσως… κάτι αλλάξει… »

Ζένια Τσιρτσώνη (Κοινωνική Λειτουργός-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια ) & Μαίρη Χαραλάμπους (Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια)

Η τέχνη είναι έκφραση , πρωταρχική πηγή αυτεπίγνωσης και έχει θεραπευτική δύναμη .Οι εικαστικοί θεραπευτές είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να βοηθήσουν κάποιον να εκφράσει δημιουργικά τον εαυτό του και να διαπιστώσει τί τα έργα του μπορούν να τον διδάξουν για τον ίδιο και τη ζωή του. Επιτρέποντας κάποιος στον εαυτό του να εκφραστεί μέσω της τέχνης έχει στα χέρια του μια καλή πρακτική για να αναπτύξει την ικανότητα του να “διακινδυνεύει”, στοιχείο απαραίτητο για κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Σας καλούμε , λοιπόν, να δοκιμάσετε μαζί με εμάς ,να έρθετε σε επαφή με τον “καλλιτέχνη”, που ο καθένας κρύβει μέσα του, να “διακινδυνεύσετε” να τον συναντήσετε και να του επιτρέψετε να σας δείξει την αφετηρία του δρόμου προς τον εαυτό . Δεν χρειάζεται να ξέρετε να ζωγραφίζετε .Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση να παίξετε με τα χρώματα και τα σχέδια και δοκιμάσετε να δώσετε εικόνα στη σκέψη σας.

Ηλικία : 18 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 20 άτομα

9. Σάββατο 29 Νοεμβρίου (17:00 – 21:00) και

Κυριακή  30 Νοεμβρίου (10:00 – 14:00)

Εργαστήριο Κίνησης «Σώμα και εικόνα»

Αντιγόνη Γύρα ( Χορογράφος – Καλλιτεχνική Διευθύντρια «Κινητήρα»)

Στα πλαίσια της έρευνας του ‘Κινητήρα’ για την έννοια της ταυτότητας μέσα από το εικαστικό έργο ‘’Αλφάβητος’’ του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, η Αντιγόνη Γύρα θα οδηγήσει ένα εντατικό εκπαιδευτικό project βασισμένο στο πως η φόρμα μπορεί να οδηγήσει στο περιεχόμενο. Δυο ημέρες γεμάτες με σωματική έρευνα εμπνευσμένη από τα 24 ζωώμορφα και λουλουδόμορφα πλάσματα του Μαγκανιώτη. 

Ηλικία : 18 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: Χωρίς όριο ατόμων

10. Σάββατο 6 Δεκεμβρίου (17:00 – 21:00) και

Κυριακή  7 Δεκεμβρίου (17:00 – 21:00)

Εργαστήριο Θεάτρου «Το ρίσκο του αυτοσχεδιασμού»

Δημήτρης Τσιάμης (Σκηνοθέτης-Ηθοποιός)

Ο αυτοσχεδιασμός εμπεριέχει το ρίσκο: Μπορεί να οδηγήσει σε μια μοναδική ανακάλυψη ή σε περιοχές άγονες. Η τέχνη του αυτοσχεδιασμού βασίζεται στο παιχνίδι, στην φαντασία, στην επινοητικότητα και στην τόλμη του καλλιτέχνη. Κυρίως όμως στην διάθεση εξερεύνησης άγνωστων τόπων και αναζήτησης νέων ατομικών και συλλογικών δυνατοτήτων. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα εξετάσουμε την έννοια της διακινδύνευσης μέσα από ασκήσεις θεατρικού αυτοσχεδιασμού, πολλές από αυτές βασισμένες στα παιχνίδια των υπερρεαλιστών, προσαρμοσμένες για την τέχνη του ηθοποιού/περφόρμερ.

Ηλικία : 18 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 16 άτομα

11. Σάββατο 6 Δεκεμβρίου (17:00 -20:00) και

Κυριακή  7 Δεκεμβρίου (11:00-14:00)

Εργαστήριο Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας  «ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗ και σκηνικός χώρος-σκηνική πράξη»

Άννα Μαχαιριανάκη (Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος- Παιδαγωγός Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης)

Η διακινδύνευση από όρος τρόμου και πανικού μετασχηματίζεται σε όρο παιγνιδιού και πρόκλησης για αλλαγή και ατομική βελτίωση με ασκήσεις χάρτου , μεταμφίεσης και βιωματικής έκφρασης. Μέσα από την εικαστική γλώσσα περνάμε από την ατομική περιχαράκωση και απανθρωποίηση στη δημιουργία ορίων με προοπτικές ‘ ζωής’. Το καλλιτεχνικό  έργο γίνεται ένδυμα αλλαγής.

