Ο Σεμπαστιάν Σαλσίδο, αρχηγός μιας αιμοσταγούς συμμορίας πρώην στρατιωτικών και νυν ναρκέμπορων και γνωστός με το παρατσούκλι «Σικελός», είναι ξανά ελεύθερος, ύστερα από είκοσι χρόνια στη φυλακή. Όταν δολοφονείται ο Χεράρδο Μανρίκε, ο αστυνομικός διοικητής που ήταν υπεύθυνος τότε για τη σύλληψή του, οι υποψίες δεν αργούν να πέσουν πάνω του. Ο Ζερβοχέρης Μεντιέτα αναλαμβάνει να διαλευκάνει το έγκλημα, αλλά πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν από τους πιο ισχυρούς και ανελέητους αντιπάλους σε όλη την επαγγελματική του καριέρα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ζερβοχέρης έχει και άλλη μία αποστολή να φέρει σε πέρας: να βρει τον παλιό έρωτα ενός επιχειρηματία που πνέει τα λοίσθια. Ο 86χρονος Ρικάρδο Φαβέλα βρίσκεται στο νοσοκομείο και οι γιατροί τού έχουν δώσει μία βδομάδα ζωής. Η τελευταία του επιθυμία είναι να ξαναδεί τη γυναίκα με την οποία έζησε ένα σύντομο μεν αλλά φλογερό ειδύλλιο πριν από είκοσι δύο χρόνια, αλλά δεν γνωρίζει καν το όνομά της.

Το «Εκείνη μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου» φέρνει κοντά, άλλοτε βίαια και άλλοτε τρυφερά, με τον μαγικό τρόπο του Έλμερ Μεντόσα, τους πιο αδίστακτους ναρκέμπορους της Σιναλόα με τους Μπιτλς, τον αστυνομικό επιθεωρητή Ζερβοχέρη Μεντιέτα και τους συνεργάτες του με το δίλημμα του Άμλετ, μια φαμ φατάλ με τον άντρα που κάποτε την ερωτεύτηκε και τώρα αργοσβήνει σε κάποιο νοσοκομείο προσμένοντάς την.

Έλμερ Μεντόσα

Ο Έλμερ Μεντόσα γεννήθηκε στο Κουλιακάν (Πολιτεία της Σιναλόα, Μεξικό) το 1949. Είναι καθηγητής λογοτεχνίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Σιναλόα και μέλος της Μεξικανικής Ακαδημίας Γλώσσας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Un asesino solitario, γράφτηκε το 1999 και ήταν, σύμφωνα με τους κριτικούς, το πρώτο έργο που αποτύπωνε με πιστότητα την επιρροή και τις συνέπειες του εμπορίου ναρκωτικών στην κοινωνία του Μεξικού. Το 2001, με το Εl amante de Janis Joplin κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας José Fuentes Mares, ενώ το 2005 με το Εfecto tequila ήταν φιναλίστ του Βραβείου Ντάσιελ Χάμετ. Το 2008, με το Βalas de plata [Ασημένιες σφαίρες, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2012] κέρδισε το Βραβείο Μυθιστορήματος των εκδόσεων Tusquets, βραβείο που σήμανε την καταξίωσή του ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Οι Ασημένιες σφαίρες ήταν το πρώτο μυθιστόρημα στο οποίο πρωταγωνίστησε ο αστυνομικός επιθεωρητής Έντγκαρ, ο «Ζερβοχέρης», Μεντιέτα,
εγκαινιάζοντας έτσι μια από τις πιο εμβληματικές σειρές της λατινοαμερικάνικης αστυνομικής λογοτεχνίας.