Ηλικία : 16 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 15-18 άτομα

12. Σάββατο 6 Δεκεμβρίου (10:00 – 12:00)

Εργαστήριο Hatha Yoga «A path to holistic health for everybody»

Κωνσταντίνα Κλαδίτη (Πιστοποιημένη Δασκάλα Yoga)

Η Χάθα Γιόγκα έχοντας σαν βασικό εργαλείο το σώμα, επιζητεί τη συνένωση όλων των πτυχών της ανθρώπινης οντότητας, μέσα από κλασικές στάσεις της γιόγκα (asanas), αναπνευστικές ασκήσεις (pranayama) και τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες επιφέρουν ισορροπία και αρμονία σε σωματικό, ψυχολογικό, διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Το μάθημα της Hatha Yoga απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από προηγούμενη εμπειρία, ηλικία και φυσική κατάσταση. Το μάθημα είναι επηρεασμένο από το σύστημα του Yoga Works και τις βασικές αρχές ευθυγράμμισης του B.K.S.I yengar. Η ακριβής τοποθέτηση κα ευθυγράμμιση το σώματος, η παραμονή τω στάσεων για το μέγιστο όφελος, η καλλιέργεια της συνειδητής αναπνοής και η αύξηση της δύναμης, αντοχής και ευλυγισίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του μαθήματος. Θα δίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές και παραλλαγές των στάσεων ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο του κάθε ασκούμενου προσεγγίζοντας την πρακτική με σεβασμό στο σώμα και την αποφυγή τραυματισμών.

Σας περιμένω με χαρά, να κινηθούμε, να αναπνεύσουμε και να εξερευνήσουμε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας πέρα από τα συνήθη μοτίβα, κάνοντας το πιο ενδιαφέρον εσωτερικό ταξίδι, το ταξίδι προς τον εαυτό μας!

*παρακαλείται να φέρετε τα δικά σας στρωματάκια

Ηλικία: 16 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 20 άτομα

13. Σάββατο 6 Δεκεμβρίου (18:00 – 21:00) και

Κυριακή  7 Δεκεμβρίου (17:00-21:00)

Εργαστήριο Εικαστικών «Αόρατα Νησιά»

Τζίμης Ευθυμίου (Εικαστικός-Εκπαιδευτικός)

Μια ψυχογεωγραφική περιπλάνηση στην πόλη της Πάτρας για διάλογο, εντοπισμό και καταγραφή θεμάτων, έως τη σύλληψη και το σχεδιασμό για δημιουργία έργου τέχνης. Ποιά είναι η συνθήκη που ρυθμίζει τις σχέσεις ορατού-αοράτου? Πώς γεννιέται η έμπνευση? Πότε κάτι γίνεται τόσο ορατό ώστε να μη το βλέπουμε πια και πότε το αντίστροφο? Πώς είναι τα πράγματα από απέναντι και ποιά είναι η δυνατότητα μετάβασης από την κατάσταση του θεατή σε αυτήν του καλλιτέχνη και ακόλουθα στην κατάσταση του έργου της τέχνης? Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί εργαστήριο για τη δημιουργία συλλογικού/ατομικού έργου.

Ηλικία: Χωρίς όριο ηλικίας

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 25 άτομα

14. Σάββατο 6 Δεκεμβρίου (17:00 – 19:00) και

Κυριακή  7 Δεκεμβρίου (12:00 – 14:00)

Εργαστήριο Αυτοσχεδιασμού-κίνησης «Η ιστορία του πράσινου σχήματος»

Τιτή Αντωνοπούλου (Καθηγήτρια Σύγχρονου Χορού-Χορεύτρια)

Ένα ταξίδι σχημάτων….Κινούμενοι μέσα από σχήματα μικρά ή μεγάλα εξερευνούμε  την γραμμική ή την κυκλική κίνηση. Το σχήμα του διπλανού μας ενώνεται με το δικό μας σχήμα μέσα στον χώρο και στον χρόνο. Γεννιούνται άλλα σχήματα, πιο μεγάλα, πιο μικρά, με δύο ή τρία ή περισσότερα άτομα. Εμείς, ταξιδεύοντας ανάμεσα από όλα τα σχήματα στον χώρο ανακαλύπτουμε την ευθεία και την καμπύλη, το μήκος και το πλάτος, το πάνω και το κάτω στο σώμα μας και στον χώρο που μας περιβάλλει. Πως φτιάχνω ένα σχήμα; Πως πλησιάζω ή απομακρύνομαι από ένα σχήμα; Πως διαπερνώ ένα σχήμα; Πως νιώθω όταν βρίσκομαι μέσα σε ένα σχήμα; Ένα ταξίδι σχημάτων αέναο….. Εγώ, εσύ, δίπλα σε ένα σχήμα, κοντά σε ένα άλλο, πάνω σε ένα μεγαλύτερο, ανάμεσα από τοπία σχημάτων που συνεχώς δημιουργούνται και εναλλάσσονται καθώς κινούμαστε, συναντάμε τους άλλους και εμάς καθώς συνειδητοποιούμε πως η διαφορετική μορφή κάθε σχήματος μας προτρέπει και μας παρακινεί να κινηθούμε με άλλο τρόπο, με άλλες κινήσεις, με άλλη ταχύτητα, με άλλη αίσθηση.  Ένα ταξίδι….μια ιστορία σχημάτων και εικόνων που δεν τελειώνει ποτέ…….

Ηλικία : 15 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 25 άτομα / Συνολικά: 40 άτομα

15. Σάββατο 13 Δεκεμβρίου (14:00 – 17:00) και

Κυριακή  14 Δεκεμβρίου (10:00 – 13:00)

Εργαστήριο Πρωτόγονης Έκφρασης και Kύκλος  Kρουστών, μετά τη λήξη του οποίου θα ακολουθήσει live performance.

Μάρω Γαλάνη (Χορογράφος-Πανεπιστημιακός), Νικόλας Φορλίδας (Ντράμερ-Κρουστός) & Παντελής Χατζόπουλος (Κρουστός)

Πρόκειται για ένα εργαστήρι εισαγωγής στην Πρωτόγονη έκφραση Την πρώτη ημέρα 13 Δεκεμβρίου 2014 3 ώρες θα λειτουργήσουν δυο παράλληλα εργαστήρια στο χώρο της Αγοράς Αργύρη (αμφιθέατρο) ως εξής: ΕRGO A’ εμφατικά προσανατολισμένο στο ρυθμό τη φωνή και το σώμα ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΉ (στο αμφιθέατρο) ERGO B’ εμφατικά προσανατολισμένο στην παραγωγή ρυθμικών μοτίβων ΤΟΥ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗ (στο αίθριο).

Την δεύτερη μέρα 14 Δεκεμβρίου 2014 τα δυο εργαστήρια θα ενωθούν σε Ολομέλεια για μια Δοκιμή Συνάντησης στην Αγορά Αργύρη και θα μεταβούν σε ανοιχτό χώρο που θα επιλεχθεί στο κέντρο της πόλης για μια ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ PERFORMANCE με επιμέρους σκοπό το μεγαλύτερο άνοιγμα της διοργάνωσης προς την πόλη. Απευθύνεται σε άντρες, γυναίκες, παιδιά κάθε ηλικίας ανεξάρτητα από την εμπειρία τους στο χορό και την μουσική. Οι μετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και κοντές κάλτσες.

Πληροφορίες στο 6937049319 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή ώρες 10.00 – 14.00

Ηλικία : Χωρίς όριο ηλικίας

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 20 άτομα / Συνολικά: 40 άτομα

16. Σάββατο 13 Δεκεμβρίου (10:00 – 14:00)

Εργαστήριο Θεάτρου «Η δύναμη των πολλών»

Τζωρτζίνα Κακουδάκη (Σκηνοθέτης-Θεατρολόγος)

Ένα  βιωματικό εργαστήριο για τη Δημοκρατία που εμπνέεται τα θέματά του από τις εικόνες της ελληνικής αρχαιότητας και το έργο “Αντιγόνη” του Σοφοκλή.

Ηλικία : 15 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 10-30 άτομα

17. Σάββατο13 Δεκεμβρίου και

Κυριακή  14 Δεκεμβρίου (18:00 – 20:00)

Εργαστήριο Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού  «Έρωτας στην εποχή της διακινδύνευσης»

Νίκος Κυριακίδης (Ηθοποιός)

Θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί βασισμένοι στην προσωπική ερωτική ιστορία του κάθε ηθοποιού και πώς αυτοί ξεφεύγουν απ το ακίνδυνο του θεάτρου και βοηθούν στον κίνδυνο της ζωής.

Ηλικία : 18 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 10 άτομα

18. Σάββατο 20 Δεκεμβρίου (10:00 – 14:00) και

Κυριακή  21 Δεκεμβρίου (17:00 – 21:00)

Εργαστήριο Θεάτρου «no risk, no interest»

Παρασκευή Δημητροπούλου (Σκηνοθέτης-Ηθοποιός-Εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής) & Ελισάβετ Σταυρίδου (Ηθοποιός-Θεατρολόγος- Εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής)

Τι κάνει κάποιους να αναλαμβάνουν κινδύνους και κάποιους άλλους όχι; Πως μπορούμε να κρίνουμε αν κάποιος κίνδυνος αξίζει τον κόπο ή όχι; Ένα θεατρικό

εργαστήρι που δεν φιλοδοξεί να δώσει λύσεις, ή απαντήσεις αλλά επιθυμεί να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες. Να θέσει ερωτήματα που θα εξερευνήσουν από κοινού. Να διερευνήσει τις δυνατότητες της διακινδύνευσης εντός της βιωματικής εμπειρίας – πρόκλησης – performance Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις αυτές ο κίνδυνος θα βιωθεί με διαφορετικούς τρόπους σα μια δημιουργική διαδικασία, σαν μια εν εξελίξει δράση σε καιρούς παγκόσμιας κοινωνικής αβεβαιότητας.

Ηλικία : 18 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 20 άτομα

19. Σάββατο 20 Δεκεμβρίου (19:00 – 20:30) και

Κυριακή  21 Δεκεμβρίου (10:30 – 12:00)

Εργαστήριο Χοροσωματικής Αυτογνωσίας (Chakra Dance)  «Ταξίδι στις δυνατότητες του σώματος και της καρδιάς»

Ειρήνη Λώλη (Δασκάλα Χορού- Δημιουργός της χορο-αποκαταστατικής μεθόδου κίνησης “Χορο-αυτογνωσία”)

Ένα υπέροχο ταξίδι στα βάθη της ψυχής μας και στην αυτογνωσία των δυνατοτήτων του σώματός και της καρδιάς μας.

Δεν χρειάζεται να είσαι χορευτής ή να έχεις παρακολουθήσει μαθήματα κάποιας άλλης μορφής χορού για να μπορέσεις να το εξασκήσεις. Το αντίθετο μάλιστα, όσο πιο «γυμνός» από γνώσεις, θεωρίες και κανόνες προσέλθεις τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει το σώμα σου να δεχτεί τη νέα εμπειρία, σαν το μικρό παιδί που μαθαίνει να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Ζούμε με το σώμα μας, στο σώμα μας, για το σώμα μας, ελεύθεροι να το αγνοήσουμε ή να το φροντίσουμε, να το συμπονήσουμε ή να το ταλαιπωρήσουμε.

Το σώμα, σε κάθε του κύτταρο, έχει καταγραμμένα συναισθήματα που συνδέονται με πρόσωπα και πράγματα, πρότυπα και προκαταλήψεις, άπειρη “σοφία”, αγάπη και μίσος, φόβο και θάρρος, λογική και τρέλα. Τα πόδια, τα χέρια, τα μάτια, η μύτη, τα έντερα, η καρδιά, το στομάχι… μας μιλάνε, μας τραγουδάνε, μας τραβάνε και μας καίνε, δίνοντας πολλά μηνύματα για τη κατάστασή τους. Το ζήτημα είναι πόσο γνωρίζουμε, κατανοούμε ή ακούμε τις ανάγκες ή τις διαμαρτυρίες τους κάθε φορά.

Ενώ είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι γνώστες του εαυτού μας εν δυνάμει και γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας την αλήθεια, πολλές φορές διστάζουμε να την παραδεχτούμε. Αυτή η στάση αφορά και το φυσικό μας σώμα. Το εξωτερικό ερέθισμα ή η όποια νοητική σκέψη-συναίσθημα, προβάλλεται στην οθόνη που αποκαλούμε ΣΩΜΑ υλοποιώντας το ως πόνος, ενόχληση, διαταραχή, αδιαθεσία, ασθένεια κ.α. τα οποία είναι ένα «λαμπάκι-αλάρμ» που αναβοσβήνει θέλοντας να μας δείξει πως κάτι συμβαίνει στον οργανισμό, κάποια ισορροπία έχει διαταραχθεί από κάποια υπερβολή. Επιτρέπουμε δηλαδή στις τοξίνες και στην αρνητικότητα να παραμονεύουν στο σώμα μας και να μας δηλητηριάζουν.

Κάθε δράση συνυπάρχει με μια αντίδραση και η υγεία συνυπάρχει μαζί με την ασθένεια σαν δυνατότητες του ίδιου οργανισμού. Το θέμα είναι εμείς τι επιλέγουμε να βιώνουμε;

Ηλικία : 18 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 30 άτομα

20. Κυριακή 21 Δεκεμβρίου (12:00 – 13:00)

Εργαστήριο Animation «Φωτογραφία και Ζωγραφική στο  Χρόνο»

Κατερίνα Αθανασοπούλου (Καλλιτέχνης)

Χρησιμοποιώντας την τεχνική Pixilation, οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν κινούμενες εικόνες, χρησιμοποιώντας μόνο μια φωτογραφική μηχανή. Παίρνοντας πολλές, διαδοχικές φωτογραφίες του ανθρώπινου σώματος, θα κάνουμε μικρές ταινίες που παίζουν μέσα στο χώρο και το χρόνο, ανατρέποντας τους νόμους της φύσης και της φυσικής. Ένα παιχνίδι πολύ απλό τεχνικά, αλλά με ατέλειωτες δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης, που οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν και μόνοι τους, μετά το εργαστήριο.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Ηλικία : 10 και άνω

Συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 15 άτομα